Furnizorii de inputuri sunt singurii în momentul de faţă care creditează agricultura din România, a declarat, marţi, vicepreşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Ioan Zamfir, la Forumul Naţional de Agricultură.
'Furnizorii de inputuri (seminţe, îngrăşaminte n.r.) sunt investitori şi creditori permanenţi ai producţiei agricole pentru că foarte puţini dintre agricultori îşi permit să facă împrumutri la bănci. Băncile nu au în portofoliul lor de ofertă credite pentru agricultură, pe care fermierul să le garanteze cu pământul', a precizat Ioan Zamfir.
Reprezentantul LAPAR consideră că acesta este un viciu de legislaţie, care ar oferi posibilitatea negocierii costului inputurilor, dacă ar fi agreat de bănci.
'Dacă băncile ar avea în portofoliul lor de ofertă credite pentru agricultură, pe care fermierul să le garanteze cu pământul, ne-ar creşte posibilitatea ca la cumpărare să negociem costul inputurilor. Şi atunci când negociezi cu banii jos valoarea inputurilor este mult mai mică, dar din lipsă de bani furnizorul îmi oferă produsul la preţul de catalog pe care eu nu-l pot negocia, pentru că nu am argumente, adică nu am bani. Îmi acceptă plata la recoltare, cu o anumită dobândă cu câştigul inclus în valoarea preţului. Dar la recoltare uneori plata se face în natură şi acest lucru din punct de vedere al fermierilor reprezintă un dublu câştig al furnizorilor de inputuri. Odată el câştigă când îmi vinde inputurile şi mai câştigă odată când mă prinde descoperit şi nu pot plăti cu bani, plătesc în natura prin preţul care mi-l impune', a explicat reprezentantul fermierilor.
Acesta a mai spus că marea majoritate a funizorilor de inputuri sunt jucători internaţionali, 'nu neapărat samsari', iar valoarea inputurilor diferă de la ţară la ţară.
'Una dintre imposibilităţile noastre de a ne valorifica producţiile este faptul că nu suntem uniţi, dar ca să fim uniţi, toţi trebuie să fim foarte serioşi şi să producem produse de calitate', a adăugat vicepreşedintele LAPAR.
Specialişti şi consultanţi din domeniile agricol şi bancar participă, marţi, la Forumul Naţional de Agricultură, eveniment ce îşi propune să abordeze subiecte privind sectorul agricol, legislaţia specifică, marketingul agricol şi exportul pe pieţele externe.
Forumul este dedicat fermierilor, comercianţilor şi investitorilor şi va aborda tematica facilitării construirii parteneriatului dintre mediul public şi cel privat.
Sursa: Agerpres