Comisia Europeană a aprobat de curând programele naţionale ale celor 27 de state membre privind ameliorarea producţiei şi comercializării produselor apicole pentru perioada 2011-2013. Contribuţia UE la finanţarea acestor programe a crescut cu aproape 25% faţă de perioada precedentă (2008-2010), de la 26 milioane euro la 32 milioane euro pe an.
„Sănătatea” sectorului apicol este un aspect sensibil, dat fiind rolul fundamental al albinelor în procesul de polenizare. Sectorul se confruntă, de mai mulţi ani, cu o rată de mortalitate a albinelor fără precedent. Acest fapt nu doar îngreunează situaţia economică a apicultorilor, ci şi pune în pericol biodiversitatea. În prezent, programele naţionale reprezintă unicul instrument disponibil pentru compensarea parţială a pierderii albinelor.
Statele membre au fost mulţumite de beneficiile oferite de aceste programe, iar efectul pozitiv asupra sectorului al măsurilor finanţate în cadrul programelor naţionale este larg recunoscut şi de apicultori.
În acest context, Comisia a hotărât să sporească bugetul anual global alocat pentru cofinanţarea programelor naţionale la 32 milioane euro pe an pentru 2011, 2012 şi 2013, faţă de nivelul de cofinanţare UE disponibil în perioada 2008-2010 (26 milioane euro). Aceasta va duce la creşterea eficacităţii programelor şi va demonstra abordarea proactivă a Comisiei în ceea ce priveşte soluţionarea problemelor unui sector extrem de sensibil.
Toate statele membre au comunicat Comisiei programele lor naţionale pentru sectorul apicol. Programele cuprind diferite măsuri: controlul varroozei, raţionalizarea transhumanţei, sprijin pentru laboratoare, refacerea efectivelor de albine, programe de cercetare aplicată şi asistenţă tehnică. Toate cele 27 de programe sunt eligibile pentru cofinanţare.
În tabelul alăturat este prezentată situaţia câtorva state membre privind numărul de stupi şi fondurile alocate anual programelor (contribuţia UE şi suma totală).