Comisia Europeană a autorizat o schemă de ajutor de 120 de milioane de lei, propusă de România, pentru sprijinirea fermierilor în vederea accesării de credite în anul 2011, a informat luni Departamentul de Afaceri Europene (DAE) al Guvernului, după reuniunea Comitetului de coordonare în domeniul afacerilor europene.
'Un punct evidenţiat în reuniunea Comitetului de coordonare a fost faptul că joi, 10 februarie, Comisia Europeană a anunţat că a autorizat recent o schemă de ajutor propusă de România, care presupune sprijinirea fermierilor în accesarea de credite pentru anul 2011. Potrivit Comisiei Europene, schema de ajutor românească, cu un buget de 120 milioane de lei (aproximativ 30 de milioane de euro), respectă toate condiţiile necesare, inclusiv metoda de calcul al elementului de ajutor', a informat DAE, printr-un comunicat remis AGERPRES.
Conform sursei citate, schema de ajutor constă în subvenţionarea ratei dobânzii la creditele bancare contractate de producătorii agricoli cu instituţiile de credit sau cu instituţiile financiare nebancare.
'Ajutoarele propuse de România vor fi acordate sub formă de credite subvenţionate, pentru contractele de credit semnate până la 31 decembrie 2011, acoperind dobânzi care ar trebui plătite până la 31 decembrie 2013. Schema se adresează fermierilor din sectorul producţiei agricole primare care întâmpină dificultăţi în accesarea creditelor, ca urmare a crizei financiare', se arată în comunicatul DAE.
Totodată, Comitetul de coordonare în domeniul afacerilor europene a abordat şi aspecte privind participarea României la reuniunile Consiliului Educaţie, Tineret, Cultură şi Sport (14 februarie) şi Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (15 februarie), dar şi pregătirea reuniunilor COREPER I şi COREPER II din această săptămână.
Un alt punct discutat la sediul DAE a fost legat de faptul că Executivul european va prezenta marţi agenda UE pentru asigurarea respectării drepturilor copiilor în Uniunea Europeană, prin punerea în aplicare a principiilor incluse în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.
Iniţiativa vizează reafirmarea angajamentului puternic luat de instituţiile UE şi de statele membre în privinţa promovării şi protecţiei drepturilor copilului în toate politicile relevante ale Uniunii.
Astfel, Comisia va prezenta o serie de acţiuni concrete prin care UE poate aduce valoare adăugată politicilor naţionale pentru bunăstarea şi siguranţa copiilor, se mai menţionează în comunicatul citat.
Sursa: Agerpres