Adama
Vinasa Rompak

Cererea externa si cresterea preturilor au stimulat exporturile agroalimentare in 2011

Publicat: 13 aprilie 2011 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cererea mare de cereale pe pieţele externe şi majorarea preţului grâului i-au determinat pe agricultorii români să vândă la export o mare parte din producţie, mai ales că pe piaţa internă consumul s-a redus, sintetizeaza cotidianul Romania Libera principalele miscari de pe piata produselor agricole din Romania.

Exporturile româneşti de produse agroalimentare au crescut anul trecut cu 40,3 la suta faţă de 2009, volumul acestora atangand 3,06 miliarde de euro. Însă aproape trei sferturi din exporturi au constituit marfă brută (produse neprocesate). În topul exporturilor s-au aflat produse precum porumb, tutun, grâu, dar şi seminţe de floarea-soarelui şi cânepă. Însă, în totalul exporturilor realizate anul trecut, ponderea produselor agroalimentare este de doar 6,3 la suta.

Cât priveşte importurile de produse agroalimentare, acestea reprezintă aproape 7 la suta din total importuri, dar anul trecut România şi-a redus deficitul de produse agroalimentare de peste două ori, de la 1,5 miliarde euro în 2009 la 729 milioane euro la finele lui 2010.

Raportat la vânzările de produse agroalimentare de pe piaţa internă, importurile reprezintă, în medie, 19% din consumul populaţiei.

'Piaţa de produse agroalimentare este dificil de evaluat pentru că se vehiculează multă marfă nefiscalizată şi mai există, în proporţie mare şi autoconsum. În anumite limite, putem spune că vânzările anuale de produse agroalimentare se situează în România undeva la 17-22 miliarde euro", considera Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Agricultură, citat de Romania Libera.

Cât priveşte creşterea de exporturi la produse agroalimentare înregistrată anul trecut, specialiştii din agricultură spun că aceasta a apărut deşi am avut 'o recoltă normală" şi este urmarea evoluţiei preţurilor pe bursele internaţionale. Dragoş Frumosu consideră că 'exporturile realizate sunt efect al crizei şi al scăderii consumului intern".

El a explicat ca doar anul trecut consumul populaţiei a scăzut cu cel puţin 10%, iar preţul cerealelor aproape s-a dublat, de la 130 euro pe tonă s-a vândut chiar şi cu 250 euro pe tonă, comercianţii de grâu şi porumb preferand să exporte.

'Creşterile la export sunt circumstanţiale, producţia nu a fost mai mare şi nici nu s-au cultivat suprafeţe mai mari decât în anii precedenţi", sustine Dragoş Frumosu.

De asemenea, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, explica cresterea exporturilor de produse agroalimentare prin dublarea preţurilor la cereale pe bursele internaţionale.

'Au fost creşteri foarte mari de preţuri la grâu, porumb, dar şi alte cereale. Din acest motiv, comecianţii din România au profitat de aceste cotaţii şi au exportat, cererea fiind mare", a declarat pentru cotidianul Romania Libera, Adrian Rădulescu.

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1998 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii