Credite la greu. Subvenţia pentru animale aferentă lui 2009 a fost împărţită în două tranşe, la fel ca în anii precedenţi, prima tranşă de de 200 de lei/cap de bovină, respectiv de 15 lei/cap de ovină/caprină intrând în conturile crescătorilor la sfârşitul anului trecut.
Probleme au apărut însă cu cea de-a doua tranşă, pe care statul nu a mai avut bani s-o plătească şi, la presiunea reprezentanţilor fermierilor, a apelat la o măsură urgentă, de compromis, convenind cu CEC, BRD şi BCR să crediteze ele fermierii până când statul va avea banii necesari să stingă această obligaţie de plată.
Guvernul anunţa atunci că statul va garanta creditele respective, a căror accesare urma să fie extrem de simplă - pe baza unei adeverinţe de la APIA, fără a da detalii despre dobândă, comisioane sau procent de garantare.
Detaliile au ieşit în evidenţă abia când oamenii au ajuns să aibă de-a face cu băncile, mulţi neînţelegând informaţiile primite despre condiţiile creditării, manifestându-se prin urmare suspicioşi şi destul de reticenţi.
Mai mult, au fost cazuri, de exemplu în judeţul Botoşani, când fermierii care au datorii la bănci nu au mai primit un alt credit, chiar dacă este garantat de stat, pentru a-şi încasa echivalentul subvenţiei pe cap de animal pe care statul nu a plătit-o.
Plata datoriilor restante. Bugetul agriculturii pe 2010 este foarte sărac. Drept urmare, banii vor ajunge pentru plata datoriilor către fermieri şi... cam atât. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a spus că până la sfârşitul lunii februarie se vor achita toate subvenţiile restante aferente anului 2009 (prioritate au cei care cu contractat credite în contul subvenţiilor). După care, Dumnezeu cu mila.
Ajutor... de Sus. Mihail Dumitru a declarat că, având în vedere criza şi resursele bugetare limitate, speră că măcar Dumnezeu şi astrele să poată ajuta agricultura românească în 2010. De cealaltă parte, agricultorii speră ca recolta din acest an să fie mai bună, datorită ploilor şi ninsorilor din ultima vreme, care vor reface rezerva de apă din sol.