Aproximativ 2.300 de fermieri din judeţul Bistriţa-Năsăud au de returnat bani Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) după ce în perioada 2007-2009 au beneficiat de subvenţii pentru suprafeţele cultivate, iar ulterior s-a constatat că aceste suprafeţe nu coincid cu realitatea.
Directorul Centrului judeţean APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din campaniile de preluare de cereri de sprijin pe suprafaţă din perioada 2007-2009, pentru măsurile de agromediu, s-a înregistrat un număr de aproximativ 2.300 fermieri cu plăţi necuvenite.
Cauzele care au dus la această situaţie sunt faptul că fermierii nu şi-au identificat corect parcelele în blocuri fizice pentru zona de munte şi nerespectarea în totalitate a bunelor condiţii agricole şi de mediu pe toată suprafaţa de teren agricol utilizată.
Celor 2.300 fermieri li se adaugă alţi circa 130 din campania de preluare de cereri de anul trecut, pentru care s-au efectuat plăţi cu sancţiuni.
De asemenea, există probleme şi în ceea ce priveşte numărul de animale declarate sau neîndeplinirea condiţiei ca fermierii care primesc subvenţii să nu aibă datorii către buget.
"Am avut probleme la controlul pe care îl facem acum în teren la bovinele cu lapte. La unii dintre fermieri nu se găsesc animalele declarate. Am avut probleme cu respingerea de la plată. În momentul în care se depune cererea, se depune o declaraţie pe propria răspundere că n-au datorii restante la bugetul local şi la bugetul naţional. Sigur, este primul an în care s-a solicitat primăriilor, după ce s-au depus cererile, să ne informeze asupra listei cu fermierii datornici şi astfel o parte dintre fermieri au fost respinşi de la plată", a explicat directorul APIA Bistriţa-Năsăud.
Potrivit lui Scurtu, din cele 9.145 de cereri depuse la bovine, ce totalizează peste 49.000 de capete, au fost respinse la plată 307 cereri cu un efectiv declarat de 1.969 capete, la care se adaugă 11 cereri respinse pe ovine, cu un efectiv de 357 capete.
Directorul APIA a dat ca exemplu situaţia unui fermier din satul Bichigiu, care a încercat de mai multe ori să evite controlul legat de numărul de oi deţinut, pentru ca în final să recunoască faptul că nu mai are animalele.
Pentru controlul efectivelor de bovine declarate au fost selectate în total 348 de ferme, verificările urmând să fie finalizate săptămâna viitoare.
Sursa: Agerpres