Beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare /PNDC/ pot intra în posesia adeverinţelor eliberate de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură /APIA/, necesare accesării de credite bancare în vederea dezvoltării afacerilor derulate în sectorul zootehnic, la specia bovine, menţionează APIA, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, beneficiarii PNDC în sectorul zootehnic, la specia bovine, aferente anului în curs, pot accesa credite de la instituţiile bancare care au încheiat convenţii cu Agenţia pentru finanţarea activităţilor curente.
Aceste credite reprezintă un instrument creat pentru a ajuta financiar fermierii până la primirea la termen, potrivit legislaţiei în vigoare, a primei pe exploataţie pentru bovine la care sunt îndreptăţiţi, iar opţiunea de a solicita creditul aparţine integral fermierului.
Începând cu data de 18 ianuarie a.c., creditele pot fi accesate şi prin intermediul Băncii Transilvania, cu care APIA a încheiat o convenţie în acest sens.
Prevederile convenţiei sunt identice cu cele ale convenţiilor anterioare, în ce priveşte depunerea de către fermier a dosarului de accesare a creditelor pentru finanţarea activităţilor curente.
APIA precizează că banca (creditorul) are dreptul de a impune, pe lângă o serie de adeverinţe sau acte doveditoare necesare dosarului, propriile condiţii de creditare, stabilite de către Creditor şi aprobate de către Banca Naţională a României.
Recomandarea Agenţiei este ca potenţialii beneficiari interesaţi să îşi aleagă Creditorul numai după un studiu atent al condiţiilor de creditare impuse de fiecare bancă, pentru a beneficia de condiţiile de creditare cele mai avantajoase şi care se potrivesc cel mai bine profilului exploataţiei sale.
Plăţile naţionale directe complementare în sectorul zootehnic, la specia bovine, reprezintă prima pe exploataţie, în cuantum de 410 lei/cap de bovină, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1244/2010.
Sursa: Agerpres