Banca Centrală Europeană (BCE) este îngrijorată de creşterea preţurilor la materiile prime alimentare, factor de inflaţie, şi în ceea ce priveşte capacitatea industriei agricole de a răspunde cererii mondiale, în raportul său lunar publicat joi, transmite AFP.
'Preţurile materiilor prime alimentare a crescut într-o manieră semnificativă în 2010', subliniază BCE, referindu-se în primul rând la grâu, porumb şi soia.
Preţurile grâului 'au crescut cu 91% între începutul şi finalul anului 2010', din cauza condiţiilor meteo nefavorabile şi ameninţărilor protecţioniste, apreciază experţii BCE.
Preţul porumbului s-a majorat cu 58% în aceeaşi perioadă, din cauza scăderii producţiei şi cererii susţinute din partea Chinei. Preţurile la soia şi zahăr au crescut şi ele, cu 33, respectiv 32% pe an.
La modul general, creşterea cererii în economiile emergente duce la o creştere a preţurilor. Veniturile în gospodării cresc, iar alimentaţia se schimbă în aceste ţări, în favoarea cărnii, a produselor lactate şi a peştelui.
Un alt factor structural, în favoarea zahărului şi a porumbului de data aceasta, este utilizarea acestor materii pentru producţia de biocarburanţi.
În faţa acestor realităţi, răspunsul producătorilor este 'lent', constată BCE, care atribuie această situaţie stagnării tehnologiilor agricole în ultimii 20 de ani.
'Preţurile stabile ale alimentelor în această perioadă au dus la o anumită neglijenţă a preocupărilor alimentare şi la reducerea finanţelor pentru cercetare' în acest domeniu, estimează BCE, care consideră că nivelul actual al preţurilor ar trebui în schimb să ducă la o creştere a bugetelor în agricultură.
Totuşi, presiunea inflaţionistă ar trebui să rămână puternică pe termen lung, consideră instituţia monetară, din cauza cererii mondiale puternice şi 'incertitudinilor care planează asupra capacităţii producătorilor de a o satisface'.
Sursa: Agerpres