Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a semnat cu beneficiarii fondurilor europene nerambursabile peste 33.000 de contracte de finanţare, în valoare de peste 4 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de utilizare a sumelor alocate României prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) de aproximativ 60%.
Din cele peste 33.000 de proiecte pentru care s-au semnat contracte de finanţare, aproximativ 2.000 de proiecte sunt finalizate, iar restul se află în diferite etape de implementare. Valoarea contractată a tuturor proiectelor finalizate depăşeşte 374 de milioane de euro.
Cele mai accesate măsuri - proiecte finalizate
Cele mai multe proiecte finalizate (959 proiecte) sunt pentru „Modernizarea exploataţiilor agricole” (măsura 121), fondurile acordate investiţiilor pe această măsură având ca obiectiv creşterea competitivităţii sectorului agricol. Pentru aceste proiecte, APDRP a semnat contracte de finanţare în valoare de peste 202 milioane de euro.
Alte 488 de proiecte au fost finalizate pe măsura 312 („Crearea şi dezvoltarea micro-intreprinderilor”). Acestea au beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de peste 63,2 milioane de euro, iar obiectivul general stabilit reprezintă dezvoltarea durabilă a economiei rurale prin încurajarea activităţilor non-agricole, în scopul creşterii numărului de locuri de muncă şi a veniturilor adiţionale.
De asemenea, în cadrul măsurii 123 („Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”), dar şi a Schemelor de Ajutor de Stat XS 13/2008 şi XS 28/2008 au fost finalizate 227 de proiecte de investiţii, pentru care au fost semnate contracte de finanţare în valoare de aproximativ 75 milioane de euro.
Pentru „Instalarea tinerilor fermieri” (Măsura 112), beneficiarii au finalizat deja 83 de proiecte pentru care au primit aproximativ 1,8 milioane de euro.
Beneficiarii măsurii 313 („Încurajarea activităţilor turistice”) au finalizat 5 proiecte din cele 890 de contracte semnate în valoare de 153 de milioane de euro. Valoarea totală a proiectelor finalizate depăşeşte 550.000 de euro. Pentru această măsură de investiţii a fost propus ca obiectiv general dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 pune la dispoziţia persoanelor fizice şi juridice din România 7 miliarde de euro pentru proiecte de investiţii în agricultură şi mediul rural. De asemenea, prin PNDR se acordă şi alte 2,72 miliarde de euro pentru plăţi directe către fermieri, însumând astfel un total de aproximativ 10 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile acordate pentru dezvoltare rurală.
sursa: Agerpres