Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a reziliat 2.400 de contracte, cu o valoare de 642 de milioane de euro, a declarat directorul general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), George Turtoi.
„Avem un total de contracte reziliate de 2.400, cu o valoare de 642 de milioane de euro. Încă din toamna lui 2012, am dat o dispoziţie să reziliem toate contractele care nu mai au viabilitate, care au depăşit perioada normală de implementare şi care nu au făcut nici măcar o solicitare de plată. Pentru cei care nu au avut măcar o tranşă de plată şi au atins termenul de realizare a contractului, nu s-a mai acceptat prelungirea cu doi, respectiv trei ani, în funcţie de complexitate. Am avut contracte care nici măcar achiziţii nu au făcut. Nu aveau nicio justificare, pentru că la achiziţii pentru beneficiari privaţi nu apar contestaţii, pentru că nu este ca la beneficiarii publici, pe OUG 34”, a spus Turtoi.
Şeful APDRP a afirmat că a dat dispoziţia rezilierii pentru că „trebuie să iei anumite măsuri drastice când este în discuţie interesul ţării şi soarta programului”, chiar dacă unele rezilieri de contracte s-au lăsat chiar şi cu ameninţări. „Dacă ţineam proiectele acestea moarte, în sistem, nu mai aveam când să le scoatem şi să băgăm alte proiecte viabile şi să ne atingem efectiv scopul de a introduce toţi banii în ţară. Îi ţineam morţi acolo, iar la sfârşitul perioadei, Comisia Europeană îi lua foarte frumos înapoi. Noi nu am vrut să se întâmple lucrul acesta, am vrut ca toţi banii să intre în economie, deoarece avem nevoie de atâta investiţie în ţară. Am luat decizia aceasta, care nu a fost uşoară, pentru că s-au reziliat contracte grele, care s-au lăsat şi cu ameninţări. Mă refer şi la oameni grei şi la finanţări de milioane de euro. Au fost finanţări şi de două milioane de euro pe proiect. Cele mai multe contracte reziliate au fost pe măsurile 312 „Sprijin pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi”, 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole” şi 313 „Încurajarea activităţilor turistice”. Aici au fost rezilieri majore. Pe 313 nu au fost finanţări prea mari, dar au fost multe. Pe celelalte măsuri au fost finanţări mari şi acolo s-a tăiat în carne vie”, a explicat Turtoi.
De la demararea programului în 2008, APDRP a gestionat 144.235 cereri de finanţare, în valoare de 18 miliarde de euro, iar până în decembrie 2013, au fost selectate pentru a primi finanţare 90.282 proiecte, prin care s-au solicitat 6,4 miliarde de euro.
Alocarea UE pe pilonul de dezvoltare rurală a fost 8,1 miliarde de euro, iar împreună cu contribuţia naţională s-a ridicat la un total 9,7 miliarde de euro. sursa: Agerpres