Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) a plătit peste 1,2 milioane de euro unei societăţi din judeţul Satu Mare pentru construirea unei fabrici pentru producerea ciocolatei.
Fondurile au fost alocate prin Schema de Ajutor de Stat XS 13/2008 'Stimularea IMM-urilor care procesează produse agricole în vederea obţinerii unor produse alimentare, altele decât cele prevăzute în Anexa 1 a Tratatului CE precum şi a celor care desfăşoară activităţi de procesare a produselor agricole în vederea obţinerii şi utilizării surselor de energie regenerabilă şi a biocombustibililor' aferentă Măsurii 123 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere' din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), au anunţat, vineri, reprezentanţi ai APDRP.
“Fondurile de la APDRP au intrat foarte repede în cont după depunerea dosarului de plată. Investiţia fiind un succes, am mai depus un proiect la APDRP în august, pe Schema N578/ 2009, pentru extinderea fabricii şi mărirea capacităţii de producţie, pentru o nouă hală şi utilajele aferente acesteia”, afirmă Camil Buruian, reprezentatul legal al societăţii.
Fabrica are o capacitate de 400 de tone de ciocolată produse anual. “În prezent exportăm toată producţia în Germania, Finlanda, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, pentru că există o cerere foarte mare. Începând din 2013 vrem să intrăm şi pe piaţa românească”, a precizat Buruian.
Categoriile de produse realizate de fabrica beneficiarului PNDR se împart în cereale (orez şi grâu) expandate cu ciocolată, figurine de sezon, ciocolată cu alune şi produsele numite 'ice bars'. Inovativele 'ice bars', constau într-o carcasă de ciocolată cu lapte umplută cu o cremă grasă de cacao ('icy confect').
Tehnologia ultraperformantă care combină ciocolata cu cereale bogate în hidraţi de carbon, sănătoase pentru organism, duc la un produs final de calitate superioară atât din punct de vedere gustativ cât şi al nivelului redus de gluten, aspect din ce în ce mai important în alimentaţia umană.
Până în prezent au fost depuse 247 de cereri de finanţare nerambursabile aferente Schemei de Ajutor de Stat XS13/ 2008, în valoare de 113,7 milioane de euro.
APDRP a selectat pentru a primi finanţare neambursabilă 215 de cereri în valoare de peste 101 de milioane de euro. Dintre acestea au fost semnate 151 de contracte de finanţare. Valoarea nerambursabilă a acestor contracte este de 60,1 milioane de euro.