Adama
Vinasa Rompak

94% din fermieri au primit plata unică pe suprafaţă până la 30 iunie

Publicat: 03 iulie 2009 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Aproape 94 la sută dintre fermieri au primit plata unică pe suprafaţă pentru 2008 până la 30 iunie 2009, informează APIA.
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a plătit, până marţi 30 iunie 2009, 93,63% din suma de 537,9 milioane de euro, reprezentând sprijin din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) alocat României pentru finanţarea schemelor de sprijin pe suprafaţă în cadrul campaniei SAPS 2008, informează agenţia.

Astfel, APIA a efectuat plăţi de 503,6 milioane de euro, pentru un număr de 1.018.102 fermieri, din cei 1.130.207 de fermieri care au depus cerere de sprijin în cadrul campaniei SAPS 2008.

Potrivit APIA, pentru 5.300 de fermieri au fost date decizii negative de plată, iar aproape 22.000 de fermieri nu au îndeplinit criteriile de eligibilitate, suprafaţa solicitată la plată fiind sub limita de un hectar. Faţă de anul trecut, numărul fermierilor sub limită de plată sau cu decizie negativă a scăzut cu circa 42%.

De asemenea, APIA precizează că pentru 92,56% din suma plătită au fost primite confirmări pe baza extraselor de cont bancar.

Toţi fermierii care au depus cereri în cadrul campaniei SAPS 2008 şi care îndeplinesc condiţiile impuse de legislaţia europeană şi naţională vor primi, în perioada următoare, sprijinul financiar pe suprafaţă, mai menţionează APIA.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă aplicate pentru campania 2008 includ:

-schema de plată unică pe suprafaţă;

-plăţile naţionale directe complementare;

-schema de plată separată pentru zahăr;

-schema de plată pentru culturi energetice;

-plăţile tranzitorii pentru tomatele destinate procesării;

-măsuri compensatorii pentru zonele defavorizate;

-măsuri de agromediu.

Schemele/măsurile de sprijin pe suprafaţă sunt finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii. Potrivit APIA, pentru campania 2008 România a beneficiat de o alocaţie financiară de 826,1 milioane de euro, fonduri europene şi de la bugetul de stat.

Potrivit regulamentelor europene, pentru a nu fi penalizate, statele membre trebuie să efectueze plăţile directe către fermieri până la 30 iunie. În cazul în care restanţele de plată depăşesc 4% din totalul subvenţiilor comunitare, se aplică o penalizare graduală, pentru fiecare lună de depăşire a termenului, pentru sumele ce depăşesc 4 la sută.

Astfel, potrivit art. 9 din Regulamentul CE 883/2006, toate cheltuielile suplimentare efectuate faţă de marja de 4 la sută se reduc cu următoarele procente: cu 10 la sută pentru o întârziere de până la o lună, cu 25 la sută pentru o întârziere de până la două luni, cu 45 la sută pentru trei luni, cu 70 la sută pentru patru luni, iar pentru o întârziere de mai mult de patru luni, cheltuielile se reduc cu 100 la sută.

Vizualizat: 1134 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii