Adama
Vinasa Rompak

215 milioane euro pentru investiţii în creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi activităţi turistice

Publicat: 04 martie 2011 - 08:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) pune la dispoziţia beneficiarilor 215 milioane de euro pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere şi încurajarea activităţilor turistice, prin două sesiuni de depunere de proiecte,  care se vor derula în luna martie 2011.

Potrivit unui comunicat al APDRP, în perioada 1 - 31 martie 2011, se va desfăşura prima sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente măsurii 123 - 'Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere' şi măsurii 313 - 'Încurajarea activităţilor turistice' din cadrul Programului Naţional de  Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013.

Pentru această sesiune sunt alocate 130 de milioane de euro pentru măsura 123, iar pentru măsura 313 fondurile disponibile sunt de 85 de milioane de euro, acestea fiind defalcate în funcţie de cele patru componente ale măsurii , respectiv pe componenta a  - Investiţii în infrastructura de primire turistică -  55,25 milioane euro, componenta b -  Investiţii în activităţi recreaţionale - 14,45 milioane euro, componenta c - Investiţii în infrastructura la scară mică precum centrele de informare, amenajare de marcaje turistice, - 12,75 milioane euro şi componenta d - Dezvoltarea şi/ sau marketingul serviciilor turistice legate de turismul rural - 2,55 milioane euro.

Suma maximă nerambursabilă care poate fi acordată pentru finanţarea unui proiect de creştere a valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere (măsura 123) este de 3 milioane de euro, iar beneficiarii proiectelor pentru încurajarea activităţilor turistice (măsura 313) vor primi maximum 200.000 de euro pe proiect.

Pentru a se evita dezangajarea de fonduri, în momentul depunerii proiectelor de finanţare nerambursabilă, solicitanţilor de fonduri le vor fi cerute documente care să ateste capacitatea şi sursele de cofinanţare încă de la depunerea Cererii de Finanţare.

Potrivit datelor APDRP, măsura 123 se încadrează în Axa I - 'Creşterea competitivităţii sectorului agricol şi forestier' şi are ca obiectiv general creşterea competitivităţii întreprinderilor de procesare agroalimentare şi forestiere, prin îmbunătăţirea performanţei generale a întreprinderilor din sectorul de procesare şi marketing a produselor agricole şi forestiere, printr-o mai bună utilizare a resurselor umane şi a altor factori de producţie.

Această măsură de investiţii are ca obiective specifice introducerea şi dezvoltarea de tehnologii şi procedee pentru obţinerea de noi produse agricole şi forestiere competitive, adaptarea întreprinderilor la noile standarde comunitare atât în etapa de procesare cât şi în cea de distribuţie a produselor obţinute, îmbunătăţirea veniturilor întreprinderilor sprijinite prin creşterea valorii adăugate a produselor agricole, dar şi creşterea valorii adăugate a produselor forestiere precum şi a eficienţei economice a activităţii microîntreprinderilor, prin dezvoltarea şi modernizarea  echipamentelor, proceselor şi tehnologiilor de prelucrare.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul acordat prin măsura 123 sunt persoane fizice autorizate şi persoane juridice înregistrate în baza legislaţiei din România ca micro-întreprinderi, întreprinderi mici şi mijlocii (în conformitate cu Recomandarea (CE) nr. 361/2003) şi alte întreprinderi.

Implementarea măsurii 313 are ca scop dezvoltarea activităţilor turistice în zonele rurale care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural.

Obiectivele specifice ale acestei măsuri de finanţare sunt crearea şi menţinerea locurilor de muncă prin activităţi de turism, în special pentru tineri şi femei, creşterea valorii adăugate în activităţi de turism, crearea, îmbunătăţirea şi diversificarea infrastructurii şi serviciilor turistice şi creşterea numărului de turişti.

Beneficiarii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin măsura 313 sunt micro-întreprinderile, persoanele fizice (neînregistrate ca agenţi economici), care se vor angaja că până la data semnării Contractului de finanţare să se autorizeze cu un statut minim de persoană fizică autorizată şi să funcţioneze ca micro-întreprindere,  iar în situaţia în care, în urma autorizării, se modifică reprezentantul legal al proiectului, se vor depune toate documentele ce demonstrează transferul dreptului de reprezentare pentru noua formă de organizare juridică, această modificare neafectând respectarea criteriilor de eligibilitate şi selecţie ale Cererii de Finanţare. De asemenea, beneficiari eligibili pentru măsura 313 sunt şi Comunele prin reprezentanţii lor legali conform legislaţiei naţionale în vigoare, precum şi asociaţiile de dezvoltare intercomunitară realizate doar între comune şi înfiinţate conform legislaţiei naţionale în vigoare (Legea nr. 215/ 2001 a administraţiei publice locale cu modificările şi completările ulterioare şi Ordonanţa Guvernului nr. 26/ 2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, cu modificările şi completările ulterioare), dar şi ONG-urile, definite conform legislaţiei naţionale în vigoare.

Depunerea proiectelor aferente măsurilor 123 şi 313 se va face la Oficiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, zilnic, în intervalul orar 09:00 - 14:00. Termenul limită al depunerii cererilor de proiecte pentru această sesiune este joi, 31 martie 2011, ora 12:00.

Potrivit APDRP, pentru a primi finanţare nerambursabilă, solicitantul trebuie să îndeplinească cerinţele de conformitate şi eligibilitate menţionate în cadrul Ghidurilor Solicitantului aferente acestor măsuri, care se pot descărca gratuit de pe pagina de internet a APDRP (www.aprdp.ro).

Sursa: Agerpres

Vizualizat: 1352 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii