FERME MARI RENUNȚĂ LA CREȘTEREA PORCULUI ȘI PLEACĂ DIN ROMÂNIA! Fermierul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, Arad, spune că sunt ferme mari care renunță la creșterea porcului și pleacă din România. Decizia de a da liber la vânarea mistreților a venit târziu, iar fermele din România vor ajunge să producă doar 10%-15% din carnea de porc, românul va mânca doar din import.
Este un fenomen îmbucurător faptul că s-a lansat astăzi (joi, 23 aprilie n.r.) ideea de la Ministerul Agriculturii că începînd cu Ordonanța militară următoare se va da drumul la împușcatul mistreților. Sigur că este o idee pentru noi cei care ne ocupăm de creșterea porcului și producerii cărnii de porc din România. Este o idee foarte bună, dar pot să vă spun că a venit foarte târziu în condițiile în care, la această dată, după toate statisticile, în România se mai produce 30% din carnea de porc, iar 70% este carne pe care românii o importă, pe care o mănâncă românii importată din alte țări din Uniunea Europeană. Este trist, sper cel puțin să se respecte legea care spune un mistreț pe kilometru pătrat. Pentru că s-a dat drumul la vânătoare, dar dacă nu se pune și condiția deținătorilor fondurilor de vânătoare, a vânătorilor, într-adevăr, să împuște, atunci nu vom mai avea niciun succes dacă totul rămâne la latitudinea acestora.
Ne gândim că la ora actuală grâurile sunt mari, culturile de rapiță sunt mari, într-o lună de zile vine și porumbul, mistreții pot să se ascundă în aceste culturi și aia înseamnă că în anul acesta nu se mai poate face nimic, pentru că intră în culturi, și doar așteptăm să vină toamna acestui an ca să împușcăm mistreții.
Dar, sigur, dacă așteptăm și toamna anului 2020 ca să împușcăm mistreții, vom ajunge să mai producem 10-15% din carnea de porc în România, ceea ce este o treabă foarte tristă, mai ales că la ora actuală sunt societăți care și-au exprimat gândurile, destul de sumbre, chiar să plece, să renunțe la creșterea porcului în România, să plece în alte țări. Firme mari, firme care au avut un cuvânt de spus. Dar sper să se trezească, eu spun că aceasta e o problemă de CSAT (Consiliul Suprem de Apărare al Țării n.r.), trebuie discutat în Consiliul Național, să se implice și președintele țării, să se dea o lege foarte clară să se scoată mistreții, pentru că mistreții sunt cei care au produs pesta porcină africană și au dus la scăderea cărnii de porc din România, să avem doar 30% din această carne, este mesajul transmis video pe facebook de unul dintre cei mai mari fermieri din România.
Dimitrie Muscă exploatează circa 7.000 de hectare în județul Arad, deține ferme de creștere a porcilor, dar și de creștere a bovinelor. Combinatul Agroindustrial Curtici are lanț integrat, procesează materia primă, iar produsele sunt vândute prin magazinele proprii.