Fermierii români mai au la dispoziţie 30 de zile pentru a deveni membri ai fondului mutual, recent înfiinţat în România, pentru asigurarea riscurilor din agricultură, a declarat directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), Nicolae Popa.
Potrivit acestuia, acest prim fond mutual pentru riscurile în agricultură va asigura pagubele produse de secetă, inundaţii, îngheţ timpuriu, 65% din acestea vor fi acoperite de UE prin PNDR, iar 35% de către fermierii care vor deveni membri ai acestui fond mutul.
“Avem 30 de zile la dispoziţie pentru a înfiinţa acest fond mutual. Să încercaţi să deveniţi membri, să vedem care e suma pe care trebuie să o acoperim. E pentru prima oară în România. Alte forme de despăgubiri în agricultură nu avem”, a afirmat Popa.
Popa a precizat că este posibil ca pe teritoriul României să fie înfiinţate două fonduri mutuale, iar acum se face o simulare pentru a se stabili cu ce sume vor contribui fermierii la constituirea acestor fonduri.
“Pot să fie mai multe fonduri, dar numai să întrunească condiţiile, adică să acopere peste 30% din suprafaţa agricolă a României. Probabil se vor înfiinţa două sau trei fonduri mutuale, este important să se înfiinţeze mai multe, dar vom urmări. (...) Ne deplasăm în teritoriu să atragem atenţia organizaţiilor, fermierilor, să vină să devină membri ca în termenul de 45 de zile - numai că Ordonanţa a apărut la sfârşitul lunii iunie - să înfiinţăm structura aceasta a primului fond mutual de asigurare a riscurilor. Sunt receptivi. (...) Două fonduri mutuale vor fi, probabil. Facem simulări să vedem cu cât trebuie să vină fermierii să contribuie la acest fond, atât pe hectar, cât şi pe cap de animal”, a susţinut reprezentantul APDRP.
Acesta a precizat că a contribuit la elaborarea actului normativ care a stat la baza reglementării fondurilor mutuale, pe fondul lipsei totale de legislaţie în privinţa asigurării riscurilor din agricultură. Sursa: Agerpres