VESTE PROASTĂ. Agricultorii din România care și-au văzut culturile agricole distruse de secetă, în acest an, ar putea rămâne despăgubiri! Vor fi și fără recoltă, cu buzunarele goale și fără compensații financiare. Ajutorul de minimis este epuizat, fermierii români nu mai pot beneficia de această schemă de ajutor, anunță ministrul agriculturii, Achim Irimescu.
Nu va fi o problemă să obțin acordul Comisiei Europene pentru despăgubiri pe secetă. Problema este însă la noi. Sunt două scheme pe care se pot da ajutoare. Ajutor de minimis de 15.000 de euro/fermier în trei ani, care, de fapt, s-a folosit pentru că noi suntem la sfârșitul perioadei 2014-2015-2016. Deja s-au dat banii, a fost aproape integral utilizat la cei mai mulți fermieri.
Și atunci rămâne a doua soluție, schema pe IMM-uri, până-n 200.000 de euro. Dar problema cea mare este că aici, o dată trebuie cerut acordul Comisiei Europene. O vom face în perioada următoare. Dar problema mare este că, pe această schemă, fermierii trebuie să dovedească cu date din contabilitate pierderile pe care le-au înregistrat. Și foarte mulți dintre ei nu sunt în măsură să o facă. Anul trecut, spre exemplu, din 600 de milioane de lei de distribuit, s-au dat undeva la 280 de milioane de lei pentru că ceilalți nu au fost în măsură să răspundă cerințelor, a declarat ministrul agriculturii, Achim Irimescu, la Iași.
Comisia Europeană ne obligă să determinăm în cifre pagubele suferite de agricultori, de pe urma secetei sau a altor fenomene, iar cei mai mulți dintre fermierii români nu au o evidență contabilă a producției agricole realizată în anii anteriori pentru a se putea face o comparație și astfel să se stabilească pierderea înregistrată.
Potrivit Ministerului Agriculturii, 1,16 milioane de hectare de terenuri agricole au fost distruse de seceta din acest an, iar principalele culturi afectate au fost porumbul și floarea soarelui.