ȘEDINȚĂ CU FERMIERII. Ședință de lucru la Ministerul Agriculturii, luni, 5 august, cu reprezentanții Organizației Naționale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Fermierii au propus acordarea unei sume forfetare pe suprafață, carnetul de viticultor, dar și declarația de recoltă care înseamnă fiscalizarea micilor producători, susține Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Principalele teme de discuție au vizat identificarea soluțiilor pentru îmbunătățirea absorbției fondurilor europene pe măsurile finanțate din Programul Național de Sprijin al României, dar și pentru măsura de restructurare/reconversie a plantațiilor viticole.
Organizația interprofesională a prezentat propuneri de simplificare și operativitate în privința măsurii de reconversie/restructurare în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor anuale existente și al accesului micilor producători viticoli la această măsură.
În cadrul discuțiilor, reprezentanții ONIV au lansat propunerea de a se acorda în tranșe o sumă forfetară pe unitatea de suprafață în baza unor devize cadru, elaborate și aprobate de instituțiile cu competență în domeniu, respectiv Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație, ASAS, Institutul de economie agrară. Totodată, s-au căutat soluții pentru facilitarea accesării fondurilor europene destinate construcțiilor vinicole.
Alte aspecte discutate au făcut referire la simplificarea procedurilor, astfel încât actele normative naționale să se încadreze în cadrul legislativ european, la noul "Carnet de viticultor" ce presupune introducerea suportului digital în campania 2020, dar și la "Declarația de recoltă" reprezentând fiscalizarea producției prin stimularea autorizării și înregistrării, în special a micilor producători.
Secretarul de stat Daniel Botănoiu i-a asigurat pe reprezentanții ONIV de întreg sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale privind absorbția de către țara noastră a unui procent cât mai mare a fondurilor europene destinate sectorului vitivinicol.
Astfel, toate sugestiile și recomandările făcute de ONIV au fost preluate de conducerea MADR și pentru fiecare propunere s-au stabilit termene concrete de soluționare.
La întâlnire au participat secretarii de stat Daniel Botănoiu și Daniel Eugeniu Crunțeanu, Claudiu Necșulescu, președinte ONIV, directori și experți ai direcțiilor de specialitate din MADR și instituțiile subordonate, se arată în comunicatul MADR.