PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.
Agricultorii au ieșit în stradă să ceară guvernării implicarea urgentă pentru a ajuta fermierii să facă față situației dezastruoase din agricultură. Oamenii spun că cei 1000 de lei (leu moldovenesc n.r.) pe care i-a alocat Guvernul în susținerea agriculturii sunt insuficienți.
Potrivit agriculgorilor din Sângerei, în medie, pentru exploatarea pământului se cheltuie circa 9000 de lei pe hectar. „După asta încercăm să dăm datoriile, dar anul acesta suntem cu toții cu datorii. Până la 1 septembrie trebuie să fie acordate măcar 1500 de lei per hectar și în luna septembrie încă 1500 de euro ca să putem da datoriile la bănci”, susține unul dintre protestatari.
Fermierii cer decretarea stării de urgență în agricultură și adoptarea unor decizii ferme pentru a salva sectorul. Potrivit lor, actualmente pierderea este de minim 5000 de lei per hectar, pricinuită de secetă și de grindină.
O altă problemă semnalată de fermieri este procesul birocratic foarte complex. Agricultorii cer totodată simplificarea procesului de perfectare a actelor astfel încât să poată primi ajutorul promis de la stat mai repede. „Noi dacă o să depunem dosarele așa cum prevede regulamentul, banii o să-i primim la toamnă sau la primăvară. Trebuie simplificată procedura. Avem nevoie cât mai repede măcar de acei 1000 sau 500 de lei pe hectar ca să putem să dăm datoriile și să mergem mai departe”, spune un protestatar.
Fermierii avertizează autoritățile că începînd cu luna august nu vor putea plăti nici impozitele funciare.
Amintim că asemenea proteste au fost organizate astăzi în mai multe raioane din țară. Agricultorii și-au scos tehnica agricolă pe trasee și amenință că dacă autoritățile nu se vor implica, atunci vor veni cu proteste și în Capitală.
„Sunt deja peste 200 de tractoare, urmează să fie și mai mulți. Acum două săptămâni, când a fost organizat protestul precedent, ne-au promis câte o mie lei per hectar despăgubiri, apoi se vorbea de 500 de lei, iar acum, în general, de doar 400. De aceea, nu vom ceda”, spune fermierul Ion Dragomir.
Surse: TV8 Moldova, Europa liberă