Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

FERMIERII, ÎN PRAGUL DISPERĂRII! SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

Publicat: 14 august 2020 - 18:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR! Agricultorii din România au aflat că în proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2020 nu sunt incluse sumele pentru despăgubirile la secetă așa cum li s-a promis încă de la începutul lunii iulie. Mai multe organizații ale fermierilor reacționează cu vehemență. Astăzi, vineri, 14 august 2020, în jurul prânzului, premierul României, Ludovic Orban, a ținut să-i asigure pe fermieri că vor primi despăgubirile promise.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare informeaza fermierii și persoanele interesate asupra situației incerte provocată de proiectul de rectificare bugetară programat spre adoptare în ședința publică din 14.08.2020, orele 17:00

În această dimineață am intrat în posesia documentului în lucru privind proiectul de rectificare bugetară și neidentificând suma de 1,2 miliarde de lei, necesară efectuării plăților către fermierii afectați de seceta extremă, am transmis către Guvern, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Agriculturii adresa pe care o atașam și în care solicităm expres ca sumele de bani pentru despăgubirile de secetă să fie alocate și plătite fermierilor afectați!

Scrisoarea a fost transmisă la orele 12:00 iar în cadrul comunicatului de presă susținut de domnul premier, Ludovic ORBAN la orele 13:00 acesta a dat asigurări că  "Vom asigura banii necesari din bugetul Ministerului Agriculturii pentru a plăti despăgubirile pe care le-am anunţat pentru fermierii ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. Bugetul Ministerului Agriculturii este un buget care are mai multe categorii de cheltuieli. Nu trebuie să existe o corespondență între suma care urmează a fi plătită pentru despăgubirile către fermieri şi creşterea bugetului Ministerului Agriculturii. Sigur că voi mai analiza o dată. Rectificarea bugetară este obiectul unei dezbateri în Guvern. Ăsta este un proiect care este public în momentul de faţă, în transparenţă, dar decizia finală o vom lua în cursul acestei seri".

Salutăm intervenția Primului Ministru și facem un apel public către responsabilii din ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe ca alocarea bugetară pentru cele 1,2 miliarde de lei necesari despăgubirilor pentru secetă să fie redirectionați doar către plata acestor despagubiri, chiar daca în proiectul de rectificare bugetară sumele apar pe alte categorii de cheltuieli.

Solicităm public asigurări că aceste sume nu vor fi redirecționate către alte categorii de cheltuieli, în caz contrar trebuie să vă asumați răspunderea politică pentru lipsa adoptării unor măsuri urgente care ar putea salva de la faliment un număr semnificativ de fermieri!

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, își menține poziția expusă în Scrisoarea atașată comunicatului și transmisa instituțiilor de resort.

În numele tuturor membrilor și  organizațiilor membre ale celor 4 organizații.
Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
Asociația Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR” 


ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE
Către, GUVERNUL ROMÂNIEI
Domnului Premier Ludovic ORBAN,
MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE
Domnului Ministru Vasile CÎȚU,
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
Domnului Ministru Adrian OROS,
Ref: Analizarea proiectului Ordonanței de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020

Stimate Domnule Premier,
Stimate Membri ai Guvernului României,
Având în vedere Ordinea de zi propusă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, noi, ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE, nu am identificat în nota de fundamentare și nici în textul proiectului de Ordonanță de Urgență, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu sume de bani pentru efectuare plăților reprezentând despăgubiri acordate fermierilor afectați de secetă, și care însumează 1,2 miliarde de lei!
Stimați Domni, lipsa alocării acestor fonduri reprezintă un atentat la viitorul unui sector de importanță strategică! sunt peste 34000 fermierii afectați de fenomenul de secetă pedologică extremă în cazul culturilor de toamnă și cel puțin tot atâția în cazul calamităților provocate de seceta pedologică extremă în cazul culturilor de primăvara!
Pagina 2 din 3
Fermierii trebuie să reia ciclul de producție pentru înființarea noilor culturi de toamnă și ne întrebăm cu ce resurse o vor face? cum ne susține statul? noi fermierii nu ne-am oprit din cauza COVID 19! noi nu avem concediu în august și nici sărbători legale! Domnilor, culturile agricole și animalele trebuiesc îngrijite asemeni unor bolnavi patologici!
Puteți vedea urgența?Avem un județ cu calamitate 100% în ceea ce privește producția agricolă vegetală, avem lacuri care au secat și dumneavoastră refuzați să interveniți de urgență pentru alocarea fondurilor necesare plății despăgubilor deși ați ieșit public și ați promis că veți despăgubi!
Cu toții aduceți în discuție deficitul extern, însă dacă aceste ajutoare de stat nu vor veni acum, alimentele de strică necesitate și care erau asigurate din producția internă, nu vor putea fi asigurate și ca atare vor fi importate și vor crește deficitul!
Fenomenele meteorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul țării noastre au fost comunicate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, atât de către agricultori și reprezentanții formelor asociative ale acestora, cât și de Instituțiile Prefectului și Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) care consemnează faptul că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi și precipitații care s-au înregistrat în această perioadă de timp pe întreg teritoriul țării.
Sperăm că azi, 14.08.2020, în ceasul al 12-lea veți da dovadă de un minim de responsabilitate și respect față de cei care produc hrană și veți asigura sumele necesare plății despăgubirilor prin rectificarea bugetară!
Noi, Alianta pentru Agricultura și Cooperare vă atragem atenția asupra faptului că în urma consultărilor avute atât fizic cât și prin videoconferințe aproape săptămanle, am primit asigurări directe de la oficiali din cadrul MADR, Ministrul Finanțelor Publice dar și de la dumneavoastră în calitate de Prim Ministru, că aceste sume vor fi alocate și plătite în regim de urgența pentru a evita intrarea în colaps și falimentarea fermierilor români.
Stimați Domni, acesta este un ultimatul și vă rugăm să îl tratați ca atare: Daca nu vă ganditi la fermieri Romaniei, la insolventa sectorului care asigura securitatea nationala a Romaniei, ganditi-va cel putin la guvernarea dvs., la interesul politic înainte de alegerile locale, la riscul major de a pierde o masa semnificativa din electorat din mediul rural, unde oricum nu stati prea bine!
Rugămintea este SĂ VA AJUTAȚI singuri, dacă nu întelegeți situația extremă prin care trecem.
Executarea silită a fermierilor este iminentă, motiv pentru care înainte de a ne fi sechestrate mijloacele, noi vom boicota acest Guvern prin acțiuni de blocarea
Pagina 3 din 3
autostrăzilor, drumurilor publice, grevă fiscală, boicotarea întâlnirilor cu ministerul de resort pentru consultări pentru noul PNS!
Organizațiile profesionale sunt în interesul membrilor și nu pentru a mima dialogul cu autoritățile, așa cum se pare că ne considerați dumneavoastră!
- Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”
- Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
- Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
- Asociația Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR”
În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.

PRO AGRO Ionel ARION
LAPAR Nicolae VASILE
UNCSV Mircea BĂLUȚĂ
APPR Nicolae SITARU

Precizăm că la această oră, ședința de Guvern în care se discută rectificarea bugetară 2020 este în desfășurare.


 

Vizualizat: 660 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii