Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIERII, ÎN PRAGUL DISPERĂRII! SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

Publicat: 14 august 2020 - 18:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR! Agricultorii din România au aflat că în proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2020 nu sunt incluse sumele pentru despăgubirile la secetă așa cum li s-a promis încă de la începutul lunii iulie. Mai multe organizații ale fermierilor reacționează cu vehemență. Astăzi, vineri, 14 august 2020, în jurul prânzului, premierul României, Ludovic Orban, a ținut să-i asigure pe fermieri că vor primi despăgubirile promise.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare informeaza fermierii și persoanele interesate asupra situației incerte provocată de proiectul de rectificare bugetară programat spre adoptare în ședința publică din 14.08.2020, orele 17:00

În această dimineață am intrat în posesia documentului în lucru privind proiectul de rectificare bugetară și neidentificând suma de 1,2 miliarde de lei, necesară efectuării plăților către fermierii afectați de seceta extremă, am transmis către Guvern, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Agriculturii adresa pe care o atașam și în care solicităm expres ca sumele de bani pentru despăgubirile de secetă să fie alocate și plătite fermierilor afectați!

Scrisoarea a fost transmisă la orele 12:00 iar în cadrul comunicatului de presă susținut de domnul premier, Ludovic ORBAN la orele 13:00 acesta a dat asigurări că  "Vom asigura banii necesari din bugetul Ministerului Agriculturii pentru a plăti despăgubirile pe care le-am anunţat pentru fermierii ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. Bugetul Ministerului Agriculturii este un buget care are mai multe categorii de cheltuieli. Nu trebuie să existe o corespondență între suma care urmează a fi plătită pentru despăgubirile către fermieri şi creşterea bugetului Ministerului Agriculturii. Sigur că voi mai analiza o dată. Rectificarea bugetară este obiectul unei dezbateri în Guvern. Ăsta este un proiect care este public în momentul de faţă, în transparenţă, dar decizia finală o vom lua în cursul acestei seri".

Salutăm intervenția Primului Ministru și facem un apel public către responsabilii din ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe ca alocarea bugetară pentru cele 1,2 miliarde de lei necesari despăgubirilor pentru secetă să fie redirectionați doar către plata acestor despagubiri, chiar daca în proiectul de rectificare bugetară sumele apar pe alte categorii de cheltuieli.

Solicităm public asigurări că aceste sume nu vor fi redirecționate către alte categorii de cheltuieli, în caz contrar trebuie să vă asumați răspunderea politică pentru lipsa adoptării unor măsuri urgente care ar putea salva de la faliment un număr semnificativ de fermieri!

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, își menține poziția expusă în Scrisoarea atașată comunicatului și transmisa instituțiilor de resort.

În numele tuturor membrilor și  organizațiilor membre ale celor 4 organizații.
Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
Asociația Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR” 


ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE
Către, GUVERNUL ROMÂNIEI
Domnului Premier Ludovic ORBAN,
MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE
Domnului Ministru Vasile CÎȚU,
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
Domnului Ministru Adrian OROS,
Ref: Analizarea proiectului Ordonanței de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020

Stimate Domnule Premier,
Stimate Membri ai Guvernului României,
Având în vedere Ordinea de zi propusă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, noi, ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE, nu am identificat în nota de fundamentare și nici în textul proiectului de Ordonanță de Urgență, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu sume de bani pentru efectuare plăților reprezentând despăgubiri acordate fermierilor afectați de secetă, și care însumează 1,2 miliarde de lei!
Stimați Domni, lipsa alocării acestor fonduri reprezintă un atentat la viitorul unui sector de importanță strategică! sunt peste 34000 fermierii afectați de fenomenul de secetă pedologică extremă în cazul culturilor de toamnă și cel puțin tot atâția în cazul calamităților provocate de seceta pedologică extremă în cazul culturilor de primăvara!
Pagina 2 din 3
Fermierii trebuie să reia ciclul de producție pentru înființarea noilor culturi de toamnă și ne întrebăm cu ce resurse o vor face? cum ne susține statul? noi fermierii nu ne-am oprit din cauza COVID 19! noi nu avem concediu în august și nici sărbători legale! Domnilor, culturile agricole și animalele trebuiesc îngrijite asemeni unor bolnavi patologici!
Puteți vedea urgența?Avem un județ cu calamitate 100% în ceea ce privește producția agricolă vegetală, avem lacuri care au secat și dumneavoastră refuzați să interveniți de urgență pentru alocarea fondurilor necesare plății despăgubilor deși ați ieșit public și ați promis că veți despăgubi!
Cu toții aduceți în discuție deficitul extern, însă dacă aceste ajutoare de stat nu vor veni acum, alimentele de strică necesitate și care erau asigurate din producția internă, nu vor putea fi asigurate și ca atare vor fi importate și vor crește deficitul!
Fenomenele meteorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul țării noastre au fost comunicate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, atât de către agricultori și reprezentanții formelor asociative ale acestora, cât și de Instituțiile Prefectului și Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) care consemnează faptul că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi și precipitații care s-au înregistrat în această perioadă de timp pe întreg teritoriul țării.
Sperăm că azi, 14.08.2020, în ceasul al 12-lea veți da dovadă de un minim de responsabilitate și respect față de cei care produc hrană și veți asigura sumele necesare plății despăgubirilor prin rectificarea bugetară!
Noi, Alianta pentru Agricultura și Cooperare vă atragem atenția asupra faptului că în urma consultărilor avute atât fizic cât și prin videoconferințe aproape săptămanle, am primit asigurări directe de la oficiali din cadrul MADR, Ministrul Finanțelor Publice dar și de la dumneavoastră în calitate de Prim Ministru, că aceste sume vor fi alocate și plătite în regim de urgența pentru a evita intrarea în colaps și falimentarea fermierilor români.
Stimați Domni, acesta este un ultimatul și vă rugăm să îl tratați ca atare: Daca nu vă ganditi la fermieri Romaniei, la insolventa sectorului care asigura securitatea nationala a Romaniei, ganditi-va cel putin la guvernarea dvs., la interesul politic înainte de alegerile locale, la riscul major de a pierde o masa semnificativa din electorat din mediul rural, unde oricum nu stati prea bine!
Rugămintea este SĂ VA AJUTAȚI singuri, dacă nu întelegeți situația extremă prin care trecem.
Executarea silită a fermierilor este iminentă, motiv pentru care înainte de a ne fi sechestrate mijloacele, noi vom boicota acest Guvern prin acțiuni de blocarea
Pagina 3 din 3
autostrăzilor, drumurilor publice, grevă fiscală, boicotarea întâlnirilor cu ministerul de resort pentru consultări pentru noul PNS!
Organizațiile profesionale sunt în interesul membrilor și nu pentru a mima dialogul cu autoritățile, așa cum se pare că ne considerați dumneavoastră!
- Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”
- Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
- Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
- Asociația Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR”
În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.

PRO AGRO Ionel ARION
LAPAR Nicolae VASILE
UNCSV Mircea BĂLUȚĂ
APPR Nicolae SITARU

Precizăm că la această oră, ședința de Guvern în care se discută rectificarea bugetară 2020 este în desfășurare.


 

Vizualizat: 780 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

Anunț făcut de șeful ANZ: ajutor de stat pentru creșterea animalelor!

16 aprilie 2021 - 09:24

Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie, ing. Vaida Bela, anunță că a solicitat creșterea sumei alocate pentru ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor.

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

Lista subvențiilor APIA care intră la plată!

16 aprilie 2021 - 07:07

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate începe plata subvențiilor agricole așteptate de fermieri și crescători de animale, cuvenite acestora pentru anul de cerere 2020. Guvernul a aprobat joi, 15 aprilie 2021, o serie de hotărâri care stabilesc sumele pentru plata acestor subvenții.

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

APIA anunț astăzi despre subvențiile fermierilor!

15 aprilie 2021 - 19:57

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) continuă în ritm susținut Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2021.
Pentru că siguranţa în contextul pandemiei Covid 19 este extrem de importantă pentru instituţia noastră, fermierii depun cererea prin mijloace electronice, fără a se prezenta la Centrele judeţene/locale APIA şi/sau Centrul Municipiului Bucureşti.

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

Ajutor de minimis pentru fermieri, aprobat astăzi!

15 aprilie 2021 - 19:29

Guvernul a aprobat astăzi, 15 aprilie 2021, o Hotărâre care modifică și completează Hotărârea nr. 108/2019 pentru aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a producției de usturoi„ precum și pentru stabilirea unor măsuri de verificare și control al acesteia.

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

Guvern astăzi: Plata ajutoarelor naționale tranzitorii pe hectar!

15 aprilie 2021 - 19:16

Oficial. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

Guvern astăzi: Plata subvenției APIA mici la ovine/caprine!

15 aprilie 2021 - 19:08

Aprobată. În ședința Guvernului din data de 15 aprilie 2021 a fost aprobată o Hotărâre pentru aprobarea plafoanelor ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) la speciile ovine și caprine, pentru anul de cerere 2020.

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

Guvern astăzi: Plata ajutorului național tranzitoriu la bovine!

15 aprilie 2021 - 18:57

Anunț Guvern. În ședința de astăzi, 15 aprilie 2021, Guvernul a adoptat Hotărârea pentru aprobarea plafoanelor alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic, specia bovine, pentru anul de cerere 2020, anunță MADR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

COMUNICAT DE ASTĂZI AFIR!

15 aprilie 2021 - 13:37

ANUNȚ. Beneficiarii PNDR 2020 au prioritate la eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistică, anunță Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

UN PRIMAR A PRIMIT ILEGAL 500 HA DE PĂȘUNE PENTRU CARE A PLĂTIT O CHIRIE DE 10 LEI/HA!

15 aprilie 2021 - 09:42

PĂȘUNE ÎNCHIRIATĂ LA PREȚ DE NIMIC. Emil Răgman, fost primar al localității gorjene Prigoria, a beneficiat mai bine de 12 ani de un contract încheiat de Primăria Bengești Ciocadia, din Gorj, prin care i s-a închiriat ilegal suprafaţa de 500 ha de păşune în zona Coasta Bengăi, în munte, suprafaţă ce aparţinea, de fapt, localităţii Mălaia din judeţul Vâlcea și nu putea fi închiriată de primăria comunei din Gorj.

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

ȘEFA DIRECȚIEI PENTRU AGRICULTURĂ CARAȘ-SEVERIN, REȚINUTĂ DE DNA ÎNTR-UN DOSAR DE CORUPȚIE!

15 aprilie 2021 - 08:40

ANCHETĂ. Directoarea Direcției pentru Agricultură Caraș-Severin, Felicia Gabriela Mehedințu, a fost dusă la audieri miercuri, 14 aprilie 2021, la sediul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, fiind acuzată de abuz în serviciu și delapidare. Șefa DAJ a fost reținută pentru 24 de ore, scrie pressalert.ro

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune

Astăzi vă facem cunoștință cu Bianca Szekely, evaluator de daune Agra Asigurări. Bianca activează în domeniul horticulturii și al peisagisticii de 16 ani. Agra Asigurări caută și alți ingineri agronomi, fermieri sau tineri absolvenți de studii agricole care să se alăture echipei lor de evaluatori

Aplică acum: www.agraasigurari.ro/carieraevaluatoridaune/.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii