KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

FERMIERII, ÎN PRAGUL DISPERĂRII! SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PRIM-MINISTRUL ROMÂNIEI!

Publicat: 14 august 2020 - 18:30
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERILOR! Agricultorii din România au aflat că în proiectul de rectificare bugetară pentru anul 2020 nu sunt incluse sumele pentru despăgubirile la secetă așa cum li s-a promis încă de la începutul lunii iulie. Mai multe organizații ale fermierilor reacționează cu vehemență. Astăzi, vineri, 14 august 2020, în jurul prânzului, premierul României, Ludovic Orban, a ținut să-i asigure pe fermieri că vor primi despăgubirile promise.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare informeaza fermierii și persoanele interesate asupra situației incerte provocată de proiectul de rectificare bugetară programat spre adoptare în ședința publică din 14.08.2020, orele 17:00

În această dimineață am intrat în posesia documentului în lucru privind proiectul de rectificare bugetară și neidentificând suma de 1,2 miliarde de lei, necesară efectuării plăților către fermierii afectați de seceta extremă, am transmis către Guvern, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Agriculturii adresa pe care o atașam și în care solicităm expres ca sumele de bani pentru despăgubirile de secetă să fie alocate și plătite fermierilor afectați!

Scrisoarea a fost transmisă la orele 12:00 iar în cadrul comunicatului de presă susținut de domnul premier, Ludovic ORBAN la orele 13:00 acesta a dat asigurări că  "Vom asigura banii necesari din bugetul Ministerului Agriculturii pentru a plăti despăgubirile pe care le-am anunţat pentru fermierii ale căror suprafeţe au fost afectate de secetă. Bugetul Ministerului Agriculturii este un buget care are mai multe categorii de cheltuieli. Nu trebuie să existe o corespondență între suma care urmează a fi plătită pentru despăgubirile către fermieri şi creşterea bugetului Ministerului Agriculturii. Sigur că voi mai analiza o dată. Rectificarea bugetară este obiectul unei dezbateri în Guvern. Ăsta este un proiect care este public în momentul de faţă, în transparenţă, dar decizia finală o vom lua în cursul acestei seri".

Salutăm intervenția Primului Ministru și facem un apel public către responsabilii din ministerul Agriculturii și Ministerul de Finanțe ca alocarea bugetară pentru cele 1,2 miliarde de lei necesari despăgubirilor pentru secetă să fie redirectionați doar către plata acestor despagubiri, chiar daca în proiectul de rectificare bugetară sumele apar pe alte categorii de cheltuieli.

Solicităm public asigurări că aceste sume nu vor fi redirecționate către alte categorii de cheltuieli, în caz contrar trebuie să vă asumați răspunderea politică pentru lipsa adoptării unor măsuri urgente care ar putea salva de la faliment un număr semnificativ de fermieri!

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, își menține poziția expusă în Scrisoarea atașată comunicatului și transmisa instituțiilor de resort.

În numele tuturor membrilor și  organizațiilor membre ale celor 4 organizații.
Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”
Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
Asociația Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR” 


ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE
Către, GUVERNUL ROMÂNIEI
Domnului Premier Ludovic ORBAN,
MINISTERUL FINANȚELOR PUBLICE
Domnului Ministru Vasile CÎȚU,
MINISTERUL AGRICULTURII ȘI DEZVOLTĂRII RURALE
Domnului Ministru Adrian OROS,
Ref: Analizarea proiectului Ordonanței de urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020

Stimate Domnule Premier,
Stimate Membri ai Guvernului României,
Având în vedere Ordinea de zi propusă pentru rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, noi, ALIANȚA PENTRU AGRICULTURĂ ȘI COOPERARE, nu am identificat în nota de fundamentare și nici în textul proiectului de Ordonanță de Urgență, suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu sume de bani pentru efectuare plăților reprezentând despăgubiri acordate fermierilor afectați de secetă, și care însumează 1,2 miliarde de lei!
Stimați Domni, lipsa alocării acestor fonduri reprezintă un atentat la viitorul unui sector de importanță strategică! sunt peste 34000 fermierii afectați de fenomenul de secetă pedologică extremă în cazul culturilor de toamnă și cel puțin tot atâția în cazul calamităților provocate de seceta pedologică extremă în cazul culturilor de primăvara!
Pagina 2 din 3
Fermierii trebuie să reia ciclul de producție pentru înființarea noilor culturi de toamnă și ne întrebăm cu ce resurse o vor face? cum ne susține statul? noi fermierii nu ne-am oprit din cauza COVID 19! noi nu avem concediu în august și nici sărbători legale! Domnilor, culturile agricole și animalele trebuiesc îngrijite asemeni unor bolnavi patologici!
Puteți vedea urgența?Avem un județ cu calamitate 100% în ceea ce privește producția agricolă vegetală, avem lacuri care au secat și dumneavoastră refuzați să interveniți de urgență pentru alocarea fondurilor necesare plății despăgubilor deși ați ieșit public și ați promis că veți despăgubi!
Cu toții aduceți în discuție deficitul extern, însă dacă aceste ajutoare de stat nu vor veni acum, alimentele de strică necesitate și care erau asigurate din producția internă, nu vor putea fi asigurate și ca atare vor fi importate și vor crește deficitul!
Fenomenele meteorologice nefavorabile care s-au manifestat pe întreg teritoriul țării noastre au fost comunicate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, atât de către agricultori și reprezentanții formelor asociative ale acestora, cât și de Instituțiile Prefectului și Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) care consemnează faptul că au existat abateri semnificative privind regimul de temperaturi și precipitații care s-au înregistrat în această perioadă de timp pe întreg teritoriul țării.
Sperăm că azi, 14.08.2020, în ceasul al 12-lea veți da dovadă de un minim de responsabilitate și respect față de cei care produc hrană și veți asigura sumele necesare plății despăgubirilor prin rectificarea bugetară!
Noi, Alianta pentru Agricultura și Cooperare vă atragem atenția asupra faptului că în urma consultărilor avute atât fizic cât și prin videoconferințe aproape săptămanle, am primit asigurări directe de la oficiali din cadrul MADR, Ministrul Finanțelor Publice dar și de la dumneavoastră în calitate de Prim Ministru, că aceste sume vor fi alocate și plătite în regim de urgența pentru a evita intrarea în colaps și falimentarea fermierilor români.
Stimați Domni, acesta este un ultimatul și vă rugăm să îl tratați ca atare: Daca nu vă ganditi la fermieri Romaniei, la insolventa sectorului care asigura securitatea nationala a Romaniei, ganditi-va cel putin la guvernarea dvs., la interesul politic înainte de alegerile locale, la riscul major de a pierde o masa semnificativa din electorat din mediul rural, unde oricum nu stati prea bine!
Rugămintea este SĂ VA AJUTAȚI singuri, dacă nu întelegeți situația extremă prin care trecem.
Executarea silită a fermierilor este iminentă, motiv pentru care înainte de a ne fi sechestrate mijloacele, noi vom boicota acest Guvern prin acțiuni de blocarea
Pagina 3 din 3
autostrăzilor, drumurilor publice, grevă fiscală, boicotarea întâlnirilor cu ministerul de resort pentru consultări pentru noul PNS!
Organizațiile profesionale sunt în interesul membrilor și nu pentru a mima dialogul cu autoritățile, așa cum se pare că ne considerați dumneavoastră!
- Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România - ,,PRO AGRO”
- Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR”
- Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”
- Asociația Producătorilor de Porumb din România - ,,APPR”
În numele tuturor membrilor și organizațiilor membre ale celor 4 organizații.

PRO AGRO Ionel ARION
LAPAR Nicolae VASILE
UNCSV Mircea BĂLUȚĂ
APPR Nicolae SITARU

Precizăm că la această oră, ședința de Guvern în care se discută rectificarea bugetară 2020 este în desfășurare.


 

Vizualizat: 864 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

Ministrul Oros: Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale!

04 august 2021 - 19:54

Sprijin direct pentru fermieri, crescători de animale, ca să nu-și piardă recoltele sau animalele pentru care au muncit, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros. Șeful MADR adaugă că anul acesta sunt peste 31 de milioane de euro care se vor acorda ca sprijin direct pentru fermierii care vor să-și asigure culturile agricole sau animalele.

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

OFICIAL! Avans mai mare la subvențiile APIA pentru acest an! Plata începe pe 16 octombrie!

04 august 2021 - 18:49

Astăzi, 4 august, Comisia Europeană a adoptat o măsură prin aplicarea căreia fermierii pot să primească plăți în avans mai mari în cadrul politicii agricole comune (PAC), anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis astăzi pentru Agroinfo.

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

Date oficiale MADR: România are 3.226.000 de exploatații agricole, din care un sfert beneficiază de subvenții APIA!

04 august 2021 - 16:09

În perioada 10 mai – 31 iulie 2021, sub coordonarea Institutului Naţional de Statistică, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Afacerilor Interne, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, împreună cu structurile lor teritoriale, în România au fost recenzate circa 3.226.000 de exploatații agricole, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis astăzi Agroinfo.

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

Expert în agricultură, candidat la funcția de ministru al Agriculturii!

04 august 2021 - 09:26

Viorel Gherciu, expert în agricultură, este propus pentru funcția de ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare în Republica Moldova. Din 2018, el ocupă funcția de director al „VEREIN Donau Soja” în Moldova și este responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova.

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

Vor dispărea multe dintre fermele de creștere a animalelor?!

04 august 2021 - 08:08

Fermele de creștere a animalelor primesc, în ultima perioadă, tot mai multe lovituri. Viitorul se arată întunecat, multe dintre aceste ferme vor dispărea. Luate pe rând, ferme de porci, de vaci sau de oi, observăm că nicăieri nu se întrevăd speranțe de mai bine, pentru niciunul dintre sectoare ajutoarele nu sunt suficiente, iar la acestea se adaugă tot felul de presiuni care se fac pentru renunțarea la consumul de carne din diferite motive și angrenate de diverse interese economice.

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

APIA, anunț ACUM: Subvenția APIA pentru minim 3 bovine!

04 august 2021 - 06:45

Ultima săptămână pentru a cere ajutorul Covid pentru minim 3 bovine! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță crescătorii de animale că până la data de 9 august 2021 primește cererile de solicitare a ajutorului Covid bovine pentru acest an. Agroinfo vă pune la dispoziție condițiile pentru obținerea acestui ajutor, transmise nouă de către APIA.

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

EFSA: 1,3 milioane de porci din ferme, uciși de pesta porcină africană!

03 august 2021 - 15:14

Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) a demarat campania "OPRIȚI Pesta Porcină Africană". Între anii 2016 șu 2020, pesta porcină africană a dus la sacrificarea a 1,3 milioane de porci din fermele din Europa, susține EFSA.

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

Șeful APIA, anunț astăzi: Noi terenuri care intră la plata subvenției APIA!

03 august 2021 - 11:46

Noi terenuri incluse la plata subvenției APIA pe hectar! Directorul general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, Adrian Pintea, s-a întâlnit astăzi, 3 august 2021, cu reprezentanții Ministerului Mediului pentru identificarea terenurilor degradate care ar putea fi împădurite și pentru care APIA va plăti subvenții pe suprafață.

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

Cu cât s-a vândut un hectar de teren agricol din România! Prețul este uriaș!

03 august 2021 - 07:54

Preț uriaș plătit anul acesta pentru un hectar de teren agricol, 116.473 euro pe hectar! Terenul se află în extravilanul Iașului, format din parcele cu viță de vie, teren arabil, fâneață și drum.

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

Comisia Europeană: Fermierii români se apropie de record la producția de grâu!

03 august 2021 - 07:19

„Prognozăm o recoltă aproape record pentru grâul de iarnă cultivat în România”, indică ultima estimare a analiștilor Comisiei Europene potrivit cărora campania de recoltare a grâului avansează bine, cu perspective foarte bune în ceea ce privește randamentul.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

Dilemă

Dilemă
Un tip intră într-o berărie: Detalii