PROPUNERILE FERMIERILOR. Ministrul agriculturii, Nechita-Adrian Oros, a declarat încă de la instalare că acordă mare importanță întâlnirilor, discuțiilor cu fermierii. Ministerul Agriculturii ne-a comunicat constant câte întâlniri a avut ministrul agriculturii cu fermierii români. Seria întâlnirilor de lucru s-a derulat în decembrie într-un ritm susținut. Simpla întâlnire cu fermierii nu le rezolvă și problemele. Ce listă de probleme au pus fermierii din vegetal pe masa ministrului Oros?
AGROINFO publică lista problemelor cu care se confruntă în acest moment fermierii din sectorul vegetal din România și vom urmări câte dintre aceste probleme își găsesc rezolvarea și câte dintre propunerile pe care le-au făcut agricultorii se vor materializa în Planul Național Strategic 2021-2027.
SECTOR VEGETAL. CULTURĂ MARE
- dezvoltarea de sisteme de consultanță agricolă;
- protecția producătorilor de material semincer;
- elaborarea unui cadru legislativ pentru distanțele de protecție în vederea obținerii semințelor de calitate;
- accesul la noile tehnologii de selecție și reproducere;
- susținerea la Uniunea Europeană a modificărilor pe care agricultorii și asociațiile le solicită în privința organismelor modificate genetic;
- adoptarea unui set de măsuri în vederea stimulării utilizării semințelor certificate;
- dimensionarea clară a fermelor mijlocii;
- transferul de generație.
- legea arendei;
- legea vânzării terenurilor;
- comsarea terenurilor;
- învățământul dual și legislație privind cercetarea privată.
SECTOR VEGETAL. CULTIVATORI DE CARTOFI ȘI SFECLĂ
- problema dăunătorilor foarte agresivi și necesitatea obținerii unei noi derogări pentru folosirea neonicotinoidelor;
- menținerea sprijinului cuplat în sectorul vegetal și în perioada de tranziție, respectiv 2021;
- sunt costuri foarte mari la transporturi cu sfecla de zahăr către fabricile de procesare;
- cultivatorii de cartofi au semnalat că problema costurilor ridicate la înființarea culturii de cartof pentru industrializare și faptul că suprafețele sunt în scădere față de anii precedenți.
SECTOR LEGUMICOL ȘI POMICOL
- facilități fiscale pentru micii producători și proceduri contabile simplificate;
- rezolvarea deficitului forței de muncă;
- măsuri pentru stimularea lucrătorilor din agricultură;
- soluții pentru ca micii producători să se poată reuni în grupuri și organizații de producători, cooperative;
- soluții pentru stimularea sectorului de spații protejate;
- climatizarea serelor;
- simplificarea procedurilor pentru accesarea fondurilor europene;
- trasabilitatea pesticidelor.
SECTOR VEGETAL. ALTE CULTURI
- acordarea de sprijin pentru materia primă utilizată la producerea berii;
- susținere în extinderea suprafețelor cultivate cu hamei;
- legislația privind produsele de protecție a plantelor omologate și utilizate pentru hamei;
- inventarierea rezervelor de semințe;
- sprijin în relația cu alte instituții ale statului.
INDUSTRIA ALIMENTARĂ. PROCESARE
- elaborarea unor campanii publice de informare despre importanța produselor certificate conform schemelor de calitate;
- clarificarea privind reducerea TVA-ului de la 9% la 5% pentru produsele tradiționale prin realizarea normelor metodologice pentru produsele la care se aplică;
- susținerea segmentului de acvacultură;
- facilitarea accesului pe piețe a micilor producători de produse tradiționale.
AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ
- accesul la piața de desfacere;
- conștientizarea consumului de produse bio;
- surse de finanțare.
SINDICATE
- lipsa unor facilități fiscale pentru asociere;
- finanțarea fermelor de familie;
- o alocare financiară mai mare pentru Grupurile de Acțiune Locală;
- susținerea alocării pe anumite programe.
SECTOR PESCUIT ȘI ACVACULTURĂ
- modernizarea infrastructurii de pescuit;
- lipsa subvenției pentru fermele piscicole;
- concurența neloială;
- necesitatea unei legislații pentru micul pescar;
- realizarea cadastrului piscicol.