Potrivit Hotârârii de Guvern nr 865 din 17 octombrie2014 privind aprobarea schemei de ajutoare de minimis în agricultură pentru compensarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice, statul român a alocat suma de 53.866.842 lei agricultorilor care au înregistrat calamităţi ale suprafeţelor cultivate.
Din evidenţele Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, la nivelul judeţului de la Dunăre, au fost constatate prin procese verbale de comisiile de specialitate 4.359 de hectare de culturi care au fost afectate în proporţii variabile de până sută la sută, în cursul acestui an.
Banii
“Indiferent de procentul în care a fost afectată cultura, plata pentru hectarul declarat calamitat este aceeaşi. Bunăoară, cuantumul sprijinului financiar/cultură agricolă/plantaţie pomicolă, viticolă, reprezentând ajutor de minimis care se acordă este următorul: grâu, porumb, sorg, floarea-soarelui, rapiţă, orz, secară, triticale, ovăz, soia, orzoaică – 335 lei/ha; legume în câmp şi pepeni – 610 lei/ha; cartof – 700 lei/ha. De asemenea, pentru plantaţiile pomicole afectate de efectele fenomenelor hidrometeorologice nefaste, se vor plăti 1.200 lei/ha, pentru exploataţiile viticole – 500 lei/ha; pentru sfecla de zahăr – 400 lei/ha; pentru căpşuni – 300 lei/ha, iar în cazul culturilor calamitate de lucernă, muştar, tutun, câte 250 lei/ha”, a declarat Marius Ciprian Mihăilă, directorul DADR Galaţi, în timpul unei conferinţe de presă.
Dosarul
În continuare, şeful instituţiei agricole gălăţene a precizat faptul că pentru obţinerea sprijinului financiar, solicitanţii trebuie să întocmească cereri şi să le depună la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cu culturi agricole/plantaţii pomicole, viticole, afectate de fenomenele meteorologice nefavorabile şi pentru care s-au întocmit procesele-verbale. Dosarul trebuie să cuprindă următoarele documente: o copie a B.I./C.I. al/a solicitantului persoană fizică sau, după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a B.I./C.I. al/a reprezentantului legal; o copie a certificatului de producător vizat la zi, în cazul persoanelor fizice; o copie a certificatului de înregistrare la registrul comerţului/registrul naţional al asociaţiilor şi fundaţiilor sau a actului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea, în cazul persoanelor juridice, precum şi copie a B.I./C.I. al/a împuternicitului persoană fizică; dovadă cont active la bancă sau trezorerie; adeverinţa în original, care să ateste, conform înscrisurilor din registrul agricol, suprafaţa de teren utilizată de solicitant în anul 2014 în baza oricărui act juridic care conferă dreptul de folosinţă asupra terenului în cauză şi copie a procesului-verbal de constatare a pagubelor întocmit de comisiile locale.
Termen
De asemenea, termenul final de depunere a cererilor şi documentelor însoţitoare este 7 noiembrie 2014.