Adama
Agreena
AGRICOVER

FERMIER ROMÂN: NU AVEM DE UNDE SĂ DĂM MAI MULT DE 3.000 DE LEI UNUI TRACTORIST CĂ NU CULTIVĂM CANNABIS!

Publicat: 09 septembrie 2018 - 07:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LIPSA FORȚEI DE MUNCĂ, INAMICUL NUMĂRUL 1 AL ZOOTEHNIEI ROMÂNEȘTI! Fermele din România se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă. Fermierii se plâng că tractoriștii, mecanici agricoli, pe care-i pregătesc pleacă în construcții unde sunt salarii mai mari sau în străinătate. Europarlamentarul român Daniel Buda a fost într-o fermă de creștere a vacilor din comuna Mociu, județul Cluj.

Fermierii spun că nu au cum să dea salarii mai mari de 3.000 de lei unui tractorist pentru că ei nu cultivă cannabis. Mecanicii agricoli, după ce sunt școlarizați, nu mai vor să muncească într-o fermă, aleg să meargă în construcții unde salariile sunt mai mari. Așa că, fermierii spun că degeaba cumpără utilaje de sute de milioane de euro dacă nu are cine să lucreze cu ele. Europarlamentarul Daniel Buda susține că suntem în ceasul al 13 lea în care sectorul zootehnic românesc mai poate fi salvat, dar nu de investitori străini. mociu-cluj-3_b

În această dimineață (sâmbătă, 8 septembrie n.r.) am avut oportunitatea de a vizita una dintre fermele relevante din Comuna Mociu, județul Cluj, o fermă specializată atât pe creșterea vacilor de lapte cât și pe îngrășarea tineretului taurin. mociu-cluj-6_b

Trebuie să recunosc că am fost în multe ferme din străinătate dar puține au fost cele care s-au ridicat la nivelul celei pe care am vizitat-o astăzi. Și mă refer aici atât la modul de organizare cât și la genetica deținută în fermă. Un element esențial în reușita unei ferme este, bineînțeles, producerea furajului. Și dacă vorbim de vaci de lapte, silozul este indispensabil. mociu-cluj-7_b

Din păcate, anul acesta, fermierii s-au confrutat cu dificultăți majore în asigurarea bazei furajere. „Dacă anul trecut eram nevoiți să punem baloții afară din fânar, astăzi, uitați-vă că nu este nici jumătate ocupat”, îmi spunea fermierul cu care am stat de vorbă.

Cea mai mare problemă este însă lipsa personalului de la nivelul fermelor zootehnice. Degeaba cumperi utilaje de sute sau de milioane de euro, dacă nu are cine să lucreze pe ele. Degeaba pregătești mecanici agricoli, că după câteva luni de zile îți pleacă în construcții pe șantier, pe buldoexcavatoare sau excavatoare.

Degeaba ai nevoie de forță de muncă necalificată, deoarece și asta este “furată” de firmele de construcții care oferă salarii pe care în sectorul agricol nu ai cum să le dai. “Nu ai de unde să dai unui tractorist mai mult de 3000 lei pentru că nu cultivăm canabis”, spuneau unii fermieri.

Lipsa finanțărilor care să asigure circuite integrate, de genul fabrică de nutrețuri combinate-îngrășătorie-abator, face imposibilă dezvoltarea sustenabilă a acestui sector. Iar, din păcate, în actualele condiții, pot să fi orice cooperativă sau asociație, că te îneacă hârtiile. Aș putea spune că suntem în ceasul al 13-lea în care sectorul zootehnic românesc mai poate fi salvat... Și nu de investitorii străini, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Vizualizat: 6715 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

Parchetul European percheziții ASTĂZI la fermierii români ACUZAȚI de o fraudă de 1,7 milioane euro!

18 aprilie 2024 - 19:09

Procurorii europeni, descindere la fermierii acuzați de o fraudă uriașă! Trei fermieri din județul Galați sunt plasați sub control judiciar după ce Parchetul European a deschis pe numele lor un dosar de fraudă cu fonduri europene.

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

Câți fermieri utilizează semnătura electronică la depunerea cererilor APIA!

18 aprilie 2024 - 18:50

Anul 2022 a fost primul an în care a fost introdusă semnătura electronică, aceasta fiind utilizată în prezent de peste 2.500 de fermieri, a declarat astăzi Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

Ce a anunțat ASTĂZI Adrian Pintea despre plățile APIA!

18 aprilie 2024 - 15:26

Secretarul de stat MADR, Adrian Pintea, a anunțat astăzi, 18 aprilie 2024, că Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) face zilnic plăți între 5 și 10 milioane de euro.

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

Ce reguli APIA trebuie să respecte anul ăsta crescătorii de animale!

18 aprilie 2024 - 07:32

Responsabilitățile pe care le au crescătorii de animale pentru a beneficia de subvențiile APIA, aferente acestui an.

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

Subvenții APIA 2024: Mijloace oficiale de identificare a animalelor!

18 aprilie 2024 - 06:39

Pentru a beneficia de subvențiile APIA pe cap animal, aferente acestui an, animalele trebuie să fie identificate. Ghidul APIA pentru acest an lămurește care sunt mijloacele oficiale de identificare.

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

Listă subvenții APIA virate ASTĂZI în contul fermierilor, crescătorilor animale!

17 aprilie 2024 - 19:40

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a virat astăzi în conturile fermierilor aproximativ 900.000 euro, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii transmis Agroinfo.

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

Plăți AFIR de 18 milioane euro!

17 aprilie 2024 - 19:26

Ministerul Agriculturii anunță astăzi că Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a făcut luni, 15 aprilie 2024, plăți de peste 18 milioane euro.

Comunicat APIA ASTĂZI!

Comunicat APIA ASTĂZI!

17 aprilie 2024 - 14:12

APIA primește Cereri de plată aferente anului 2024 pentru schema de ajutor de stat „Servicii de silvomediu, servicii climatice și conservarea pădurilor”. 

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

Condiții APIA, acte ANT pe hectar pentru acest an!

17 aprilie 2024 - 12:19

Fermierii beneficiază și anul acesta de ajutorul național tranzitoriu, ANT, pe hectar. Care sunt condițiile anunțate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru obținerea acestui ajutor aferent anului 2024?

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

Termen APIA 15 zile ca să luați subvențiile APIA!

17 aprilie 2024 - 09:09

Termen APIA foarte important anul acesta pentru a nu pierde subvențiile APIA în cazul transferului de exploatație. Cum se procedează, ce trebuie să faceți? Agroinfo a obținut de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informațiile de care aveți nevoie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Noutăţi CLAAS pentru campania de recoltat 2023

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Card dispărut

Card dispărut
N-am anunţat poliţia că mi-a dispărut cartea de credit, fiindcă indiferent cine a furat-o cheltuieşte mai puţin decât nevastă-mea. Detalii