Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIER ROMÂN: NU AVEM DE UNDE SĂ DĂM MAI MULT DE 3.000 DE LEI UNUI TRACTORIST CĂ NU CULTIVĂM CANNABIS!

Publicat: 09 septembrie 2018 - 07:35
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

LIPSA FORȚEI DE MUNCĂ, INAMICUL NUMĂRUL 1 AL ZOOTEHNIEI ROMÂNEȘTI! Fermele din România se confruntă cu o acută lipsă a forței de muncă. Fermierii se plâng că tractoriștii, mecanici agricoli, pe care-i pregătesc pleacă în construcții unde sunt salarii mai mari sau în străinătate. Europarlamentarul român Daniel Buda a fost într-o fermă de creștere a vacilor din comuna Mociu, județul Cluj.

Fermierii spun că nu au cum să dea salarii mai mari de 3.000 de lei unui tractorist pentru că ei nu cultivă cannabis. Mecanicii agricoli, după ce sunt școlarizați, nu mai vor să muncească într-o fermă, aleg să meargă în construcții unde salariile sunt mai mari. Așa că, fermierii spun că degeaba cumpără utilaje de sute de milioane de euro dacă nu are cine să lucreze cu ele. Europarlamentarul Daniel Buda susține că suntem în ceasul al 13 lea în care sectorul zootehnic românesc mai poate fi salvat, dar nu de investitori străini. mociu-cluj-3_b

În această dimineață (sâmbătă, 8 septembrie n.r.) am avut oportunitatea de a vizita una dintre fermele relevante din Comuna Mociu, județul Cluj, o fermă specializată atât pe creșterea vacilor de lapte cât și pe îngrășarea tineretului taurin. mociu-cluj-6_b

Trebuie să recunosc că am fost în multe ferme din străinătate dar puține au fost cele care s-au ridicat la nivelul celei pe care am vizitat-o astăzi. Și mă refer aici atât la modul de organizare cât și la genetica deținută în fermă. Un element esențial în reușita unei ferme este, bineînțeles, producerea furajului. Și dacă vorbim de vaci de lapte, silozul este indispensabil. mociu-cluj-7_b

Din păcate, anul acesta, fermierii s-au confrutat cu dificultăți majore în asigurarea bazei furajere. „Dacă anul trecut eram nevoiți să punem baloții afară din fânar, astăzi, uitați-vă că nu este nici jumătate ocupat”, îmi spunea fermierul cu care am stat de vorbă.

Cea mai mare problemă este însă lipsa personalului de la nivelul fermelor zootehnice. Degeaba cumperi utilaje de sute sau de milioane de euro, dacă nu are cine să lucreze pe ele. Degeaba pregătești mecanici agricoli, că după câteva luni de zile îți pleacă în construcții pe șantier, pe buldoexcavatoare sau excavatoare.

Degeaba ai nevoie de forță de muncă necalificată, deoarece și asta este “furată” de firmele de construcții care oferă salarii pe care în sectorul agricol nu ai cum să le dai. “Nu ai de unde să dai unui tractorist mai mult de 3000 lei pentru că nu cultivăm canabis”, spuneau unii fermieri.

Lipsa finanțărilor care să asigure circuite integrate, de genul fabrică de nutrețuri combinate-îngrășătorie-abator, face imposibilă dezvoltarea sustenabilă a acestui sector. Iar, din păcate, în actualele condiții, pot să fi orice cooperativă sau asociație, că te îneacă hârtiile. Aș putea spune că suntem în ceasul al 13-lea în care sectorul zootehnic românesc mai poate fi salvat... Și nu de investitorii străini, a scris europarlamentarul Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Vizualizat: 6093 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract la Agromalim 2019

Vest Tract a expus la Agromalim toată gama de tractoare McCormick, de la 35CP până la 310CP. Alături de acestea, au mai fost expuse maşini Krone pentru pregătirea şi condiţionarea furajelor vezi, brand pentru care Vest Tract este importator exclusiv în zona sa de activitate şi utilajele pentru pregătirea solului Maschio Gaspardo şi semănători Tume.
Interviu cu Sergiu Cristea, director vânzări Vest Tract.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vaderstad la Agromalim 2019 SAM la Agromalim 2019 A inceput INDAGRA!

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii