CUM DISTRUG OIERITUL AFACERILE CU PĂȘUNI ALE BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI! România are o suprafață generoasă de pășuni! A spus-o chiar ministrul agriculturii, Petre Daea, din date oficiale. Cu toate acestea, crescătorii de animale din România își văd animalele murind pe capete de foame sau, și mai grav, otrăvite de îngrășămintele chimice pe care le pasc de prin culturile agricole.
Afacerile cu pășuni au înflorit prin primăriile din România. Împărțirea pășunilor prin mici sau mari aranjamente, pentru subvenții sau pentru o redevență care să ajungă și la 1.200 de lei pe hectar, i-au adus la disperare pe fermieri. Crescătorii de animale au ajuns să nu mai aibă palmă de pășune unde să-și hrănească animalele. Oierii sunt la cuțite cu fermierii din sectorul vegetal pentru că oile calcă în picioare culturile agricole.
Pe de altă parte, oile mor pe capete și de foame, dar și otrăvite de îngrășămintele chimice împrăștiate pe culturile agricole.
Fermierul Ionică Sterp din Bihor are o turmă de 700 de oi și niciun petec de pășune. (foto: Ionică Sterp, stânga, Dan Petrescu, dreapta)
Nu am niciun hectar de pășune din 2014. Mă cert cu toată lumea din teritoriu. Deci, nu mai știu. Am ajuns să-mi moară oile și de foame și pentru că intră și calcă pe culturile oamenilor unde se pune azot, uree. Mi-au murit, în urmă cu trei săptămâni, 130 de oi din cauza asta. Am ajuns batjocura autorităților române și acestor primari care au ajuns Dumnezeii pământului, a acuzat fermierul Ionică Sterp, oier din Bihor, la Viața Satului, TVR1.
Fermierul Dan Petrescu este oier la Curtea de Argeș și are o turmă de 2.500 de oi. Crescătorul este cel care a protestat, pe 8 iunie 2017, blocând străzile orașului cu turma de oi pe care nu are unde să o pășuneze.
Dan Petrescu a fost printre primii fermieri din țară care a avut un contract cu primăria pentru o pășune alpină, pentru o perioadă de 10 ani.
La expirarea acestui contract, anul acesta, primăria a scos la licitație pășunea alpină de 600 ha, iar oierul Petrescu a pierdut-o în favoarea unei persoane care nu ar avea atâtea animale încât să asigure încărcătura obligatorie pe pășune, așa cum impune legislația în vigoare.
Ce fac cu oile în perioada verii și ce fac la toamnă?! Se întreabă cu disperare fermierul.
În acest caz, verificările Corpului de Control al ministrului agriculturii sunt în curs de desfășurare.