Adama
Vinasa Rompak

FERMIER ROMÂN: NU AM PĂȘUNE, ÎMI MOR OILE ȘI DE FOAME ȘI DE AZOTUL PĂSCUT PRIN CULTURI!

Publicat: 18 iunie 2017 - 13:56
5 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

CUM DISTRUG OIERITUL AFACERILE CU PĂȘUNI ALE BĂIEȚILOR DEȘTEPȚI! România are o suprafață generoasă de pășuni! A spus-o chiar ministrul agriculturii, Petre Daea, din date oficiale. Cu toate acestea, crescătorii de animale din România își văd animalele murind pe capete de foame sau, și mai grav, otrăvite de îngrășămintele chimice pe care le  pasc de prin culturile agricole.

Afacerile cu pășuni au înflorit prin primăriile din România. Împărțirea pășunilor prin mici sau mari aranjamente, pentru subvenții sau pentru o redevență care să ajungă și la 1.200 de lei pe hectar,  i-au adus la disperare pe fermieri. ionica-si-dan-petrescu_b Crescătorii de animale au ajuns să nu mai aibă palmă de pășune unde să-și hrănească animalele. Oierii sunt la cuțite cu fermierii din sectorul vegetal pentru că oile calcă în picioare culturile agricole.

Pe de altă parte, oile mor pe capete și de foame, dar și otrăvite de îngrășămintele chimice împrăștiate pe culturile agricole.

Fermierul Ionică Sterp din Bihor are o turmă de 700 de oi și niciun petec de pășune. (foto: Ionică Sterp, stânga, Dan Petrescu, dreapta)

Nu am niciun hectar de pășune din 2014. Mă cert cu toată lumea din teritoriu. Deci, nu mai știu. Am ajuns să-mi moară oile și de foame și pentru că intră și calcă pe culturile oamenilor unde se pune azot, uree. Mi-au murit, în urmă cu trei săptămâni, 130 de oi din cauza asta. Am ajuns batjocura autorităților române și acestor primari care au ajuns Dumnezeii pământului, a acuzat fermierul Ionică Sterp, oier din Bihor, la Viața Satului, TVR1.

Fermierul Dan Petrescu este oier la Curtea de Argeș și are o turmă de 2.500 de oi. Crescătorul este cel care a protestat, pe 8 iunie 2017, blocând străzile orașului cu turma de oi  pe care nu are unde să o pășuneze.

CITEȘTE ȘI: PROTEST! OIERUL CARE I-A DEZVĂLUIT MINISTRULUI DAEA AFACERILE CU PĂȘUNI E CU TURMELE ÎN STRADĂ!

Dan Petrescu a fost printre primii fermieri din țară care a avut un contract cu primăria pentru o pășune alpină, pentru o perioadă de 10 ani.

La expirarea acestui contract, anul acesta, primăria a scos la licitație pășunea alpină de 600 ha, iar oierul Petrescu a pierdut-o în favoarea unei persoane care nu ar avea atâtea animale încât să asigure încărcătura obligatorie pe pășune, așa cum impune legislația în vigoare.

Ce fac cu oile în perioada verii și ce fac la toamnă?!  Se întreabă cu disperare fermierul.

În acest caz, verificările Corpului de Control al ministrului agriculturii sunt în curs de desfășurare.

Vizualizat: 28983 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   
5.
ion a lu' ion
|
12. 28, 2017. Thursday 20:37
Toata lumea vorbeste de conccesionat de la primarie,dar oare primaria -statul român nu ar trebui sa isi achite datoriile fata de cetatenii sai?Păi,daca statul român prin primarie recunoaste ca imi e dator X hectare de teren nu ar trebui ,cel putin sa ma intrebe "băi ioane,noi avem sa iti dam despagubiri pe terenul care nu putem sa ti l dam pe vechiul amplasament , nu vrei tu pasune la schimb?" Se pare ca statul român merge pe varianta :"cui sint dator sa astepte,iar cine are sa imi dea sa imi dea.

Ps:sint crescator de oi nu haiduc,pasunez pe proprietatea mea ,iar cind nu voi m ai avea suficienta pasune voi conccesiona de la hot-statul român .
4.
Calinciuc Traian
|
06. 19, 2017. Monday 18:51
Domnu Marian stiu ce inseamna ferma de animale unde ii 24din 24 de ore dar hai sa nu exageram. Daca e asa greu de ce nu te apuci de alceva. Sa sti ca si la vegetal e greu cand stai in tractor 14/15 ore si cand intri in casa si te pui in pat nu mai sti daca ai lesinat sau ai adormit.
3.
Traian Calinciuc
|
06. 19, 2017. Monday 13:19
Sunt și excepții unde nu s-a respectat legea dar asta nu înseamnă că toți ciobani pot pășuna turmele lor unde voiesc. Trebuie respectat dreptul la proprietate. Că le mor oile de foame e vina lor . Daca eu nu am ce sa de mâncare copiilor trebuie sa merg la o stâna să tai o oaie și să hrănesc copii e corect. Nici ei nu au ce căuta pe terenurile meu chiar daca le mor oile de foame.
2.
Calinciuc Traian
|
06. 19, 2017. Monday 08:57
Astia cu oile cred ca sunt cu capu.La ei nu functioneaza economia de piata.Guvernanti care permit pasunarea oilor pe terenuri arabile nu cunosc faptu ca oaia este principalul vector de transmitere de boli si daunatori in teren arabil. Sunt unele bacteri si uni daunatori(globodera)care sa ii elimini de pe terenu tau poate dura si 15-20 de ani. Eu cred ca in viitorul apropiat nu vom mai produce cartofi datorita acestor boli si daunatori transmise de la un teren la alu de turmele de oi. Cine doreste sa detina animale de orce fel trbuie sa detina si ternul necesar produceri de furaje sau pasunat.In nici o tara civilizata nu se permite pasunatu oilor pe teren arabil. Cred ca cei de la VIATA SATULUI au dato in (bara) cu emisiunea de duminica.
1.
Marian L.
|
06. 18, 2017. Sunday 20:53
Aici era vorba de japca pe care o practica cineva,undeva prin primariile comunelor româniei,apoi daca se da ceva pasune, se da pasune numai la lingăi,lătrăi cum vreti sa-i chemati.Lasati in pace crescatorii de animale ca habar nu aveti ce inseamna zootehnie=flux continu=24din24,fie paşte,fie craciun,fie anul nou tre să fi la datorie,nu duminica,nu nimic. V-as pune la proba o saptamana din care sa mai si ploua vreo 2,3 zile. Ganditiva mai bine sa cumparati produse romanesti,care inca mai gasim ceva bio. In loc sa sustineti crescatorii nostri de animale îi tratati cu inima de caine. Gânditiva sau informativa bine inainte sa deschideti gura sau macar trageti o fuga intr-o ferma de animale...
Rezultate: [5]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii