Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIER ROMÂN: MILIOANE DE EURO TOCATE ANUAL DE ASOCIAȚII ÎN NUMELE COP!

Publicat: 17 februarie 2020 - 14:02
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII AU CUVÂNTUL! Crescătorii de animale din România sunt revoltați de câte ori Ministerul Agriculturii, APIA anunță plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale și menținerea registrelor genealogice. Banii ar trebui să ajungă la crescători, concret, aceștia ar trebui scutiți de plata unor tarife pentru controlul oficial al producțiilor (COP) sau măcar de reducerea tarifului. Crescătorii spun că, dimpotrivă, sunt jupuiți de asociațiile de profil cu tot ajutorul dat de stat.

Ministerul Agriculturii a publicat pe pagina sa oficială un proiect de act normativ potrivit căruia suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2020 este de maximum 54.048 mii lei, din care 25.012 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 29.036 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.

Acest ajutor de stat acoperă 100% cheltuielile cu întocmirea și menținerea registrelor genealogice ale raselor și până la 70% costurile unor teste pentru determinarea calității genetice a animalelor din ferme, controlul oficial al producțiilor (COP).

Crescătorii de animale susțin că nu se întâmplă deloc așa în realitate chiar dacă acest control oficial al producțiilor este subvenționat, în fiecare an, de la bugetul de stat. Fermierii se plâng că asociațiile crescătorilor încasează și ajutorul de stat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și i-ar taxa și pe fermieri cu sume destul de mari pentru registrele genealogice și pentru teste. Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor nu ar ajunge la crescători, care sunt beneficiarii de drept ai ajutorului.

După un calcul aproximativ ,anual "se toacă" in jur de 5.000.000 EURO cu așa zisul COP la vaca de carne!!! Bani proveniți din ajutor de stat + taxarea fermierilor! Din păcate, banii ajung la niste entități private, numite societăți de ameliorare. Dacă ai rasă pură, ești subvenționat parțial de stat, dar tot din banii fermierilor! Și banii ajung in conturile asociațiilor! Dacă te înscrii cu metiși, aceste entități private te jupoaie anual de 200 Ron pentru vaca mamă și 200 Ron pentru produs in condițiile in care nu are loc nici o cântărire la metiși!!!  Practic, unui fermier în 2019, nu i-a ajuns ANT-ul  (ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită direct crescătorilor de la bugetul de stat n.r.) să-și plătească COP-ul la metiși.

Cu cei 5 000.000 de euro se pot importa ANUAL 5000 de vițele rasă pură gata ameliorate. Iar banii ăștia sunt tocați de asociatii! Nu e cam scump COP-ul acesta???
Apoi, dacă întrebi ce s-a făcut cu banii, incep sa se laude cu programul informatic , care de fapt este o simplă bază de date, proiect de " Casa Pionierului" ... In condițiile in care pe facturi apare "Taxă program informatic". Se laudă cu sediul construit, cu mașinile 4x4 cumpărate!
Cum sunt aceștia pentru fermieri??? Îmi explică cineva cum?
, este revoltat Radu Teodor, crescător de bovine de carne, localitatea Rastolt, județul Sălaj.

radu-teodor-cop_b

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutorul de stat acordat pentru registre genealogice și COP este încasat de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.


Vizualizat: 4174 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

Ajutor de stat creșterea animalelor 2021! MADR anunță astăzi suma alocată pentru plata ajutorului!

22 aprilie 2021 - 18:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, pe site-ul oficial, o altă variantă a proiectului de hotărâre de Guvern pentru suma alocată ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor. Este vorba de ajutorul acordat asociațiilor crescătorilor care mențin registrele genealogice și efectuează teste pentru determinarea calității genetice a șeptelului.

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

Cașcavalul de Săveni: produs cu indicație geografică protejată în UE

22 aprilie 2021 - 18:06

Comisia Europeană a aprobat cererea de înscriere a denumirii „Cașcaval de Săveni” din România în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP).

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

Mesaj APIA de astăzi pentru fermieri!

22 aprilie 2021 - 17:50

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 550.655 cereri, pentru o suprafață de 3.793.501,08 ha.

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

Am 100 de vaci și niciun metru pătrat de pășune!

22 aprilie 2021 - 12:17

Crescătorul de animale Dumitru Jurjac din județul Bihor, comuna Girișu de Criș, deține o fermă cu 100 de capete vaci de lapte și spune că nu are nici o palmă de pășune, fiind nevoit să-și țină vacile pe fermă și să le cumpere furaje.

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

Primar condamnat la închisoare! A luat ajutoare europene pentru o fermă care nu există!

22 aprilie 2021 - 09:20

Un primar din județul Gorj a fost condamnat miercuri, 21 aprilie 2021, la doi ani și trei luni de închisoare cu executare pentru că a încasat ajutoare europene pentru o fermă care există doar pe hârtie. Primarul a fost trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Decizia instanței este definitivă, iar primarul a fost încarcerat.

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

Informațiile de care depind subvențiile fermierilor români primite de la UE!

22 aprilie 2021 - 08:16

Din 10 mai 2021, peste 20.000 de recenzori vor merge din fermă în fermă, pentru a strânge informații despre culturi, terenuri, animale sau muncitori.

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

Sumele care se scad din ajutorul Covid 19 pentru anul 2021 pentru crescătorii de bovine!

22 aprilie 2021 - 07:44

Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 21 aprilie 2021, condițiile pentru schema Covid 19 acordată în acest an crescătorilor de bovine. Valoarea totală, maximă, pe care o poate încasa o întreprindere, fermă, din domeniul creșterii bovinelor, indiferent de forma juridică, este de 225.000 de euro, echivalentul în lei.

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

Sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri!

21 aprilie 2021 - 20:21

Prin Planul Național Strategic se va pune accent pe sprijinirea fermelor de familie și întinerirea generațiilor de fermieri, pe consolidarea mediului asociativ şi pe îmbunătățirea poziției fermierilor în cadrul lanțului agroalimentar, anunță  secretarul de stat MADR Marius Mihai Micu, care a participat astăzi la videoconferința miniștrilor agriculturii din grupul Visegrad și Bulgaria, Croația, România, Slovenia.

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Data de referință ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 14:48

Anul trecut, mulți dintre crescătorii de vaci au pierdut ajutorul Covid 19 pentru că aveau animalele trecute pe codul numeric personal, iar cererea unică era depusă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe întreprindere individuală II, de familie IF sau persoană fizică autorizată PFA.

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

Ordonanță de Urgență! Ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine!

21 aprilie 2021 - 13:56

Ministerul Agriculturii a publicat astăzi, în dezbatere, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru instituirea unui ajutor Covid 19 pentru crescătorii de bovine.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
EMA
|
02. 18, 2020. Tuesday 17:39
D-nul Radu Teodor , daca nu este platit sa defaimeze si sa minta public atunci ar trebui sa mai citeasca pentru ca are lipsuri majore referitor la subiectul pe care il dezbate si anume ajutorul de stat pentru ameliorare de exemplu :
1. pentru a beneficia de intensitatea de 70% a ajutorului de stat, fermierul este obligat cf hg 1179/2014 sa contribuie si el cu diferenta de 30% - asa scrie in lege
2.fermierii care doresc inscrierea animalelor in registrul genealogic si nu indeplinesc conditiile de eligibilitate cerute de lege, pierd acest sprijin acordat de stat. In acesta situatie asociatia nu are posibilitatea de a le efectua aceste servicii gratuit ci contra cost.
3.Modalitatea de solicitare a acestor fonduri de la APIA nu presupune doar un tabel ci se duc zeci de mii de documente .
Parerea mea este ca sunteti instigat si platit pentru ceea ce afirmati, pentru ca este imposibil sa fiti atat de neinformat.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire

Agra Asigurări angajează! Bianca ne spune ce calități trebuie să aibă un bun evaluator de daune Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

La curse

La curse
Un tip avea un cal de curse ce nu câştigase niciodată o cursa. Detalii