Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

FERMIER ROMÂN: MILIOANE DE EURO TOCATE ANUAL DE ASOCIAȚII ÎN NUMELE COP!

Publicat: 17 februarie 2020 - 14:02
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FERMIERII AU CUVÂNTUL! Crescătorii de animale din România sunt revoltați de câte ori Ministerul Agriculturii, APIA anunță plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale și menținerea registrelor genealogice. Banii ar trebui să ajungă la crescători, concret, aceștia ar trebui scutiți de plata unor tarife pentru controlul oficial al producțiilor (COP) sau măcar de reducerea tarifului. Crescătorii spun că, dimpotrivă, sunt jupuiți de asociațiile de profil cu tot ajutorul dat de stat.

Ministerul Agriculturii a publicat pe pagina sa oficială un proiect de act normativ potrivit căruia suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2020 este de maximum 54.048 mii lei, din care 25.012 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 29.036 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.

Acest ajutor de stat acoperă 100% cheltuielile cu întocmirea și menținerea registrelor genealogice ale raselor și până la 70% costurile unor teste pentru determinarea calității genetice a animalelor din ferme, controlul oficial al producțiilor (COP).

Crescătorii de animale susțin că nu se întâmplă deloc așa în realitate chiar dacă acest control oficial al producțiilor este subvenționat, în fiecare an, de la bugetul de stat. Fermierii se plâng că asociațiile crescătorilor încasează și ajutorul de stat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și i-ar taxa și pe fermieri cu sume destul de mari pentru registrele genealogice și pentru teste. Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor nu ar ajunge la crescători, care sunt beneficiarii de drept ai ajutorului.

După un calcul aproximativ ,anual "se toacă" in jur de 5.000.000 EURO cu așa zisul COP la vaca de carne!!! Bani proveniți din ajutor de stat + taxarea fermierilor! Din păcate, banii ajung la niste entități private, numite societăți de ameliorare. Dacă ai rasă pură, ești subvenționat parțial de stat, dar tot din banii fermierilor! Și banii ajung in conturile asociațiilor! Dacă te înscrii cu metiși, aceste entități private te jupoaie anual de 200 Ron pentru vaca mamă și 200 Ron pentru produs in condițiile in care nu are loc nici o cântărire la metiși!!!  Practic, unui fermier în 2019, nu i-a ajuns ANT-ul  (ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită direct crescătorilor de la bugetul de stat n.r.) să-și plătească COP-ul la metiși.

Cu cei 5 000.000 de euro se pot importa ANUAL 5000 de vițele rasă pură gata ameliorate. Iar banii ăștia sunt tocați de asociatii! Nu e cam scump COP-ul acesta???
Apoi, dacă întrebi ce s-a făcut cu banii, incep sa se laude cu programul informatic , care de fapt este o simplă bază de date, proiect de " Casa Pionierului" ... In condițiile in care pe facturi apare "Taxă program informatic". Se laudă cu sediul construit, cu mașinile 4x4 cumpărate!
Cum sunt aceștia pentru fermieri??? Îmi explică cineva cum?
, este revoltat Radu Teodor, crescător de bovine de carne, localitatea Rastolt, județul Sălaj.

radu-teodor-cop_b

Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.

Ajutorul de stat acordat pentru registre genealogice și COP este încasat de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.


Vizualizat: 3617 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
EMA
|
02. 18, 2020. Tuesday 17:39
D-nul Radu Teodor , daca nu este platit sa defaimeze si sa minta public atunci ar trebui sa mai citeasca pentru ca are lipsuri majore referitor la subiectul pe care il dezbate si anume ajutorul de stat pentru ameliorare de exemplu :
1. pentru a beneficia de intensitatea de 70% a ajutorului de stat, fermierul este obligat cf hg 1179/2014 sa contribuie si el cu diferenta de 30% - asa scrie in lege
2.fermierii care doresc inscrierea animalelor in registrul genealogic si nu indeplinesc conditiile de eligibilitate cerute de lege, pierd acest sprijin acordat de stat. In acesta situatie asociatia nu are posibilitatea de a le efectua aceste servicii gratuit ci contra cost.
3.Modalitatea de solicitare a acestor fonduri de la APIA nu presupune doar un tabel ci se duc zeci de mii de documente .
Parerea mea este ca sunteti instigat si platit pentru ceea ce afirmati, pentru ca este imposibil sa fiti atat de neinformat.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Fendt a obţinut două medalii de argint la Agritechnica 2019. Una pentru "Sistemul de automatizare pentru vehicul şi dispozitive în viticultură" - inovaţie dezvoltată împreună cu Braun Maschinenbau şi care creşte în mod semnificativ performanţele tractoarelor viticole, reducând totodată efortul operatorului de pe tractor. O altă medalie de argint pentru "Fendt IDEALDrive" prin care braţul de direcţie şi volanul este înlocuit cu un joystick plasat pe cotiera din stânga şi care integrează toate funcţiile braţului de direcţie, de la volan la indicator, crescând astfel vizibilitatea şi manevrabilitatea în timpul recoltării. Combina IDEAL Drive este prima maşină agricolă autopropulsată, cu comandă completă prin joystick.

 

Interviu cu Radu Tălpan - brand manager Fendt, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi tractorişti

Doi tractorişti
Doi tractorişti scot pita ,slana, bat o ceapă de roata de la tractor şi se pun să mănânce. Detalii