FERMIERII AU CUVÂNTUL! Crescătorii de animale din România sunt revoltați de câte ori Ministerul Agriculturii, APIA anunță plata ajutorului de stat pentru ameliorarea raselor de animale și menținerea registrelor genealogice. Banii ar trebui să ajungă la crescători, concret, aceștia ar trebui scutiți de plata unor tarife pentru controlul oficial al producțiilor (COP) sau măcar de reducerea tarifului. Crescătorii spun că, dimpotrivă, sunt jupuiți de asociațiile de profil cu tot ajutorul dat de stat.
Ministerul Agriculturii a publicat pe pagina sa oficială un proiect de act normativ potrivit căruia suma alocată ajutorului de stat pentru anul 2020 este de maximum 54.048 mii lei, din care 25.012 mii lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine şi ecvine, respectiv 29.036 mii lei pentru speciile ovine şi caprine, şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru anul 2020.
Acest ajutor de stat acoperă 100% cheltuielile cu întocmirea și menținerea registrelor genealogice ale raselor și până la 70% costurile unor teste pentru determinarea calității genetice a animalelor din ferme, controlul oficial al producțiilor (COP).
Crescătorii de animale susțin că nu se întâmplă deloc așa în realitate chiar dacă acest control oficial al producțiilor este subvenționat, în fiecare an, de la bugetul de stat. Fermierii se plâng că asociațiile crescătorilor încasează și ajutorul de stat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și i-ar taxa și pe fermieri cu sume destul de mari pentru registrele genealogice și pentru teste. Ajutorul de stat în sectorul creșterii animalelor nu ar ajunge la crescători, care sunt beneficiarii de drept ai ajutorului.
După un calcul aproximativ ,anual "se toacă" in jur de 5.000.000 EURO cu așa zisul COP la vaca de carne!!! Bani proveniți din ajutor de stat + taxarea fermierilor! Din păcate, banii ajung la niste entități private, numite societăți de ameliorare. Dacă ai rasă pură, ești subvenționat parțial de stat, dar tot din banii fermierilor! Și banii ajung in conturile asociațiilor! Dacă te înscrii cu metiși, aceste entități private te jupoaie anual de 200 Ron pentru vaca mamă și 200 Ron pentru produs in condițiile in care nu are loc nici o cântărire la metiși!!! Practic, unui fermier în 2019, nu i-a ajuns ANT-ul (ajutorul național tranzitoriu, subvenție plătită direct crescătorilor de la bugetul de stat n.r.) să-și plătească COP-ul la metiși.
Cu cei 5 000.000 de euro se pot importa ANUAL 5000 de vițele rasă pură gata ameliorate. Iar banii ăștia sunt tocați de asociatii! Nu e cam scump COP-ul acesta???
Apoi, dacă întrebi ce s-a făcut cu banii, incep sa se laude cu programul informatic , care de fapt este o simplă bază de date, proiect de " Casa Pionierului" ... In condițiile in care pe facturi apare "Taxă program informatic". Se laudă cu sediul construit, cu mașinile 4x4 cumpărate!
Cum sunt aceștia pentru fermieri??? Îmi explică cineva cum?, este revoltat Radu Teodor, crescător de bovine de carne, localitatea Rastolt, județul Sălaj.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 1179/2014 a fost instituită o schemă de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru perioada 2015-2020, a cărei valoare maximă totală este de 759,25 milioane de lei.
Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:
a) de până la 100% din costurile administrative aferente întocmirii și menținerii registrelor genealogice;
b) de până la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terți sau în numele unor terți pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu excepția controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutină cu privire la calitatea laptelui.
Ajutorul de stat acordat pentru registre genealogice și COP este încasat de la APIA de asociațiile crescătorilor de animale, acreditate pentru deținerea registrelor genealogice ale raselor, pe baza unui tabel cu fermierii, membri în asociație, care beneficiază de aceste servicii și cărora le este destinat acest ajutor pentru acoperirea costurilor cu testele și înscrierea animalelor în registrele genealogice.