O SĂ MÂNCĂM CARTOFI DIN IMPORT! Cultivatorii de cartofi din județul Dâmbovița sunt în pragul disperării! Fermierii au investit o grămadă de bani în cultura cartofului și acum zeci de hectare sunt distruse de înghețul care a lovit țara noastră săpătmânile trecute. Bani îngropați! Cu asta ne-am ales, spun mulți dintre cultivatori.
Suntem terminați! Am plâns când am văzut în ce hal arată culturile noastre. Nu mai putem să recuperăm nimic. Nu cred că o să-şi mai revină. O să arăm peste şi o să înfiinţăm alte culturi. Bani îngropaţi. Cu asta ne-am ales. La noi este calamitată mai mult de jumătate din întreaga suprafaţă cultivată cu cartofi, au declarat fermierii, pentru Jurnal de Dâmbovița. Culturile nu au fost asigurate, așa că nu vor recupera niciun leu din sumele investite.
În zona Lungulețu, din Dâmbovița, sunt distruse de frig zeci de hectare cu cartofi. Sunt afectate suprafețele unde cartoful a fost răsărit. AGROINFO l-a contactat pe unul dintre marii cultivatori de cartofi din zonă. Fermierul Aurel Mirică și fiul său cultivă cartofi pe o suprafață de 80 de hectare, în zona Lungulețu-Titu.
Sincer să fiu sunt fericit că nu au fost răsăriți și cartofii noștri. Dacă ar fi fost răsăriți când a dat frigul, ar fi înghețat. Ăsta este norocul nostru! Eu estimez că undeva la 25% sunt pagubele. La noi suprafețele sunt mici, fărămițate, și depinde de la fermier la fermier câte sole cu cartofi a avut înființate.
Noi nu avem pagube în fermă pentru că am pus în pământ cartofii neîncolțiți. La 80 de hectare, 200 de tone de sămânță, ar trebui să am o hală imensă și mii de lăzi ca să-i încolțesc și i-am pus neîncolțiți în pământ și așa s-a întâmplat că au răsărit mai greu. Nu câștig timpurietate, dar am avut noroc că nu am pierderi acum, spune fermierul.
Fermierul respiră ușurat că a scăpat de necazul pricinuit altora de natura, mai ales că nu a încasat niciun leu din subvențiile pentru 2016. Chiar dacă ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat plata subvențiilor pe 2016 ca un obiectiv îndeplinit, undeva la 96,4% din fermieri și-ar fi încasat banii cuveniți. Probabil, cultivatorul face parte din acel procent mic de fermieri care nu și-au văzut nici la această oră banii care li se cuvin.
Aurel Mirică cultivă cartofi pentru fabricarea chipsurilor și beneficiază de sprijinul cuplat pentru această cultură. Cuantumul acestui sprijin pentru campania 2015 a fost nu mai puțin de 11.257 de euro/ha. Fermierul ne-a declarat că a încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) toate subvențiile pentru 2015, inclusiv sprijinul uriaș, în schimb pentru 2016 doar un mic avans.
Am încasat doar un mic avans în decembrie 2016. Probabil, subvențiile pe 2016 întârzie din pricină că am fost în eșantionul de control, spune cultivatorul.
Fermierii din Dâmbovița care au culturile distruse vor să are și să înființeze alte culturi agricole.
În județul Mehedinți, nucii au avut de suferit de pe urma frigului crâncen. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost la acest sfârșit de săptămână în județul Mehedinți și a spus că pagubele la nuc sunt totale.
Ceea ce vă pot spune cu siguranţă că, dacă cumva în anumite zone, anumite specii vor fi afectate, Guvernul nu va sta insensibil. Nu va sta să se uite și să dea vina numai pe Dumnezeu sau pe vreme. Dar eu nu cred că efectele vor fi atât de mari. Haideţi să aşteptăm să se facă această evaluare şi să se finalizeze această perioadă de schimbări climatice destul de neobişnuite şi vorbim după aceea, a promis Liviu Dragnea, președintele PSD, pe 21 aprilie 2017, când a fost la Focșani, Vrancea.
Mulți dintre fermierii români așteaptă să fie despăgubiți pentru pierderile cauzate de natură.