Adama
Vinasa Rompak

FERMIER ROMÂN: AM PLÂNS CÂND AM VĂZUT CUM ARATĂ CULTURILE NOASTRE!

Publicat: 02 mai 2017 - 10:08
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O SĂ MÂNCĂM CARTOFI DIN IMPORT! Cultivatorii de cartofi din județul Dâmbovița sunt în pragul disperării! Fermierii au investit o grămadă de bani în cultura cartofului și acum zeci de hectare sunt distruse de înghețul care a lovit țara noastră săpătmânile trecute. Bani îngropați! Cu asta ne-am ales, spun mulți dintre cultivatori.

Suntem terminați! Am plâns când am văzut în ce hal arată culturile noastre. Nu mai putem să recuperăm nimic. Nu cred că o să-şi mai revină. O să arăm peste şi o să înfiinţăm alte culturi. Bani îngropaţi. Cu asta ne-am ales. La noi este calamitată mai mult de jumătate din întreaga suprafaţă cultivată cu cartofi, au declarat fermierii, pentru Jurnal de Dâmbovița. Culturile nu au fost asigurate, așa că nu vor recupera niciun leu din sumele investite.

În zona Lungulețu, din Dâmbovița, sunt distruse de frig zeci de hectare cu cartofi. Sunt afectate suprafețele unde cartoful a fost răsărit. AGROINFO l-a contactat pe unul dintre marii cultivatori de cartofi din zonă. Fermierul Aurel Mirică și fiul său cultivă cartofi pe o suprafață de 80 de hectare, în zona Lungulețu-Titu.

Sincer să fiu sunt fericit că nu au fost răsăriți și cartofii noștri. Dacă ar fi fost răsăriți când a dat frigul, ar fi înghețat. Ăsta este norocul nostru! Eu estimez că undeva la 25% sunt pagubele. La noi suprafețele sunt mici, fărămițate, și depinde de la fermier la fermier câte sole cu cartofi a avut înființate.

Noi nu avem pagube în fermă pentru că am pus în pământ cartofii neîncolțiți. La 80 de hectare, 200 de tone de sămânță, ar trebui să am o hală imensă și mii de lăzi ca să-i încolțesc și i-am pus neîncolțiți în pământ și așa  s-a întâmplat că au răsărit mai greu. Nu câștig timpurietate, dar am avut noroc că nu am pierderi acum, spune fermierul.

Fermierul respiră ușurat că a scăpat de necazul pricinuit altora de natura, mai ales că nu a încasat niciun leu din subvențiile pentru 2016. Chiar dacă ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat plata subvențiilor pe 2016 ca un obiectiv îndeplinit, undeva la 96,4% din fermieri și-ar fi încasat banii cuveniți. Probabil, cultivatorul face parte din acel procent mic de fermieri care nu și-au văzut nici la această oră banii care li se cuvin.

Aurel Mirică cultivă cartofi pentru fabricarea chipsurilor și beneficiază de sprijinul cuplat pentru această cultură. Cuantumul acestui sprijin pentru campania 2015 a fost nu mai puțin de 11.257 de euro/ha. Fermierul ne-a declarat că a încasat de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) toate subvențiile pentru 2015, inclusiv sprijinul uriaș, în schimb pentru 2016 doar un mic avans. 

Am încasat doar un mic avans în decembrie 2016. Probabil, subvențiile pe 2016 întârzie din pricină că am fost în eșantionul de control, spune cultivatorul.

Fermierii din Dâmbovița care au culturile distruse vor să are și să înființeze alte culturi agricole.

În județul Mehedinți, nucii au avut de suferit de pe urma frigului crâncen. Ministrul agriculturii, Petre Daea, a fost la acest sfârșit de săptămână în județul Mehedinți și a spus că pagubele la nuc sunt totale.

Ceea ce vă pot spune cu siguranţă că, dacă cumva în anumite zone, anumite specii vor fi afectate, Guvernul nu va sta insensibil. Nu va sta să se uite și să dea vina numai pe Dumnezeu sau pe vreme. Dar eu nu cred că efectele vor fi atât de mari. Haideţi să aşteptăm să se facă această evaluare şi să se finalizeze această perioadă de schimbări climatice destul de neobişnuite şi vorbim după aceea, a promis Liviu Dragnea, președintele PSD, pe 21 aprilie 2017, când a fost la Focșani, Vrancea.

Mulți dintre fermierii români așteaptă să fie despăgubiți pentru pierderile cauzate de natură.

Vizualizat: 3109 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii