Adama
Agreena
AGRICOVER

Fermier: Nu mi-aș urca în ruptul capului vacile într-un camion!

Publicat: 28 mai 2024 - 20:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

„Nu mi-aș urca în ruptul capului vacile într-un camion”... de mai bine de zece ani, Stéphane Luttringer a reînviat tradiția transhumanței în satul Willer-sur-Thur (Haut-Rhin), la poalele munților Vosgi, în Alsacia. Un reportaj AFP publicat de France24.

În această zi însorită de mai, pe versantul alsacian al munților Vosgi, câteva zeci de vaci, majoritatea de culoare maro, urcă alene prin pădure. Din când în când câte una se desprinde din cireadă pentru a se adăpa dintr-un pârâu aflat mai jos, apoi revine în formație...

Această deplasare a vitelor spre pășunile de munte, în apropierea hanurilor agricole din Vosgi, care începe în luna mai și se termină în noiembrie, e un prilej de bucurie.

Prieteni, familii, localnici și chiar curioși de pretutindeni vin să-i vadă pe ciobanii care poartă adesea căciuli de lână neagră cu pompon și cămașă albă, ca pe vremuri, o experiență unică, acum inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Stéphane Luttringer, a cărui familie deține din anii 1950 ferma-pensiune Freundstein de pe înălțimile din Willer-sur-Thur, participă din 2011 la transhumanță în grupuri mari, cu „200-300 de persoane”. „Este o adevărată emoție să vezi toți acești oameni care ne urmăresc. Unii dintre ei vin de foarte departe, din alte regiuni”.

vaci alsacia_b

În acest an, a ales să organizeze evenimentul în particular, cu aproximativ patruzeci de persoane: „Este mai puțin stresant și mai plăcut pentru fermier.”

Câțiva curioși au venit să vadă cum vacile de lapte iau o pauză la o pensiune de la o fermă pe la jumătatea traseului, unde sunt expuse și fotografii de la ediția din 2019, când călătoria turmei a început cu puțină ploaie și s-a încheiat în... zăpadă.

Într-un alt an, cele aproximativ douăzeci de vaci au decis să se întoarcă cu o săptămână înainte de data planificată, din cauza condițiilor meteorologice complicate și a frigului: au găsit singure drumul înapoi la ferma familiei. „A fost complicat, pentru că, după transhumanță, trebuie să le mulgi rapid, și nu apucasem să aducem toate echipamentele”, își amintește dl Luttringer.

Transhumanța a fost inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO în decembrie, ca parte a unei cereri depuse de Franța și de alte nouă țări europene, printre care Austria, Italia, Grecia și România.

„Transhumanța, o practică ancestrală, derivă dintr-o cunoaștere aprofundată a mediului și implică practici sociale și ritualuri legate de îngrijirea, creșterea și dresajul animalelor, precum și de gestionarea resurselor naturale”, precizează UNESCO pe site-ul său.

A dispărut în secolul al XIX-lea în Munții Vosgi. Fermierii de aici obișnuiau să-și lase turmele la marcaires (crescători specializați) în timpul verii pentru a face brânza Munster, după cum explică pentru AFP Michel Meyer, un pensionar descris ca fiind „memoria vie” a Willer-sur-Thur, care a venit să vadă transhumanța la o pensiune agricolă aflată la jumătatea traseului.

„A fost o atmosferă minunată în ultimii douăzeci de ani în regiune”. Își amintește că scotea vacile la plimbare „de la 8.00 la 16.00 în fiecare zi”.

În 2020, mai mult de cincizeci de fermieri practicau transhumanța pe acest masiv muntos.
Pentru deplasarea vitelor la altitudine, este nevoie de multe pregătiri: de la ora 09:00 dimineața, Stéphane Luttringer a trebuit să facă să strălucească talăngile frumos decorate, atârnate la gâtul vacilor special pentru această ocazie.

„Animalele au de câștigat”, subliniază dl Luttringer. „Au condiții mai bune, confortul lor este și el important.”

Ajunse la o altitudine de 925 de metri, vacile își găsesc toate locul în grajd, aproape automat. Doar taurul, puțin agitat la începutul zilei, a fost urcat în camionul pentru vite, împreună cu câțiva viței prea mici pentru a face călătoria.

Brânza va fi produsă direct la pensiunea fermei, în atelierul de prelucrare și maturare.

O serie de asociații, cum ar fi clopotarii din Hautes-Chaumes sau cei care cântă la corn alpin, sunt, de asemenea, adesea implicate. sursa: rfi.fr

Traducere de Petru Gherasim după reportajul publicat de France24

Vizualizat: 331 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

Condiții necesare ajutor AFIR achiziții utilaje agricole!

07 iunie 2024 - 21:19

În vederea lansării sesiunii de depunere a solicitărilor de finanțare, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet, www.afir.ro, versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. prin care se finanțează achiziții simple de utilaje agricole.

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

07 iunie 2024 - 16:17

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

07 iunie 2024 - 16:10

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

07 iunie 2024 - 14:47

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

07 iunie 2024 - 14:25

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

Oficial MADR: Decizie URGENTĂ plata subvențiilor APIA!

06 iunie 2024 - 15:25

Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Adrian Pintea, a anunțat, în urmă cu puțin timp, că s-a luat decizia prelungirii campaniei de primire a cererilor pentru plata subvențiilor agricole până la data de 12 iunie 2024.

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

Lista oficială subvenții APIA cu un cuantum mai mare! Banii se iau ACUM de la APIA!

06 iunie 2024 - 09:05

Au crescut subvențiile APIA pentru 2023! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va plăti fermierilor, crescătorilor de animale o sumă suplimentară pentru anumite subvenții APIA aferente anului 2023. Sunt scheme de plată la care li s-au transferat sume rămase neutilizate pentru alte subvenții. Agroinfo vă pune la dispoziție lista oficială a subvențiilor APIA pentru care veți primi diferența dintre cuantumul inițial și cel final.

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

OFICIAL! Un milion de euro împărțit ACUM de APIA oierilor! Cât vine pe oaie/capră!

06 iunie 2024 - 07:31

A crescut subvenția APIA la oi și capre! Ministerul Agriculturii a anunțat miercuri, 5 iunie 2024, că a transferat suma de un milion de euro către PD 24 – Sprijin cuplat pentru venit – ovine-caprine, pentru asigurarea unui cuantum cât mai apropiat de cel unitar planificat în Planul Național Strategic 2023-2027 pentru anul 2023. 

Sumele APIA pe hectar care intră la plată acum în iunie!

Sumele APIA pe hectar care intră la plată acum în iunie!

05 iunie 2024 - 19:43

Fermierii așteaptă aceste subvenții APIA pe hectar! Ministerul Agriculturii a anunțat astăzi că a fost stabilit cuantumul sprijinului cuplat vegetal, aferent anului de cerere 2024, singura subvenție care intră la plată după data de 15 mai, ultimul termen la care fermierii mai pot depune documente justificative la APIA pentru acest sprijin.

Ghid finanțare lansat ASTĂZI de AFIR!

Ghid finanțare lansat ASTĂZI de AFIR!

05 iunie 2024 - 18:56

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe pagina oficială de internet www.afir.ro, la secțiunea Comunicare – Dezbatere publică, versiunea consultativă a Ghidului solicitantului „ÎMBUNĂTĂȚIREA INFRASTRUCTURII LICEELOR CU PROFIL AGRICOL”, precum și a anexelor acestuia.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii