PREȚ CORECT PENTRU MUNCA UNUI FERMIER. Un tânăr fermier din județul Hunedoara spune că e nevoit să-și vândă producțiile, cereale, porumb, lucernă, la un preț mai mic cu 20% decât cel afișat la bursă. Asocierea fermierilor români, în opinia tânărului agricultor, ar fi cheia pentru accesul la bursă și obținerea unui preț corect.
Fermierul Szabo Szilveszter exploatează în județul Hunedoara 90 de hectare de teren agricol. Cultivă porumb, păioase și lucernă pentru animale. Muncește pe brânci și când e să-și vândă producția e puțin dezamăgit. Obține un preț mai mic decât cel listat la bursă.
Prețurile sunt foarte mici comparativ cu bursele, cu 20% primim prețul mai mic decât dacă am fi asociați și să vindem prin bursă. Eu cred că tinerii care au început să facă agricultură, încet-încet, o să facă asociații și atunci o să putem progresa mult mai bine, o să putem să ne vindem produsele la un preț corect. Pentru asta muncim, să ne valorificăm produsele la un preț corect, a declarat, duminică, Szabo Szilveszter, fermier din Cristur, județul Hunedoara, pentru emisiunea Satul hunedorean.
Agricultorul a mai spus că nu vinde intermediarilor. Încearcă să-și vândă producția agricolă direct beneficiarilor, firmelor care cumpără cantități mai mari.
Același necaz îl au și crescătorii de animale din România. Trudesc în ferme pe care le țin pe linia de plutire pentru că nu reușesc să-și vândă produsele la un preț corect. Ce înseamnă preț corect? Unul care să acopere prețul de producție și fermierul să rămână și cu un profit. De cele mai multe ori, prețul cu care vând fermierii români, mai ales crescătorii de animale, nu acoperă nici prețul de producție. Crescătorii spun necăjiți că se înglodează în datorii ca să-și hrănească animalele.