PIEȚE INTERZISE, DAR VÂNZĂRILE FERMELOR AU CRESCUT DE TREI ORI! Elveția este lovită și ea de coronavirus, mai ales că vecină îi este Italia, unde virusul a făcut ravagii. În Elveția și Liechtenstein, numărul celor contaminați a crescut la 3.888. În așa criză, fermierii și-au dublat și chiar triplat vânzările de produse din ferme. Agricultorii vând tot ce produc, de la legume, fructe, brânză, lapte, ouă până la carne, pește și chiar flori. ATENȚIE, în condițiile în care piețele sunt ÎNCHISE.
„În ultimele trei săptămâni, vânzările au crescut și săptămâna trecută s-au dublat practic. Oamenii nu sunt capabili să își facă cumpărăturile în mod normal. Piețele din orașe sunt interzise ”, a declarat Gilles Roch, proprietarul fermei „ Le Domaine des Biolettes ”.
În fotografie este chiar fermierul elvețian în ferma sa. Toate imaginile inserate în articol îi aparțin fermierului elvețian.
Fermierul cultivă legume, ferma sa se află în Lausanne. Vânzările fermierului s-au dublat, în ultima săptămână, la fel și vânzările fermelor din zonă. Sunt în plină expansiune economică fermele în condițiile în care piețele sunt interzise. Așadar, fermierii nu pot să vândă la piață. Ce au făcut fermierii elvețieni ca să-și vândă produsele proaspete din ferme? Cum și-au dublat vânzările în așa scurt timp? A apărut serviciul de livrare Farmy (de la ferme, fermieri n.r.) care a deschis depozite unde fermierii, în funcție de ce produce fiecare, duc produsele. De la legume, fructe, lapte ouă, brânză, carne și produse din carne, conserve de legume făcute în ferme, pește și chiar flori. Fermierii locali, producătorii mici locali de pâine, preparate din carne, cu toții furnizează către Farmy.
Elveția, vecină a Italiei grav afectată de coronavirus, a impus controale la frontieră, a îndemnat oamenii să rămână acasă și a convocat echipe medicale ale armatei în cea mai mare mobilizare militară de la cel de-al Doilea Război Mondial pentru a ajuta sistemul său de îngrijire a sănătății să facă față. În Elveția, au murit 33 de oameni din cauza bolii.
Farmy are depozite în orașul Prilly, lângă Lausanne și în Zurich, și livrează la domiciliu hrană proaspătă celor izolați în case. Toată hrana provine de la fermierii locali.
„Am avut o creștere foarte puternică de la mijlocul lunii februarie până astăzi, cu o cerere pentru produse care a crescut de 4 ori practic," a declarat, pentru Reuters, purtătorul de cuvânt al Farmy, Chiara Eckenschwiller.
În depozitul Farmy, lucrătorii poartă măști de protecție și mănuși și ambalează în pungi de livrare legume și fructe, apăsând pe ecrane pentru a verifica detaliile comenzii, înainte de a le plasa în lăzi de livrare gata de încărcare pe autoutilitare.
Cei mai mulți dintre cumpărătorii elvețieni obișnuiau să-și ia produse din piețele care acum sunt interzise.
"Pentru că nu mai există piețe, am vrut să sprijin agricultorii locali, am considerat că este important să se păstreze obiceiul de a se consuma produse locale, de la fermieri", a spus Chiara Caccivo, reprezentanta Farmy.
În alte localități din Elveția s-a creat un lanț de încredere uman.
Sunt zeci de ferme pe o rază de 10 km de locuința noastră de la care ne putem aproviziona zilnic, de la unele chiar până la ora 21:00, cu lapte, oua, pâine, legume, fructe, vin, miere, carne etc., a scris un român, pentru ziare.com. Produsele sunt cântărite și sunt puse la poarta fermelor, cu etichete pe care e prețul. Fermierul nu supraveghează vânzarea, oamenii iau produsele și pun banii într-o cutie. Se merge pe încredere. Dacă fermierii au de suferit, atunci suferim și noi, beneficiarii produselor lor, mai spune românul.