PROTEST CU CÂNTEC. De numele acestui fermier se leagă prima cooperativă a crescătorilor de vaci de lapte, înființată după Revoluție. Este un lider al fermierilor și a condus Federația Crescătorilor de Bovine din România. La protestul de marți, 7 iunie, din Parcul Izvor, acest lider s-a distanțat de tot spectacolul aplauzelor. A rupt rândurile, cum s-ar spune, și-a păstrat verticalitatea și a fost mâhnit să constate că un protest al agricultorilor s-a transformat într-o adunare de aplaudaci.
Mă numesc Ciurea Mircea, sunt de la Cluj, am venit cu 150 de fermieri și aș fi vrut ca aceste aplauze pe care le-ați acordat domnilor parlamentari să fi fost pentru niște reușite pe care le-au avut până acum, în acești 26 de ani, când știm foarte clar că noi agricultorii o ducem foarte prost. Nu ne-am adunat aici pentru că nu mai putem de bine.
Ne-am adunat pentru că avem foarte multe probleme și exploatațiile noastre, fermele noastre sunt puse în pericol de a da faliment, de a ne încheia activitatea. De a nu avea cu ce să ne susținem creditele, să ne susținem inputurile și tot ceea ce contribuie la realizarea producției. Domnul Daea (deputatul Petre Daea, membru în Comisia pentru agricultură din Camera Deputaților n.r.) ne-a promis că lucrează pentru noi.
Eu am fost președintele Federației (Federația Crescătorilor de Bovine din România n.r.) și exact cu această problemă am fost la Comisia pentru agricultură, în perioadă în care noi nu aveam unde să vindem laptele. Situație cu care ne confruntăm și-n momentul de față. Rezultatul: zero!
Deci, dați-mi voie să fiu sceptic și în continuare, pentru că activitatea domnilor parlamentari de la Revoluție încoace a fost în defavoarea noastră, a crescătorilor de animale. Și mă leg de sectorul meu, unde pot să afirm cu certitudine că de la 7,5 milioane am ajuns la un milion de capete de bovine. De ce? Pentru că ne-a mers foarte bine?! Foarte mulți colegi care au accesat fonduri europene și-n momentul de față nu au cu ce să-și mai susțină creditele repsective.
Ce facem? Îi aplaudăm în continuare sau le cerem să lucreze pentru noi?! E destul cât ne-au mințit! Să vedem și faptele și după aceea îi vom aplauda. Așa că, nu am venit din Cluj să ne transformăm într-o adunare de aplaudaci.
După ce a tăiat entuziasmul liderilor fermierilor și al politicienilor, Mircea Ciurea a părăsit scena, parcă nedorind să fie confundat.
Fermierul Mircea Ciurea a pus bazele Cooperativei Agricole Someș Arieș, în primăvara anului 2011. În prezent, în cooperativă sunt 70 de ferme de creșterea a vacilor de lapte, iar prin intermediul cooperativei se vinde 70% din producția fermelor membre.
Protestul fermierilor din 7 iunie 2016 a fost organizat în București de Liga Asociațiilor Producătrilor Agricoli din România (LAPAR), alături de care au participat Federaţia Naţională PRO AGRO, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Judeţul Covasna, Federaţia Natională a Crescătorilor de Ovine din România ( Dobrogea) şi Federaţia Naţională CAPRIROM.