CUM ARATĂ O FERMĂ CARE VINDE BERBECI CU 6.000 DE EURO BUCATA. Clienți sunt, berbeci nu am câtă cerere este pe piață, spune fermierul. Se înghesuie clienții să cumpere berbeci chiar dacă prețul unui exemplar crescut de acest fermier se vinde cu 6.000 de euro bucata. Un preț colosal! Unde este ferma prosperă în care sunt implicate patru generații de fermieri?
Europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei de agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, a vizitat o fermă mixtă din Africa de Sud. O fermă prosperă, care exploatează teren agricol, dar se ocupă și de creșterea animalelor. Fermierul vinde berbeci la licitație, iar prețul este unul la care nu ar putea nici măcar să viseze un oier din România.
Patru generații, 5600 de hectare, 2700 de oi... 100 de vaci, berbeci vânduți în jur de 6000 de euro!
Împreună cu cei de la Asociația Mondilă a Lânii, am vizitat ferma Boeta Wessels, Weska Dohnes Bredasdorp, unde începând cu 1965, s-au realizat unități program de ameliorare prin importul unor efective din rasa Merinos german care a fost încrucișată cu rasa locală. Astăzi, vorbim de o calitate incontestabilă a oilor obținute în urma acestui proces de selecție, denumite Dohne Merino. Oile din această rasă se tund de două ori pe an, obținându-se 5-6 kilograme de lână, iar mieii la 4 luni de zile ajung la peste 45 de kilograme.
Berbecii obținuți sunt vânduți la licitație, în medie cu 5000-6000 de euro. „Clienți sunt, berbeci nu am câtă cerere este pe piață”, mi-au transmis proprietarii fermei. De ce? Pentru că fermierii de aici, înțeleg importanța procesului de amelioare și faptul că nu poți face performanță fără să investești în genetica de calitate.
Progresul genetic obținut în urma unor procese serioase și îndelungate de cercetare este cheia succesului în orice domeniu de activitate.
De aceea, îi îndemn încă o dată pe fermierii români să preia acest model de bună practică și să investească în genetică și animale de calitate! Uniunea Europeană a pus deoparte 10 miliarde de euro pentru cercetare în agricultură. Sunt bani care trebuie să se regăsească în fiecare fermă într-o formă sau alta. De noi depinde acest lucru! A scris europarlamentarul român despre experiența din Africa de Sud, pe pagina sa Facebook.