O ţară de 10 ori mai mică decât România, considerată defavorizată față de alte țări cu potențial agricol, dar pe care Comisia Europeană o da exemplu pentru un viitor sustenabil 2020. Modelul Sloveniei, unul de succes!
Slovenia agricolă arată asa:
• Are 80 % din suprafața acoperită de dealuri și munți și 20% de suprafață plană sub forma de văi închise și bazine. Deducem de aici în primul rând dificultățile de ordin logistic, apoi de resurse precum apa, s.a.
• Media suprafeței deținute pe fermă este de 6,5 HA și de aproximativ 5 unități în animale în viu, iată deci imposibilitatea de a face agricultură mare
• Au putere mică de desfacere pe piețe internaționale: doar 40% din fermele slovene își propun marfa pentru export.
Tot cifrele arată că si din punct de vedere venit/ferma, Slovenia se situează la jumătate față de media europeană, iar din punct de vedere demografic și ei ca mai toată Europa se confruntă cu o populație îmbătrânită în sectorul agricol, doar 4,3% din proprietarii de terenuri sau ferme agricole sunt mai tineri de 35 de ani.
Managementul face diferenţa!!!
Ce face diferenţa? E simplu. Sistemul de management - în Slovenia principalul model de funcționare, cu tradiție de secole, este modelul fermei de familie.
Slovenii s-au adaptat mai repede ca noi la schimbările recente și a gasit noi direcții de marketare a produselor, astfel încat sa devină viabilă economic. Am vizitat 6 ferme de familie toți își găsiseră loc pe piață. Ca un ordin de mărime, una din ferme avea 40 de ha în care o parte o reprezinta vița de vie, 140 de porci, un abator, 20 de vaci, un hotel cu 6 camere și restaurant propriu. 6 membrii ai familiei susțineau toată ferma și ocazional, vara, când aveau grad de ocupație 100 % mai apelau la sezonieri.
Să nu credeți că este vorba despre o excepție, cifrele arată că 89 % din munca presatată în domeniul agricol anul trecut a fost realizată cu ajutorul familiei. Dar fermierii lor sunt mai educați decat media europeană. În Slovenia 9 % comparativ cu media de 7 % dintre proprietarii agricoli au studii superioare de specialitate.
Creştere spectaculoasă a veniturilor
Din 2012 veniturile fermierilor au resimțit o creștere spectaculoasă, ajungând de la coada clasamentului pe primul loc în top, la egalitate cu cu salariile din sectorul industrial, acestea fiind cele mai mari salarii din Slovenia. (in comparație cu salariile din construcții și servicii).
Momentul coincide cu numărul de ferme trecute în partea de agricultură organică, tot 2012 fiind anul când au fost înregistrate peste 2500 de astfel de ferme comparativ cu doar 41 în 2000.
Modelul fermei de familie în contextul economic actual și mai ales în timpul crizei economice s-a dovedit cel mai stabil, chiar comparat cu alte sectoare din industrie.
Articol scris de Mirela Scarlat, membru A.P.A.R.