Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FELICIA, SOIUL NOU ȘI BUN DE SOIA!

Publicat: 31 iulie 2018 - 16:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

FELICIA, ÎNALTĂ ȘI DE SOI! Felicia TD este un soi timpuriu din grupa 00 și a fost introdus din acest an în portofoliul de soiuri create la SCDA Turda. Un portofoliu comercial care mai numără alte 16 soiuri (Perla, Eugen, Onix, Felix, Darina TD, Cristina TD, Mălina TD, Carla TD, Larisa, Caro TD, Ilinca TD, Bia TD, Teo TD, Miruna TD și Nicola TD).

Creatorul de soiuri de soia, Eugen Mureșanu, a simțit probabil că acest soi seamănă cu soția dânsului, secretarul științific al SCDA Turda, Felicia Mureșanu, așa că l-a botezat cu prenumele ei.

felicia-coperta_b

Soiul Felicia TD are o talie foarte înaltă printre celelalte soiuri create aici (ca și d-na Felicia Mureșanu, sic!) cu o medie de 134 cm. Portul este erect, tufa compactă, pubescența roșcată iar frunzele au formă triunghiulară și culoarea verde închis. Hilul este maro deschis, căutat de procesatorii de soia pentru consumul uman. Conținutul de proteină de ridică la 41,4% iar cel de ulei la 20,5%. Soiul are un MMB de 157 g și un potențial de producție de 4.669 kg!

felicia-3_b

Trebuie să menționăm faptul că producerea de semințe din aceste soiuri create la SCDA Turda se face prin intermediul SCDA Turda (Onix, Felix, Cristina TD, Caro TD, Teo TD, Miruna TD, Nicola TD și, firesc, Felicia TD), SCDA Secuieni (Eugen, Onix și Darina TD), Agricost IMB (Ada TD), Alcedo (Ilinca TD), INCDCSF Brașov (Bia TD), SCDA Lovrin (Mălina TD), Agroturdean (Carla TD), Nitu Land srl (Perla) și, de foarte curând, Saaten Union (Larisa).

felicia-doi_b

Staținea de Cercetare Dezvoltare Turda este un exemplu de reușită, datorat colectivului deosebit în care Felicia Mureșanu a fost așa, ca o inimă ce știe să pulseze sânge prin toate capilarele, iar Eugen Mureșanu acel suflet axat pe căutarea idealului. De dincolo de toate acestea, încă zâmbește înțelegător prof. Ion Haș, cel care a reușit să coaguleze acest colectiv în care se împletesc fericit experiența amelioratorului de geniu, Eugen Mureșanu cu tinerețea unor cercetători precum Camelia Urdă sau Raluca Rezi.

Vizualizat: 1290 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA

De vorbă cu Ovidiu Ranta despre medalia de aur de la AGRITECHNICA.John Deere si Joskin au obtinut din partea juriului DLG (din care a facut parte si conf. dr. Ovidiu Ranta) singura medalie de aur pentru inovatie acordata la aceasta editie de Agritechnica, pentru proiectul comun eAutoPower cu sistemul inteligent e8WD - prima cutie de viteze electro-mecanica. Tehnologie care promite sa revolutioneze mediul de operare tractor-implement... #IPSO Agricultură #DLG Intermarketing #John Deere #Joskin#AGRITECHNICA

OROS Linamar la AGRITECHNICA 2019 AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii