KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

EXCLUSIV! OIERII BLOCAȚI ÎN CAPCANA ZĂPEZII, DISPERAȚI: 30 DE VACI PRADĂ LUPILOR în IADUL ALB!

Publicat: 09 octombrie 2017 - 09:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

HAITELE DE LUPI AR FI DAT ATACUL! Ciobanii prinși de furia zăpezilor pe Munții Cailor din  Brașov au reușit să se salveze singuri, târziu în noapte. Cei trei oieri au alertat oamenii din sat care au deszăpezit drumurile cu lopețile. Turma de oi a fost salvată, dar au rămas 30 de vaci pradă lupilor din iadul alb de pe munte! Ce au făcut autoritățile în timpul în care oierii luptau cu nămeții? Declarație exclusivă de la Inspectoratul Teritorial pentru Situații de Urgență (ISU) Brașov!

Trei ciobani, o turmă de 700 de oi și 100 de vaci au fost blocați, duminică pe munte, în zăpezi de peste un metru.  Eugen Gonțea a apelat disperat la ajutorul AGROINFO pentru a mediatiza situația dramatică a oierilor surprinși de nămeți. Fermierul spunea, duminică seara, cu furie că autoritățile nu intervin, sunt nepăsătoare la disperarea ciobanilor blocați cu tot cu animale și nu vor să-i ajute să-și scape turma și vacile dintre zăpezi.  

Apelul disperat al președintelui  Federației Oierilor de Munte a fost preluat de la noi și de alte publicații. Cei trei oieri, printre care și nepotul lui Gonțea, Tiberiu Isaie Gonțea, spuneau că au telefonat de nenumărate ori la numărul de urgență de la ISU Brașov și că au cerut ajutorul, să se trimită echipaje care să-i ajute să coboare din munte și animalele. 

Pe la ora 21.00 au reușit ei să coboare  din munte singuri, s-au salvat singuri, și nepotul s-a dus cu 5-6 oameni din sat să deszăpezească, să scape și animalele dintre nămeți, ne-a declarat Eugen Gonțea, în exclusivitate.

Târziu în noapte, cei trei oieri au reușit să scoată din capcana zăpezilor și turma de oi și cireada de vaci. Necazul mare este că din cele 100 de vaci, 30 nu au mai fost de găsit. S-au pierdut în iadul alb, iar oierilor le este teamă că au căzut pradă lupilor flămânzi.

Au coborât ei de pe munte și acum avem 30 de vaci pe care nu le găsim. 30 de juninci s-au pierdut pe munte, prin zăpadă, numai să nu fi dat lupii peste ele, că e durere acolo cu haitele de lupi. Cei de la ISU nu știu dacă au mers pe munte, declară Eugen Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, în exclusivitate pentru AGROINFO.

În toată această poveste dramatică, autoritățile au fost acuzate de nepăsare și de lipsă de reacție la disperarea ciobanilor care se chinuiau singuri să-și scape animalele din ghearele iernii. AGROINFO a contactat ISU Brașov și a solicitat, așa cum este corect, și punctul de vedere al instituției asupra celor întâmplate. De ce nu au intervenit echipajele de salvatori?

A sunat un cioban la noi că a fost surprins de zăpadă cu oile în munte și nu poate să coboare. Într-un final, el a revenit și a spus că a reușit să coboare oile, doar că nu-și mai găsește aproximativ 30 de vaci. A mers de la noi un echipaj cu mașină de teren și șenilată. Din cauza vremii și a întunericului, aseară s-au întrerupt căutările. Nu se știa nici zona.

Cu echipajul nostru au fost și colegi de la Jandarmerie. Discutăm aici doar de căutarea animalelor, oamenii nu au fost în pericol, ciobanii erau deja jos cu turma de oi când a mers echipajul nostru. Echipajele nu trebuiau să caute niciun om, doar animalele. Ciobanii au ajuns singuri jos de pe munte și atunci au descoperit că le lipsesc vacile. Nu s-a pus problema de victime umane, doar de animale. În competența ISU intră și salvarea de animale. Cred că problema se punea cu salvarea animalelor, ei fiind oameni de munte sunt obișnuiți. Astăzi (luni n.r.), în principiu, va merge un echipaj să caute vacile, în funcție de ce se dispune la ședință, declară plutonierul major Luiza Dănilă, purtător de cuvânt ISU Brașov.

Vizualizat: 11086 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

Anunțul de ultimă oră al ministrului Oros despre plata subvențiilor fermierilor!

15 iunie 2021 - 22:03

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a spus astăzi în intervenția sa în cadrul Consiliului informal al miniștrilor agriculturii, desfășurat astăzi, 15 iunie, la Lisabona care este poziția României cu privire la acordarea unei plăți redistributive fermelor mici și medii, a sprijinului pentru tinerii fermieri și plafonarea subvențiilor agricole. Ministrul Adrian Oros a subliniat că trebuie să fie stabilită o dimensiune a fermei eligibilă pentru acordarea plății redistributive și a celei pentru tinerii fermieri.

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

Samsar arestat după ce a înșelat mai mulți crescători de animale! A luat oile și a uitat să le mai plătească!

15 iunie 2021 - 20:31

Șaban Regep Genghis, reprezentant al unei PFA cu sediul în oraș Hârșova, județul Constanța, a fost arestat preventiv 30 de zile, după ce, anul trecut, i-a lăsat cu ochii în soare pe 17 cetățeni din Bistrița-Năsăud, crescători de animale, cărora le-a cumpărat, chipurile, sute de oi, dar pe care a “uitat” să le mai plătească, scrie Gazeta de Bistrița.

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

Oierul George Cățean, secretar de stat MADR: Să încetăm a mai cerși ajutor și să începem să construim!

15 iunie 2021 - 13:01

Sunt sătul de câte campanii am văzut prin care se cere consumatorului să cumpere produse românești pentru a-i ajuta pe producătorii locali. Și sunt sătul de această permanentă lamentare care sună deseori de parcă cerșim indulgențe. Sunt sătul pentru că, din nou și din nou, confundăm planurile și încurcăm interesele pe care ar trebui să le protejăm și să le promovăm, scrie crescătorul de animale George Cățean, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, într-un editorial publicat de Digi 24.

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

APIA: 28.980 de fermieri români au renunțat la subvențiile APIA în ultimii doi ani, 2020 și 2021!

15 iunie 2021 - 10:28

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a înregistrat în doi ani, 2020 și 2021, potrivit datelor oficiale, mai puțin cu 28.980 de cereri unice pentru subvențiile din agricultură. În timp ce numărul fermierilor care cer subvențiile APIA a scăzut, a crescut suprafața solicitată la plată.

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

Crescător animale: Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția trebuie acordată pe producție!

15 iunie 2021 - 09:29

Subvenționarea hârtiilor îngroapă zootehnia românească! Subvenția pentru crescătorii de animale trebuie acordată pe producție, spune crescătorul de vaci Radu Teodor, din Rastolt, județul Sălaj. Ce înseamnă subvenționarea hârtiilor? Nimic altceva decât subvenția APIA cea mai mare din zootehnie, sprijinul cuplat, dată pe un certificat de origine, pe o adeverință de la registrul genealogic al rasei, etc. fără a se verifica dacă a și crescut producția în fermele care au încasat banii.

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

Tinerii fermieri, ajutor de 100.000 de euro/fermier timp de 7 ani!

15 iunie 2021 - 08:17

Ultimele vești de la Bruxelles! Crește sprijinul acordat tinerilor fermieri, de la un maxim de 70.000 de euro, cât va fi anul acesta, la 100.000 de euro/fermier și se prelungește perioada de acordare a acestui sprijin, de la 5 ani, cât este acum, la 7 ani. Apare și noul fermier care va avea acces mai ușor la fonduri europene, a anunțat acum europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia Agri, Parlamentul European.

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

Eurodeputat Buda: Obligatoriu, subvenții mai mari pentru fermierii mici! Plata suplimentară!

15 iunie 2021 - 07:51

O nouă plată pentru fermierii mici și mijlocii! În negocierile de la Bruxelles pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC), se pune accent pe un sprijin mai mare acordat fermelor mici și mijlocii. Astfel, statelor membre UE li s-a dat de ales, ori alocă 12% din suma prevăzută pentru subvenții fermierilor mici și mijlocii sub forma unei plăți redistributive sau plafonează subvențiile fermierilor mari, iar suma rezultată din plafonare se distribuie fermelor mici și mijlocii.

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

Crescător de oi: Mai bine șofer decât oier!

15 iunie 2021 - 07:04

Crescătorul de oi și capre Aurel Tănase din județul Teleorman spune că a fost șofer, dar s-a lăsat de meserie ca să se apuce de creșterea animalelor. Cîștigă însă mult mai puțin. Când era șofer miza în fiecare lună pe un salariu bun, acum supraviețuiește cu familia, dar pentru a supraviețui, muncesc toți membrii familiei în fermă, pentru că altfel nu se poate.

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

Aprobă Guvernul în această săptămână ajutorul Covid pentru crescătorii de bovine?

14 iunie 2021 - 16:47

Crescătorii de bovine ne întreabă dacă se mai aude ceva de ajutorul Covid la bovine. Proiectul de ordonanță de urgență care instituie acest ajutor a fost publicat pe site-ul MADR în 21 aprilie 2021. Ministrul agriculturii a anunțat săptămâna trecută că speră ca ordonanța să fie aprobată de Guvern în această săptămână.

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

Nou Regulament UE din 11 iunie! Cuantum plăți directe pentru fermieri pentru anul 2021!

14 iunie 2021 - 11:23

Cuantumurile plăților directe care urmează să fie acordate fermierilor în cadrul schemelor de sprijin și care depășesc 2 000 EUR pentru o cerere de ajutor depusă pentru anul calendaristic 2021 se reduc cu o rată de ajustare de 1,658907 %, precizează Comisia Europeană în Regulamentul (UE) din 11 iunie 2021 de stabilire a ratei de ajustare a plăților directe în temeiul Regulamentului (UE) nr. 1306/2013 al Parlamentului European și al Consiliului pentru anul calendaristic 2021.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Bancul zilei

Răutate...

Răutate...
Particularitatea ochilor feminini constă în faptul că ei sunt capabili să vadă un fir de păr pe sacoul soţului de la cinci metri distanţă, dar nu sunt în stare să vadă uşa garajului de la un metru. Detalii