Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! INFERNUL DIN FERMELE ROMÂNEȘTI! MARE FERMIER ROMÂN: UN ȘOC!

Publicat: 09 iulie 2018 - 14:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

SECURITATE DE GRAD ZERO! Infern, fatalitate, coșmar, asta este pesta porcină africană pentru fermele românești! O luptă acerbă! Nenorocirea s-a extins cu iuțeală de fulger la alte trei județe: Brăila, Constanța, dar și Bihor. Coșmarul s-a apropiat periculos de mult de grupul de firme Nutrientul SA din Bihor, capital 100% românesc, unde sunt printre cele mai mari ferme de creștere a porcilor din România. Securitatea e la cote maxime aici! Ar fi un șoc, declară Iosif Pazuric, acționarul majoritar, în exclusivitate pentru AGROINFO.

INTERZIS!

ANSVSA a avertizat, la sfârșitul săptămânii trecute, că pesta porcină africană a fost depistată într-o gospodărie din Bihor, unde au fost uciși 57 de porci. Amenințarea se apropie vertiginos de cele mai mari ferme de creștere a porcilor, proprietatea Nutrientul SA, deținut de inginerul Iosif Pazuric, unul dintre cei mai mari crescători români de porci, cu o experiență vastă în domeniu. Fermele de la Nutrientul sunt zilele acestea izolate de orice ar putea să le aducă nenorocirea.

ferma-porc-oradea_b

Sursa foto: bihon.ro

Avem 5 ferme de creștere a porcilor. Una de reproducție, una de selecție, o fermă în care ținem tineretul de la 8 la 25 de kilograme și trei îngrășătorii, una de 10.000 de capete, una de 16.000 de capete și a treia de 25.000 de capete.

În toate fermele, măsurile de securitate sunt foarte drastice. Se face duș la intrarea în ferme, nu se introduce niciun fel de mâncare de acasă. Avem cateringul nostru, le asigurăm muncitorilor mâncare zilnic, inclusiv paznicilor care sunt angajații firmelor de pază. Acum montăm lămpi cu UV în zona de filtru sanitar ca să dezinfectăm hainele și salopetele. Practic, aceste lămpi se folosesc pentru dezinfecția sălilor de tranșare din abatoare, dar am zis să iau și măsura asta în plus pentru filtrul sanitar. Să facem totul ca să evităm dezastrul, declară Iosif Pazuric, exclusiv pentru AGROINFO.

Zidul de securitate, ridicat în febra ultimelor zile,  în jurul fermelor din Bihor, cunoscute pentru profitabilitatea lor, nu este, din păcate, o garanție că virusul nenorocit nu poate ajunge aici.

Poate să vină o pasăre care a stat pe vreun stârv printr-o pădure și intră în fermă, lasă un găinaț și așa se transmite virusul. Noi am luat toate măsurile de biosecuritate care se impun pentru a nu suferi un asemenea șoc. Ar fi un șoc. Este strict interzisă intrarea străinilor în ferme. Și furnizorii de medicamente pentru porci au interdicție. Niciun fel de vizită nu se face decât cu aprobarea prealabilă a conducerii. Niciun salariat de-al nostru nu are voie să dețină porci în gospodăria proprie. Primesc de la societate, gratuit, doi porci pe an, care sunt crescuți de noi. Este un bonus la salariu ca să evităm să ne aducă de acasă, dintr-o zonă mai puțin controlată, vreun virus. Au fost și unii mai curioși dintre angajați care ne-au mințit că nu au porci și la un control de-al nostru am descoperit că, de fapt, au. I-am dat afară, spune fermierul.

iosif-pazuric_b

Sursa foto: industria cărnii

Vectorul de transmitere PPA este omul. Merge și vânează un animal, nu-l verifică, face cârnați din carne, în produsele afumate virusul PPA trăiește 6-8 luni de zile. Acel cârnaț pleacă de la omul nostru de acasă, să zicem, în Timișoara unde are un fiu, un nepot, o rudă. Sau un animal bolnav care nu este declarat și nu este distrus și așa se răspândește boala, mai spune Pazuric.

CUM A AJUNS BOALA ÎN ROMÂNIA? PUTEA FI EVITAT DEZASTRUL?

Săptămâna trecută, Guvernul a anunțat compensații financiare pentru vânătorii care împușcă porci mistreți, suspecți că răspândesc boala. Sumele oferite pe cap de mistreț împușcat încep de la 225 de lei și ajung la 400 de lei.

Este o soluție împușcarea mistreților pentru împiedicarea extinderii vertiginoase a virusului PPA?

Sunt foarte mulți mistreți, iar vânătoarea nu reușește să-i țină într-un echilibru. Pe lângă faptul că sunt un vector de transmitere a bolilor, sunt și distrugători ai culturilor agricole. Boala s-a extins și prin necunoaștere, lipsa de informații a populației deținătoare de animale.

Virusul a venit din Ucraina, a intrat în Satu Mare. Se presupune că s-ar fi adus mâncare ieftină din Ucraina, preparate din carne, și așa au apărut focarele de pestă porcină africană la unul, doi, trei mici producători din Satu Mare. Acum, s-ar fi stopat în Satu Mare, dar boala este răspândită prin mistreții care migrează prin păduri. Mistreții fug de vânători și își aleg un alt habitat unde au mâncare facilă. Mistrețul este purtător.

Sursa bolii a fost Africa. A intrat în Rusia, de aici în Ucraina, iar de aici a trecut la noi, în Letonia, Cehia, Polonia, etc. Toți vecinii estici au primit. Probabil, dacă nu se reușește să se facă o ecarisare totală...dar și acum este și în Cehia, Polonia, Lituania, Estonia. Toate țările baltice au virusul prezent la animale sălbatice, dar mai puțin în ferme, într-adevăr.

De exemplu, în Olanda nu există mistreți pentru că i-au lichidat pe toți. În Germania, sunt mai puțini și mai trec granița în Olanda, dar aici populația de mistreți e aproape zero și vectorul de transmitere este mistrețul care migrează, spune crescătorul din Bihor.

Contaminarea cu virusul PPA înseamnă dezastru. AGROINFO a publicat, în exclusivitate, un interviu cu acționarul majoritar CARNIPROD Tulcea, exploatație comercială care trece printr-un coșmar din pricina pestei porcine africane. 48.000 de porci uciși, fabrică închisă, 30 de magazine închise, costuri uriașe de incinerare a porcilor, a produselor procesate, a sutelor de tone de carne de pe stoc.

Este o muncă infernală să ecarisezi peste 40.000 de capete de porci. Are o durată foarte mare să distrugi atâtea animale. Și după aceea, din experiența de la Comtim (societate din Timișoara care a dispărut n.r.) zice că mai durează câteva luni de zile ca să dezinfectezi totul, cu ridicare grătarelor, spălare, dezinfectare, etc.

O întreagă tevatură în timpul căreia ferma stă, fără activitate, și apar cheltuieli foarte mari. Depinde de puterea financiară a societății, dacă poate să suporte, dacă băncile îi acordă păsuire, credit. Dar, de obicei, băncile fug în momentul în care ești la greu. Sunt prietenele tale când plătești toate angaralele, dar în momentul în care ești în suferință, te părăsesc. Mai sunt și unele care au grijă de clienți, spune Pazuric.

AGROINFO l-a întrebat, la finalul discuției, pe acționarul majoritar al grupului Nutrientul, dacă pesta porcină africană putea fi oprită la granița cu România.

Cred că dacă s-ar fi luat măsuri foarte stricte pe verificarea micului trafic de frontieră, între România și Ucraina, România și Republica Moldova chiar, pe o anumită zonă unde au fost focarele PPA, s-ar fi putut stopa. Este o părere.
Să sperăm că trece fatalitatea asta, că scăpăm de ea și... la iarnă virusul se mișcă mai greu, animalele nu mai migrează așa. La frig nu trăiește, nu-i place frigul, spune fermierul român.

FERMĂ SUTĂ LA SUTĂ ROMÂNEASCĂ!

Nutrientul, înființat în  1972, a devenit societate pe acțiuni, cu capital 100% românesc, în anul 1991. Fostul director Nutrientul, inginerul Iosif Pazuric, este acționarul majoritar al grupului de firme. Începând cu anul 2003, au fost achiziționate și modernizate, rând pe rând, cele cinci ferme de creștere a suinelor: Nutripork (Oradea), în 2003, cu o capacitate de 10.000 de capete, 4 hale pe o suprafață de 14 ha, Nutrisuin (Marghita, Bihor), în 2006, cu o capacitate de 16.000 de capete, distribuite în 7 hale pe o suprafață de  8 ha, Nutritin (Cheț, Bihor), în 2007, cu o capacitate de 12.000 de capete, distribuite în 5 hale pe o suprafață de 4,2 ha,  Nutripig (Sălacea, Bihor), fermă de reproducție modernizată în perioada 2007-2011, cu o capacitate de 2.800 capete și Selectpig (Cauaceu, Bihor), fermă de selecție/reproducție modernizată între 2005-2006, cu o capacitate de 600 de capete.


 

Vizualizat: 9191 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii