APIA în fierbere! Echipa SIVECO este mobilizată la sediul Agenției de Plăți! Mai sunt foarte puține ore până se dă startul plăților către fermieri! Primele liste de plată musai să fie generate, vineri, 8 aprilie 2016, iar banii să curgă spre conturile fermierilor! Agroinfo a aflat ce se întâmplă în acest moment la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)!
Întreaga echipă de specialiști în informatică a consorțiului SIVECO-Teamnet se află la sediul central APIA. Agenția de Plăți a contractat cu acest consorțiu realizarea Sistemului Informatic de Administrare și Control (IACS).
Modulul de autorizare plăți este cel care necesită prezența zi-lumină a echipei dezvoltatorului la sediul APIA. Acest modul trebuie finalizat urgent. Trebuie să devină funcțional vineri dimineață, 8 aprilie 2016! Fără acest modul nu se poate demara plata subvenției pe suprafață către fermieri.
Vă informăm că întreaga echipă este alocată integral proiectului și majoritatea timpului sunt la sediul clientului, lucrând intens pentru demararea plăților pentru sectorul vegetal, declară, în exclusivitate pentru Agroinfo, Biroul de presă SIVECO.
În acest moment, la APIA există prima tranșă de 547.000 de fermieri pentru care a fost aprobat cel de-al doilea control administrativ și care așteaptă să intre pe liste de plată de maxim 200 de fermieri. În secunda în care modulul de autorizare plăți este funcțional, aceste liste de plată pot fi generate în câteva ore, confirmă sursele noastre din APIA centrală.
Sistemul informatic realizat de dezvoltator pentru APIA, Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS), include 21 de module componente.
Fiecare modul reprezintă în sine o aplicație complexă și corespunde unor operațiuni aferente plății subvențiilor, atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel zootehnic.Nu există neapărat o corespondență de 1 la 1 între cele 85 de scheme și măsuri de plată din agricultură și cele 21 de componente ale softului, susține dezvoltatorul.
În februarie 2016, ministrul agriculturii, Achim Irimescu, susținea că termenul limită pentru finalizarea modulului pentru autorizare plăți este 8 aprilie 2016. În perioada în care șeful de la Agricultură făcea aceste declarații, dezvoltatorul avea contractate cu APIA 12 module din cele 21. 8 module erau finalizate, iar 4 se aflau în curs de finalizare.
Subvenția pe suprafață pentru 2015, așteptată cu nerăbdare de fermieri români, include 5 scheme de plată. Suma minimă pe care o poate încasa un agricultor român este 99 euro/ha și înclude doar schema unică de plată pe suprafață și ajutorul național tranzitoriu. Suma maximă include toate cele 5 scheme de plată și ajunge la 229 euro/ha.
Termenul limită fixat de regulamentele europene pentru plata tuturor subvențiilor aferente campaniei 2015 este 30 iunie 2016!