Toți șefii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din toată țara sunt convocați la Sinaia! Sunt două subiecte fierbinți de discutat! Campania de plăți și sesiunea de primire a cererii unice de plată!
Șefii APIA din toată țara sunt într-o instruire maraton de două zile! Luni, 22 februarie, este prezent la Sinaia și directorul general APIA, Ioan Merca, confirmă sursele noastre din Agenția Națională de Plăți. Șefii centrelor județene APIA vor discuta timp de două zile despre ce au de făcut pentru campania de plăți și sesiunea de primire a cererilor unice de la fermieri.
Instruirea se desfășoară fără ca Ordinul 619 care stabilește criteriile de eligibilitate pentru toate schemele de plăți din agricultură să aibă o formă finală și fără ca Ordonanța subvențiilor 3/2015 să fie amendată sau modificată.
Șefii APIA din țară ar vrea doar ca regulile să nu se mai schimbe în timpul jocului. Odată adoptată o formă a Ordinului 619, criteriile și regulile după care se ghidează fermierii români să rămână aceleași. Este și dorința agricultorilor din România care au trecut în campania din 2015 printr-o experiență extrem de stresantă.
Modificările din Ordinul 619 nu sunt tocmai pe placul fermierilor. Sintagma care le dă fiori fermierilor din vegetal, identificarea fără echivoc a parcelelor agricole rămâne în picioare, indiferent de sinonimele folosite pentru fără echivoc. Asociațiile fermierilor se tem că vor dispărea înainte să facă un pas spre transformarea în cooperative, etc. Li s-ar fi scurs printre degete și subvenția pe pășune, dar și adeverința pe care fermierul era musai să o atașeze la cererea pentru plată. Adeverința confirma că e membru într-o asociație profesională și era un motiv să achite cotizația.
De asemenea, la instruire, șefii APIA ar fi preferat să aibă în față și modulul de plăți cu care ar trebui să lucreze atât pentru procesarea cererilor de plată, dar și în sesiunea din 2016 de primire a cererii unice de la fermieri.
Săptămâna trecută s-a finalizat la APIA și auditul intern și extern. Șefii APIA au aflat care sunt riscurile pentru România în cazul declarațiilor eronate făcute pe ferme. Nu contează că ferma are o dimensiune de 10 ha, dăm un exemplu aleatoriu, în cazul în care nu sunt găsite acele 10 ha rata de eroare ar obliga țara noastră la o amendă uriașă, 4 milioane de euro!