SCRAPIA, BOALA CARE UCIDE OVINELE ȘI PĂGUBEȘTE FERMIERII! Scrapia, boala care face ravagii în fermele de ovine, a fost un subiect de discuție la ședința Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), organizată pe 31 ianuarie, cu asociațiile crescătorilor de ovine care dețin registrele genealogice ale raselor. Ce decizie s-a luat pentru testele care se vor face?
A fost un program național pentru screpie. La fermele care au avut peste 20 de berbeci au venit de la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.) și au luat sânge la berbeci. Mie deja mi-au ieșit analizele de screpie și sunt negative toate (animalele nu sunt contaminate cu această boală n.r.). Pentru data de 15 februarie, când ne vom întâlni din nou la ANZ, a rămas să stabilim mai multe chestii legate și de screpie.
Au zis (ANZ n.r.) să se facă analizele la un efectiv de 2% din fermele care vor produce masculi pentru reproducție. Să se facă 2% din efectiv testarea pentru screpie. Acum să vedem capacitatea lor de procesare a datelor, cât pot dânșii să facă analize, ANZ-ul cu DSV-ul. Și în funcție de asta, cât pot ei să lucreze, o să stabilim cât și cum o să dăm noi analize, a declarat, pentru AGROINFO, crescătorul de ovine Valentin Artimon, președintele ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE 2003 CĂLĂRAȘI, care deține registrul genealogic la rasa de ovine Île de France.
Valentin Artimon a participat la ședința ANZ din 31 ianuarie și va fi prezent și la ședința care se va ține, se pare, tot la ANZ, pe data de 15 februarie, unde sunt invitați tot reprezentanții asociațiilor care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine și caprine.
ANZ, prin laboratorul de genetică moleculară achiziționat, după stabilirea protocoalelor de lucru, va pune la dispoziția crescătorilor serviciul de genotipare, în principal a masculilor care acționează în programele de ameliorare.
Acordul comun a fost acela ca ANZ să comunice asociațiilor, până la 15 februarie (când va fi o nouă ședință la ANZ n.r.) numărul de probe și un cost estimativ/proba, care poate fi lucrat în intervalul dintre încheierea lucrărilor de apreciere a conformației și constituției și intrarea reproducătorilor la montă, pentru ca fiecare asociație să-și stabilească un grafic al masculilor care vor fi genotipați. De asemenea ANZ va stabili o întâlnire cu reprezentanți ai ANSVSA pentru a identifica câte probe pot fi analizate în laboratoarele ANSVSA, în baza protocolului încheiat între cele două instituții. Crescătorii preferă să își genotipeze animalele în afara Programului național de creștere a rezistenței ovinelor la Scrapie, deoarece Programul, deși gratuit, impune condiții greu de îndeplinit de către crescători, informează ANZ, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.
Scrapia a făcut ravagii, anul trecut, în fermele din mai multe județe, Mureș, Bihor, Sibiu. În fermele unde s-a depistat scrapie, turmele au fost trimise la abator și oierii, despăgubiți. Scrapia a declanșat și un scandal de proporții între oierii români. Aceștia au pus pe seama berbecilor de rasă, cu origine, vânduți pentru reproducție, răspândirea cu repeziciune a bolii în aproape toată țara. Crescătorii și-au cumpărat în mare grabă berbeci cu certificat de origine cu scopul de a beneficia de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal. Mulți dintre acești berbeci au fost cumpărați doar pentru certificatul de origine. Oierii s-au plâns că au cumpărat pisici, nu berbeci. Din păcate, vânzarea lor s-a făcut fără un buletin de analiză, așa că mulți dintre oieri ne-au spus că și-au dus boala în ferme, cumpărând un astfel de berbec. Așadar, este important ca decizia de a testa 2% din efectivul fermelor care produc berbeci de reproducție să fie aplicată cât mai repede.
Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA, scrapia este o boala degenerativă, fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni, și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. Depistarea scrapiei într-o turmă de ovine poate duce la sacrificarea întregului efectiv.
Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numește genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului.
Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.