Adama
Vinasa Rompak

EXCLUSIV! 2% DIN EFECTIVUL FERMELOR CARE VÂND BERBECI DE RASĂ, TESTAT pentru SCRAPIE!

Publicat: 05 februarie 2019 - 17:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SCRAPIA, BOALA CARE UCIDE OVINELE ȘI PĂGUBEȘTE FERMIERII! Scrapia, boala care face ravagii în fermele de ovine, a fost un subiect de discuție la ședința Agenției Naționale pentru Zootehnie (ANZ), organizată pe 31 ianuarie, cu asociațiile crescătorilor de ovine care dețin registrele genealogice ale raselor. Ce decizie s-a luat pentru testele care se vor face?

A fost un program național pentru screpie. La fermele care au avut peste 20 de berbeci au venit de la DSV (Direcția Sanitară Veterinară n.r.) și au luat sânge la berbeci. Mie deja mi-au ieșit analizele de screpie și sunt negative toate (animalele nu sunt contaminate cu această boală n.r.). Pentru data de 15 februarie, când ne vom întâlni din nou la ANZ, a rămas să stabilim mai multe chestii legate și de screpie.

Au zis (ANZ n.r.) să se facă analizele la un efectiv de 2% din fermele care vor produce masculi pentru reproducție. Să se facă 2% din efectiv testarea pentru screpie. Acum să vedem capacitatea lor de procesare a datelor, cât pot dânșii să facă analize, ANZ-ul cu DSV-ul. Și în funcție de asta, cât pot ei să lucreze, o să stabilim cât și cum o să dăm noi analize, a declarat, pentru AGROINFO, crescătorul de ovine Valentin Artimon, președintele ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE 2003 CĂLĂRAȘI, care deține registrul genealogic la rasa de ovine Île de France.

Valentin Artimon a participat la ședința ANZ din 31 ianuarie și va fi prezent și la ședința care se va ține, se pare, tot la ANZ, pe data de 15 februarie, unde sunt invitați tot reprezentanții asociațiilor care dețin registrele genealogice ale raselor de ovine și caprine.

ANZ, prin laboratorul de genetică moleculară achiziționat, după stabilirea protocoalelor de lucru, va pune la dispoziția crescătorilor serviciul de genotipare, în principal a masculilor care acționează în programele de ameliorare.

Acordul comun a fost acela ca ANZ să comunice asociațiilor, până la 15 februarie (când va fi o nouă ședință la ANZ n.r.) numărul de probe și un cost estimativ/proba, care poate fi lucrat în intervalul dintre încheierea lucrărilor de apreciere a conformației și constituției și intrarea reproducătorilor la montă, pentru ca fiecare asociație să-și stabilească un grafic al masculilor care vor fi genotipați. De asemenea ANZ va stabili o întâlnire cu reprezentanți ai ANSVSA pentru a identifica câte probe pot fi analizate în laboratoarele ANSVSA, în baza protocolului încheiat între cele două instituții. Crescătorii preferă să își genotipeze animalele în afara Programului național de creștere a rezistenței ovinelor la Scrapie, deoarece Programul, deși gratuit, impune condiții greu de îndeplinit de către crescători, informează ANZ, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrapia a făcut ravagii, anul trecut, în fermele din mai multe județe, Mureș, Bihor, Sibiu. În fermele unde s-a depistat scrapie, turmele au fost trimise la abator și oierii, despăgubiți. Scrapia a declanșat și un scandal de proporții între oierii români. Aceștia au pus pe seama berbecilor de rasă, cu origine, vânduți pentru reproducție, răspândirea cu repeziciune a bolii în aproape toată țara. Crescătorii și-au cumpărat în mare grabă berbeci cu certificat de origine cu scopul de a beneficia de sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal. Mulți dintre acești berbeci au fost cumpărați doar pentru certificatul de origine. Oierii s-au plâns că au cumpărat pisici, nu berbeci. Din păcate, vânzarea lor s-a făcut fără un buletin de analiză, așa că mulți dintre oieri ne-au spus că și-au dus boala în ferme, cumpărând un astfel de berbec. Așadar, este important ca decizia de a testa 2% din efectivul fermelor care produc berbeci de reproducție să fie aplicată cât mai repede.

Potrivit informațiilor furnizate de ANSVSA, scrapia este o boala degenerativă, fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni, și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea de encefalopatii spongiforme transmisibile. Depistarea scrapiei într-o turmă de ovine poate duce la sacrificarea întregului efectiv.

Este posibil să se identifice o oaie/capra rezistentă sau susceptibilă la scrapie prin efectuarea unui test pe o probă de sânge prelevată de la o oaie/capră. Acest test se numește genotipare, iar rezultatul este genotipul animalului.

Fermierii români trebuie să știe că riscă pedepse cu închisoarea și amenzi uriașe dacă nu anunță medicul veterinar că au în exploatație un animal suspect de scrapie, conform Regulamentului (CE) nr. 999/2001.


 

Vizualizat: 1757 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii