Deere&Company, gigantul american, a publicat rezultatele financiare pentru prima parte a anului 2014.
Astfel, conform analizelor John Deere, vânzările nete şi veniturile la nivel mondial au scăzut cu 9%, ajungând la 9,948 miliarde dolari în al doilea trimestru, şi au scăzut cu 4%, până la 17,602 miliarde dolari, în primele şase luni din 2014.
Pentru anul fiscal 2014, vânzările de echipamente ale companiei sunt estimate să scadă cu aproximativ 4%, comparativ cu 2013. În această estimare este inclus şi un efect nefavorabil al evoluţiei cursului dolar/euro, de cca. 1%. Pentru anul fiscal în curs, venitul net anticipat al Deere&Company este de aproximativ 3,3 miliarde dolari.
Pentru divizia Agricultură&Turf a grupului, vânzările au scăzut cu 12% în ultimul trimestru şi cu 7% în ultimele şase luni, atât datorită volumelor de expediere mai mici, anunţate anterior, cât şi efectelor nefavorabile ale cursului valutar. Profitul operaţional a fost de 1,229 miliarde dolari în ultimul trimestru şi de 2,026 miliarde dolari în ultimele şase luni, comparativ cu 1,582 miliarde dolari şi 2,347 miliarde dolari obţinuţi în aceeaşi perioadă a anului trecut.
Divizia Construcţii şi silvicultură anunţă creşteri ale vânzărilor cu 2% în ultimul trimestru şi de 3% pentru ultimele 6 luni, în principal ca urmare a volumelor mai mari de expediere. Profitul operaţional a fost de 132 milioane dolari/trimestru şi 226 milioane dolari pentru ultimele şase luni, comparativ cu 81 milioane dolari şi 153 milioane dolari anul trecut.
Condiţiile de piaţă
În ceea ce priveşte vânzările la nivel mondial de echipamente agricole şi gazon ale Grupului Deere, acestea sunt prognozate să scadă cu circa 7% în anul fiscal 2014, inclusiv ca efect negativ al cursului valutar, cca. 1%.
Deşi economia agricolă va continua să rămână într-o stare relativ sănătoasă, veniturile agricultorilor se estimează că vor fi mai mici decât anul trecut. Acest declin va pune presiune pe cererea de echipamente agricole, în special pentru utilajele şi maşinile mari. În acelaşi timp, în sectorul zootehnic din SUA au crescut ajutoarele pentru achiziţionarea de tractoare de putere medie şi mică. Pe baza acestor factori, vânzările industriei de maşini agricole în SUA şi Canada sunt prognozate a fi cu 5 până la 10% mai mici anul acesta, comparativ cu anul trecut.
În statele UE, vânzările industriei de maşini agricole se estimează că vor fi în scădere cu cca. 5% în 2014, din cauza preţurilor mai mici pentru produsele agricole şi a reducerii veniturilor agricultorilor.
În America de Sud, vânzările industriei de tractoare şi combine sunt estimate a fi mai mici cu aproximativ 10% faţă de nivelul din 2013.
Condiţiile de piaţă din statele CSI au avut mult de suferit din cauza situaţiei politice şi vânzările industriei sunt de aşteptat să fie semnificativ mai reduse.
Vânzările de echipamente agricole în Asia sunt estimate a fi în uşoară creştere.
În construcţii şi silvicultură este de aşteptat ca vânzările la nivel mondial să reflecte, în continuare, redresarea economică şi cererea pentru locuinţe.