EXPLOZIV. Concluzii șocante ale experților despre terenurile agricole din România, verbalizate cu subiect şi predicat în Parlamentul European! România este cumpărată metru cu metru, hectar cu hectar, spune europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de Agricultură şi Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.
România riscă să ajungă în situația Mexicului şi Braziliei de la sfârșitul secolului XIX şi începutul secolului XX când, pe fondul polarizării sociale, au avut loc grave turbulenţe sociale. Aceasta este concluzia domnului Merlet, reprezentantul Forumului mondial privind accesul la terenuri și la resurse naturale (FMAT). Din păcate, Comisia Europeană, tributară unor interese mai mult decât evidente, şi o spun răspicat cu subiect şi predicat, ne spune că este o problemă de legislație națională. Nu vrem nimic altceva decât o legislație unitară la nivel european în materia achiziționării terenurilor! Acuză europarlamentarul român.
Politicianul a participat la ședința Comisiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală, care a dezbătut situația concentrării terenurilor agricole în UE, modalități de facilitare a accesului agricultorilor la terenuri.
Problema concentrării terenurilor româneşti în mâinile unor corporaţii străine m-a preocupat încă de anul trecut când, personal, am semnalat-o instituţiilor naţionale şi europene. Acest fenomen constituie un pericol serios pentru comunităţile rurale autohtone deoarece locuitorii zonelor respective pierd controlul asupra unor suprafeţe mari de pământ.
Am intervenit în cadrul dezbaterii, denunţând ipocrizia Comisiei Europene care, pe de-o parte declară că vânzarea terenurilor către străini intră în competenţa statelor membre însă, în momentul în care România a încercat să modifice legislaţia şi să stopeze fenomenul acaparării terenurilor către străini, Comisia Europeană a intervenit şi nu a permis această iniţiativă, spune europarlamentarul.
Europarlamentarul român Daniel Buda
Inserăm un pasaj din intervenția europarlamentarului român Daniel Buda:
Domnilor de la Comisia Europeană, poate coborâți din acel turn de fildeș unde sunteți acum și observați puțin ce se întâmplă cu legislația vânzărilor terenurilor din celelalte state europene pentru că am impresia că sunteți rupți de realitate, habar nu aveți ce se întâmplă. Vreau să vă spun că în România 45% din terenuri se află în mâinile așa numiţilor investitori străini și repet 45% este procentul.
Primele 10 societăți comerciale care au beneficiat de fonduri europene nu sunt cu capital nici măcar din UE. Sunt cu capital din Liban, Israel sau din orice alte state decât din UE și nu ar fi nici asta o problemă dacă s-ar produce cu adevărat bunuri agricole sau produse agricole. Dar îmi spun fermierii că abia întrețin terenul și că de fapt, ținta lor este subvenția agricolă pe care o primesc în România. Și atunci, să ignorăm cu desăvârșire ce se întâmplă în acestă zonă? Eu zic că nu putem sta pasivi la această problemă și va trebui să intervenim de urgență cu crearea unor condiții comune de vânzare a terenurilor la nivelul UE.
Europarlamentarul a făcut propuneri care vizează și acordarea subvențiilor pentru agricultorii români.
O să închei cu 2 propuneri principale care sunt 2 scenarii posibile, nu am epuizat subiectul, trebuie modificate politicile și instrumentele la nivelul Europei în sensul în care aceste instrumente sunt contraproductive față de interesul general. Ce înseamnă asta? Înseamnă să se revadă modul în care subvențiile PAC se petrec astăzi, asta s-a întâmplat și la discuțiile noastre din 2015. Este vorba de plafonare să nu se mai facă plăți la hectar ci plăți pentru fermieri cu adevărat activi, cei care au proprietăți foarte mari să primească nu știu câți bani şi cei mai mici să nu plătească nimic.
Apoi, producția alimentară și producția de agrocarburanți, este o discuție importantă și respectarea naturii asta s-a preconizat la ultimul val de negocieri, dar nu suficient de mult. Mai multă libertate la nivelul țărilor care să se adapteze mai bine la aceste provocări. Să ajutăm mai mult țările care sunt cumva la coada clasamentului și apoi să strângem concurența de tip capitalist în domeniul funciar și al terenurilor. Toţi economiștii au spus și spun că pământul nu este un capital ca oricare altul și se pornește de la acestă premisă este cât se poate de eronat și ne-a adus în situaţia în care suntem, a propus Daniel Buda.
Ministerul Agriculturii pregătește de mai mult timp un proiect de lege care să stopeze vânzarea terenurilor agricole către străini. Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a promis că acest proiect va fi pus cât de curând în dezbatere publică. Printre filtrele impuse ar fi: limitarea cumpărării suprafețelor la 50 ha pentru persoane fizice, desfășurarea de activități agricole pe o perioadă de minim 5 ani, obligația de a menține destinația agricolă pentr 10 ani, studii agricole obligatorii etc.