„Eu sunt văcar vechi, lucrez în agricultură de peste 45 de ani, iar o perioadă atât de dură ca acum nu am mai întâlnit”, ne-a declarat Eugen Popa, fermier din satul Şerbeşti, comuna Săuceşti, judeţul Bacău.
Toată agricultura se confruntă cu probleme deosebite. Bunăoară, costul laptelui produs în cele mai bune condiţii nu coboară sub 1,12 - 1,13 lei sau 1,14 lei pe litru şi se valorifică la preţul de 80 sau 90 de bani/litru; chiar a ajuns şi mult mai jos.
Procesatorii spun „pas” laptelui autohton!
Potrivit crescătorului de animale băcăuan, procesatorii, în mod deosebit companiile multinaţionale, nici nu vin să preia laptele, chiar dacă există contracte semnate între părţi. „Nu ştiu de ce nu vrem să spunem că vin pe piaţa românească produse lactate din ţările comunitare - şi nu numai - care nu conţin lapte nici 25-30 la sută. Sistemul nostru românesc este nesatisfăcător, sunt folosite tot felul de produse chimice, de grăsimi vegetale ca să fie introduse în produsele finite, iar cumpărătorul român, în loc să mânânce produse naturale, serveşte tot felul de alte nenorociri. Dacă fac o comparaţie, preţul unui litru de suc care are arome de tot felul costă de 2,5 sau trei ori mai mult decât un litru de lapte produs în fermă”, consideră Eugen Popa, administratorul societăţii AICBAC.
Citiţi articolul integral în revista Ferma, ediţia 1-31 iulie 2016!