ADOPTATĂ DE PARLAMENTUL ROMÂNIEI. Crescătorii de animale din România trebuie să știe că este lege care le interzice pășunarea animalelor într-o anumită perioadă de timp din an. Legea pentru modificarea şi completarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006 a fost adoptată de Camera Deputaților pe data de 11 decembrie 2019 și este deja elaborată forma în care urmează să fie promulgată de către președintele României.
Articolul 23 alineatul (1), litera c) din noua Lege a vânătorii interzice „c) păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, cu excepţia cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deţine cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deţinătorului de teren agricol pe care se păşunează şi care este înregistrat la unitatea administrativ-teritorială.”
Atenție! Dacă terenul agricol, pășune, aparține crescătorului de animale, acesta poate să-și pășuneze animalele pe terenul lui sau dacă proprietarul terenului agricol îi dă în scris acordul pentru pășunarea animalelor.
Interzicerea pășunatului animalelor a scos în decembrie 2015 oierii în stradă. Mii de crescători de ovine au protestat atunci în fața Parlamentului României. După protestul ciobanilor, parlamentarii au dat o derogare de la acest articol din Legea vânătorii. Acum, în cea mai recentă formă a legii, transmisă deja președintelui României, Klaus Iohannis, pentru promulgare, s-a revenit la interzicerea pășunatului animalelor pe terenurile agricole în perioada 6 decembrie - 24 aprilie. Oierii sunt astfel obligați să-și țină oile pe stabulație în cazul în care nu dețin un teren agricol sau nu au acordul scris al unui proprietar de teren agricol pentru pășunare.