Adama
Vinasa Rompak

Ecolact Prod recidivează. Anchetă penală, după ce laptele din şcoli a intoxicat 60 de copii din Prahova

Publicat: 26 noiembrie 2015 - 17:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conducerea companiei Ecolact Prod va fi cercetată penal, după ce a distribuit în şcolile din judeţul Prahova lapte de la care aproape 60 de copii au ajuns în spital cu toxiinfecţie alimentară. Firma nu este însă la prima abatere de acest gen. Şi în 2012, laptele livrat de companie în şcolile din Prahova în cadrul programului “Laptele şi cornul” a intoxicat 66 de persoane.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Marian Ionescu, citat de Agerpres, în urma apariţiei cazurilor de suspiciune de toxiinfecţie alimentară la elevi, la Parchetul Ploieşti şi la Parchetul Văleni au fost deschise dosare penale pentru infracţiuni contra sănătăţii publice, mai exact zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate. Cercetăm faptele in rem şi urmează să vedem cum mergem mai departe, în funcţie de rezultatele analizelor de la DSV, a declarat sursa citată.

Luni, 23 noiembrie 2015, a fost prima zi din cursul acestui an şcolar în care în şcolile din judeţul Prahova au fost distribuite produsele din programul “Laptele şi cornul”. În aceeaşi zi, 32 de elevi de la mai multe şcoli din Ploieşti şi din alte trei localităţi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, în urma consumului de produse distribuite la şcoală. A doua zi, pe 24 noiembrie 2015, alţi 15 copii de la şcoala din comuna Ceraşu, care au acuzat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, relatează Agerpres.

Lapte_b

Autorităţile prahovene au demarat, încă de luni, o anchetă epidemiologică în acest caz, iar marţi seară, au decis suspendarea livrării în şcolile din tot judeţul a laptelui produs de firma Ecolact Prod. Miercuri, 25 noiembrie, elevii nu au primit acest produs, urmând ca de joi, 26 noiembrie 2015, să se schimbe producătorul de lapte care va distribui produsul pentru elevi, până la finalizarea anchetei. Potrivit prefectului jud. Prahova, Rodica Paraschiv, citată de Agerpres, această măsură nu vizează şi firmele care distribuie produsele de panificaţie.

Şefa CJ Prahova, Fabioara Ionescu, a declarat, citată de Agerpres, că licitaţia pentru distribuirea de produse în cadrul programului “Laptele şi cornul” a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan. Valoarea contractului ar fi de 8,9 milioane lei, fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.

Ecolact Prod a mai fost amendată şi în 2012 pentru distribuirea de lapte cu stafilococ auriu

Ecolact Prod a fost amendată, în primăvara anului 2012, cu 40.000 lei, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu, după ce analizele ANSVSA şi DSVSA Prahova au confirmat prezenţa stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 66 de cazuri de toxiinfecţie alimentară, din care 63 cazuri la copii şi 3 la adulţi.

Ulterior, reprezentanţii Ecolact Prod au dat în judecată DSVSA Prahova, după ce analizele paralele comandate de companie au infirmat existenţa stafilococului în lapte, iar firma a continuat să livreze lapte în şcolile din judeţul Prahova. Întrebat dacă a cerut rezilierea contractului pe care autorităţile judeţene îl au cu Ecolact Prod SRL pentru asigurarea laptelui în cadrul programului "Lapte şi corn", preşedintele CJ Prahova de la acea dată, Mircea Cosma, declara că nu a avut “motive temeinice” pentru a solicita rezilierea contractului, care este încheiat pe o perioadă de patru ani şi care prevede despăgubiri în cazul rezilierii. Au fost controale, au purificat fabrica, spunea Cosma, citat de Mediafax.

Potrivit cotidianului local Prahova, Ecolact Prod SRL, din comuna Păuleşti (la 2 km de Ploieşti - n.red.), îi aparţine lui Gheorghe Petrache. Fabrica de lapte a costat 2 milioane de euro, din care peste 600.000 euro au fost obţinuţi prin SAPARD, şi a fost inaugurată în martie 2007. Proprietarul se lăuda, la vremea respectivă, că este printre puţinele din ţară, şi unică în judeţ, în ce priveşte dotările şi standardele de igienă şi calitate la care realizează produsele. Petrache a fost primar al comunei până în 1990 şi mai deţine, în aceeaşi localitate, o fabrică de sticlă şi ceramică.

Vizualizat: 2083 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Piaţa laptelui: Producătorii români au livrat doar 60% din cotă în 2014/2015

Piaţa laptelui: Producătorii români au livrat doar 60% din cotă în 2014/2015

România a realizat doar 60% din cota de livrări de lapte şi 48% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2014/2015, în timp ce 12 state din Uniunea Europeană şi-au depăşit cota de livrări cu aproape 3 milioane tone de lapte.

De ce în România e mai scump laptele decât în Marea Britanie și Olanda?

De ce în România e mai scump laptele decât în Marea Britanie și Olanda?

Prețul litrului de lapte la poarta fermei este în scădere. Crescătorii de vaci de lapte au fost aduși aproape de pragul falimentului. Un fermier român care crește 20 de vaci, o fermă de mărime medie, depinde de subvențiile pe care le primește de la APIA ca de aer. Și cu toate astea, pe rafturile magazinelor prețul litrului de lapte dulce ajunge la peste 4 lei.

Cât lapte praf este în laptele de băut?

Cât lapte praf este în laptele de băut?

Senatorii au adoptat, pe 12 octombrie 2015, un proiect de lege care prevede că procentul de lapte praf conţinut în laptele proaspăt pentru consum trebuie să fie specificat pe etichetă.

Guvernul nu dă nici un leu pentru laptele elevilor în noul an şcolar. A subvenţionat laptele unguresc

Guvernul nu dă nici un leu pentru laptele elevilor în noul an şcolar. A subvenţionat laptele unguresc

Guvernul nu va cheltui nici un leu de la bugetul de stat pentru programul de distribuire gratuită a laptelui către elevi şi preşcolari în acest an, reiese din Strategia privind programul de încurajare a consumului de lapte în şcoli pentru anul şcolar 2015/2016, elaborată de MADR în iunie 2015. România ar putea aloca bani doar de anul viitor, pentru măsurile adiacente.

În România se vinde lapte produs în Polonia, cu etichetă în limba chineză

În România se vinde lapte produs în Polonia, cu etichetă în limba chineză

În România se vinde lapte produs în Polonia, cu etichetă în limba chineză, spune Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Acesta avertizează asupra importurilor de lapte materie primă din statele UE, mai ales din Polonia, şi îndeamnă consumatorii să cumpere lapte şi produse lactate româneşti.

Programul „Laptele şi cornul”

Programul „Laptele şi cornul”

Suntem informaţi de către ANSVSA că la sfârşitul lunii septembrie, a fost finalizată cea de-a doua etapă a acţiunilor de control desfăşurate de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor în unităţile de învăţământ.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii