Conducerea companiei Ecolact Prod va fi cercetată penal, după ce a distribuit în şcolile din judeţul Prahova lapte de la care aproape 60 de copii au ajuns în spital cu toxiinfecţie alimentară. Firma nu este însă la prima abatere de acest gen. Şi în 2012, laptele livrat de companie în şcolile din Prahova în cadrul programului “Laptele şi cornul” a intoxicat 66 de persoane.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, Marian Ionescu, citat de Agerpres, în urma apariţiei cazurilor de suspiciune de toxiinfecţie alimentară la elevi, la Parchetul Ploieşti şi la Parchetul Văleni au fost deschise dosare penale pentru infracţiuni contra sănătăţii publice, mai exact zădărnicirea combaterii bolilor şi comercializarea de produse alterate. Cercetăm faptele in rem şi urmează să vedem cum mergem mai departe, în funcţie de rezultatele analizelor de la DSV, a declarat sursa citată.
Luni, 23 noiembrie 2015, a fost prima zi din cursul acestui an şcolar în care în şcolile din judeţul Prahova au fost distribuite produsele din programul “Laptele şi cornul”. În aceeaşi zi, 32 de elevi de la mai multe şcoli din Ploieşti şi din alte trei localităţi au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecţie alimentară, în urma consumului de produse distribuite la şcoală. A doua zi, pe 24 noiembrie 2015, alţi 15 copii de la şcoala din comuna Ceraşu, care au acuzat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare, au fost transportaţi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti, relatează Agerpres.
Autorităţile prahovene au demarat, încă de luni, o anchetă epidemiologică în acest caz, iar marţi seară, au decis suspendarea livrării în şcolile din tot judeţul a laptelui produs de firma Ecolact Prod. Miercuri, 25 noiembrie, elevii nu au primit acest produs, urmând ca de joi, 26 noiembrie 2015, să se schimbe producătorul de lapte care va distribui produsul pentru elevi, până la finalizarea anchetei. Potrivit prefectului jud. Prahova, Rodica Paraschiv, citată de Agerpres, această măsură nu vizează şi firmele care distribuie produsele de panificaţie.
Şefa CJ Prahova, Fabioara Ionescu, a declarat, citată de Agerpres, că licitaţia pentru distribuirea de produse în cadrul programului “Laptele şi cornul” a fost câştigată de o asociere formată din patru firme, respectiv Ecolact Prod, care furnizează laptele, Vel Pitar, Lido Gîrbea şi Voipan. Valoarea contractului ar fi de 8,9 milioane lei, fără TVA, iar de aceste produse beneficiază 74.510 elevi.
Ecolact Prod a mai fost amendată şi în 2012 pentru distribuirea de lapte cu stafilococ auriu
Ecolact Prod a fost amendată, în primăvara anului 2012, cu 40.000 lei, pentru punerea în consum de produse infestate cu stafilococ auriu, după ce analizele ANSVSA şi DSVSA Prahova au confirmat prezenţa stafilococului auriu în probele de lapte prelevate în urma înregistrării a 66 de cazuri de toxiinfecţie alimentară, din care 63 cazuri la copii şi 3 la adulţi.
Ulterior, reprezentanţii Ecolact Prod au dat în judecată DSVSA Prahova, după ce analizele paralele comandate de companie au infirmat existenţa stafilococului în lapte, iar firma a continuat să livreze lapte în şcolile din judeţul Prahova. Întrebat dacă a cerut rezilierea contractului pe care autorităţile judeţene îl au cu Ecolact Prod SRL pentru asigurarea laptelui în cadrul programului "Lapte şi corn", preşedintele CJ Prahova de la acea dată, Mircea Cosma, declara că nu a avut “motive temeinice” pentru a solicita rezilierea contractului, care este încheiat pe o perioadă de patru ani şi care prevede despăgubiri în cazul rezilierii. Au fost controale, au purificat fabrica, spunea Cosma, citat de Mediafax.
Potrivit cotidianului local Prahova, Ecolact Prod SRL, din comuna Păuleşti (la 2 km de Ploieşti - n.red.), îi aparţine lui Gheorghe Petrache. Fabrica de lapte a costat 2 milioane de euro, din care peste 600.000 euro au fost obţinuţi prin SAPARD, şi a fost inaugurată în martie 2007. Proprietarul se lăuda, la vremea respectivă, că este printre puţinele din ţară, şi unică în judeţ, în ce priveşte dotările şi standardele de igienă şi calitate la care realizează produsele. Petrache a fost primar al comunei până în 1990 şi mai deţine, în aceeaşi localitate, o fabrică de sticlă şi ceramică.