Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DUMITRU ANDREȘOI: SĂRBĂTOAREA ȚURCANEI, REGINA MUNȚILOR, SE ȚINE ȘI ANUL ACESTA! DSV NE-A IMPUS O CONDIȚIE!

Publicat: 24 septembrie 2018 - 20:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SĂRBĂTOARE VECHE DE 14 ANI! Anul acesta, din pricina epidemiei de pestă porcină africană, direcțiile sanitare veterinare din țară au anulat organizarea târgurilor și expozițiilor cu animale și au impus o serie de restricții și interdicții, astfel încât s-a renunțat la organizarea unor evenimente cu care fermierii erau obișnuiți. Sărbătoarea Țurcana, Regina Munților, organizată, în fiecare an, la Costești Hunedoara, a scăpat de interdicție, se va ține și anul acesta. Cu o singură condiție!

Sărbătoarea este organizată în fiecare an de Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat cioban din România, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Crescătorul de ovine ne-a declarat că, în fiecare an, organizează această sărbătoare personal și chiar cu bani de la el din buzunar, pentru că este o tradiție la care ține și la care nu vrea să renunțe.

De 14 ani o fac personal, fără niciun câștig, și ce mă bucură tare este că a devenit o tradiție să vină oamenii să cumpere brânzeturi, pastramă, direct de la ciobani, a declaat Andreșoi.

Anul acesta cât pe ce să nu poată organiza sărbătoarea din pricina epidemiei de pestă porcină africană. Molima a cuprins aproape toată țara, iar autoritățile sanitar-veterinare au stabilit o serie de interdicții, mai ales în ce privește transportul animalelor, cu scopul de a limita răspândirea cu repeziciune a nenorocirii.  

De exemplu, vestitul târg de berbeci de la Hațeg, Hunedoara, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Retezatul, Hațeg, a fost anulat. Trebuia să se țină pe 5 septembrie 2018 și pe ultima sută de metri președintele Asociației, Pavel Iovăneasă a fost anunțat de primărie că sunt instalate filtre și că nu mai are voie să miște niciun animal.

La Hațeg se ținea cel mai mare târg de berbeci, am vrut să-l organizăm și anul acesta cu animalele din județ.  Să luăm măsurile care se impun, cu covoare de dezinfecție, cu dezinfectarea roților de la mașini, etc., a declarat dezamăgit Pavel Iovăneasă.

Dumitru Andreșoi s-a enervat nițel când AGROINFO a întrebat cum de a reușit să-i convingă pe cei de la Direcția Sanitară Veterinară să țină sărbătoarea, să ducă ovine pentru expoziție, deci să miște animalele.

De ce faceți insinuări?!  Dumneavoastră faceți insinuări tot timpul. Târgul de berbeci nu are nicio legătură cu sărbătoarea noastră. Acolo se duc și alte animale, vaci, etc., și se vând, că e cu vânzare. Noi ținem o sărbătoare, nu vindem animale. Și nu știu ce sărbători au fost anulate, că s-a ținut și în Maramureș,  cu ovine aduse și din alte părți, și la Alba, a spus supărat oierul care este proprietarul unei turme de peste 40.000 de oi.

Dumitru Andreșoi a declarat, pentru AGROINFO, că Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara îi permite organizarea sărbătorii cu condiția strictă să nu fie aduse ovine pentru expoziție din alte județe. Să fie expuse doar ovine din județul Hunedoara.

Vor fi crescători de ovine și oi doar din județul nostru, din zonă. Nu știu de ce nu ne dă voie  și din alte județe pentru că oaia nu are nicio restricție, la ora actuală. Într-adevăr, se mișcă oi din zonele cu probleme, acolo trebuie să fie atent DSV-ul, dar nu să îngrădească fermierii să nu poate să circule animalele. Asta ne mai trebuie la ciobani să ne și îngrădească, nu e destul că prețul la miel e de bătaie de joc, ca niciodată. A ajuns prețul la 4 lei pe kilogram. Am auzit de la colegi că au vândut, săracii, și cu 4 lei. Am fost la Arad, la Agromalim, și vorbeau colegii că s-au vândut animale și cu 4 lei și că au dovezi și acte. Niciodată nu a fost prețul așa mic, declară Andreșoi.  

Oierul a mai spus că anul trecut au fost 8.000 de vizitatori. Am avut ovine și de la noi din județ, dar și de la Alba și din alte zone din țară. Dar acum ni s-a transmis că nu avem voie cu alte animale. Eu le-am spus că respect toate măsurile pe care mi le impun, dacă trebuie să pun covoare cu dezinfectant sau să iau alte măsuri, așa o să fac.

Țurcana, Regina Munților este la cea de-a XIV a ediție și se ține pe data de 30 septembrie 2018. Anul trecut, a participat și ministrul agriculturii, Petre Daea. Crescătorii de ovine se pare că îl așteaptă și anul acesta ca să discute problemele spinoase din sector, dar și amenințarea care stă la granița cu Bulgaria, pesta micilor rumegătoare.

 

Vizualizat: 6536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

OIER: CONTROALE ȘI SUPRACONTROALE PÂNĂ SE DISTRUG FERMELE DE ANIMALE!

11 aprilie 2021 - 09:26

VOCEA CRESCĂTORULUI! Crescătorul de ovine Vasile Turculeț, Asociația Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru” Bistrița Năsăud, a transmis o scrisoare către AGROINFO în care spune cu amărăciune că atâtea controale și supracontroale vor duce la distrugerea fermelor de animale și nu la sprijinirea lor pentru a se dezvolta. Oierul subliniază cu ironie aberațiile impuse de autorități crescătorilor.

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

USAMV CLUJ VINDE PESTE 90.000 RĂSADURI LEGUME PRODUSE LA STAȚIUNEA DE CERCETARE HORTICOLĂ!

11 aprilie 2021 - 08:05

ANUNȚ! Peste 90.000 de răsaduri de legume produse la Stațiunea de Cercetare Horticolă, puse în vânzare de USAMV Cluj-Napoca! De luni, 12 aprilie 2021, puteți cumpăra răsaduri de la USAMV Cluj, anunță USAMV Cluj într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

ANIMALELE TRANSPORTATE FĂRĂ ACTE SANITARE-VETERINARE, CONFISCATE ȘI UCISE!

09 aprilie 2021 - 09:43

ATENȚIE, CRESCĂTORI! Animalele care sunt transportate fără documente sanitare-veterinare sunt confiscate și ucise de inspectorii sanitari-veterinari, avertizează Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, DSVSA Giurgiu, într-un comunicat transmis media.

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

CRESCĂTORI DE ANIMALE, VOCEA VOASTRĂ TREBUIE AUZITĂ ACUM LA BRUXELLES PÂNĂ NU E PREA TÂRZIU!

09 aprilie 2021 - 08:26

TREZIȚI-VĂ! Crescătorii de animale din România trebuie să se trezească până nu e prea târziu! Trebuie să-și facă acum vocea auzită la Bruxelles! Deocamdată, acolo se aude acum doar vocea unor organizații care fac presiuni mari pentru interzicerea exportului de animale vii din România și reducerea numărului de animale crescute în ferme. Crescătorul de oi Iancu Polifronie din Dobrogea a declarat miercuri că pregătește o scrisoare către Comisia Europeană și Guvernul României.

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

AMENINȚARE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

09 aprilie 2021 - 06:47

CE LI SE PREGĂTEȘTE CRESCĂTORILOR DE ANIMALE! De la interzicerea exportului și transportului animalelor vii la interzicerea înființări de noi ferme de animale sunt dezbaterile fierbinți de acum de la Bruxelles. Comisia Europeană urmărește să limiteze consumul de carne, să-l înlocuiască cu consumul de viermi și insecte, a anunțat europarlamentarul Carmen Avram (S&D), membră în Comisia AGRI, care a organizat joi o dezbatere live cu crescători și exportatori de animale din România.

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

ASTĂZI, ÎN DIRECT! ZOOTEHNIA ROMÂNEASCĂ, SUB ASALT!

08 aprilie 2021 - 10:08

DEZBATERI. Eurodeputata Carmen Avram, membră a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European (AGRI), organizează joi, 8 aprilie, de la ora 13:00, o dezbatere live, pe Facebook, pe tema provocărilor și amenințărilor la adresa zootehniei din România.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI!

08 aprilie 2021 - 08:52

OFICIAL! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată în anul 2021, au fost înregistrate un număr de 395.027 cereri, pentru o suprafață de 2.232.129 ha.

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

MESAJUL FERMIERILOR: VENIM CU TRACTOARELE LA BUCUREȘTI!

08 aprilie 2021 - 08:40

PROTEST! Fermierii care au scos miercuri, 7 aprilie 2021, tractoarele în stradă la Iași și Botoșani anunță că vor merge cu utilajele agricole la București dacă nu le sunt rezolvate cererile. Asociația Producătorilor de Porumb din România a transmis un comunicat către AGROINFO.

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

SUBVENȚIILE TREBUIE SĂ AJUNGĂ LA ADEVĂRAȚII FERMIER! DEFINIȚIA NOULUI FERMIER!

08 aprilie 2021 - 08:07

SUBVENȚII AGRICOLE. A fost introdus conceptul privind noul fermier care va avea acces mult mai ușor la fonduri europene, la fel ca tânărul fermier. “Noul fermier” este definit astfel încât să includă următoarele elemente: condițiile pentru a fi „șeful exploatației”; formarea profesională și/sau competențele corespunzătoare; o limită de vârstă de peste 40 de ani, anunță europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Com AGRI, Parlamentul European.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură

Proprietarul uneia dintre cele mai mari ferme de bovine Scottish Highland din România, Nicolae Ibăşfălean, vrea să-şi lichideze afacerea înființată în urmă cu 12 ani. Pare cumva greu de înţeles, însă după ce am stat de vorbă cu fermierul, am convingerea că nu prea e cale de întoarcere. Lipsa motivaţiei, înaintarea în vârstă şi mai ales faptul că îi este tot mai greu să găsească oameni de încredere care să se ocupe de activitatea din fermă l-au determinat pe cel mai cunoscut crescător de vaci Highland din judeţul Sibiu să ia foarte serios în calcul opţiunea de a renunța la efectivul de animale. Printre argumente s-ar mai putea adăuga, desigur, şi dezinteresul românilor pentru carnea de vită premium. Pentru că, până la urmă, degeaba ai un produs de calitate dacă nu îl poţi valorifica.

Un reportaj de LIVIU GORDEA

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

Reprezentanţa auto

Reprezentanţa auto
Am intrat într-o reprezentanţă auto şi i-am spus managerului: Detalii