SĂRBĂTOARE VECHE DE 14 ANI! Anul acesta, din pricina epidemiei de pestă porcină africană, direcțiile sanitare veterinare din țară au anulat organizarea târgurilor și expozițiilor cu animale și au impus o serie de restricții și interdicții, astfel încât s-a renunțat la organizarea unor evenimente cu care fermierii erau obișnuiți. Sărbătoarea Țurcana, Regina Munților, organizată, în fiecare an, la Costești Hunedoara, a scăpat de interdicție, se va ține și anul acesta. Cu o singură condiție!
Sărbătoarea este organizată în fiecare an de Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat cioban din România, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Crescătorul de ovine ne-a declarat că, în fiecare an, organizează această sărbătoare personal și chiar cu bani de la el din buzunar, pentru că este o tradiție la care ține și la care nu vrea să renunțe.
De 14 ani o fac personal, fără niciun câștig, și ce mă bucură tare este că a devenit o tradiție să vină oamenii să cumpere brânzeturi, pastramă, direct de la ciobani, a declaat Andreșoi.
Anul acesta cât pe ce să nu poată organiza sărbătoarea din pricina epidemiei de pestă porcină africană. Molima a cuprins aproape toată țara, iar autoritățile sanitar-veterinare au stabilit o serie de interdicții, mai ales în ce privește transportul animalelor, cu scopul de a limita răspândirea cu repeziciune a nenorocirii.
De exemplu, vestitul târg de berbeci de la Hațeg, Hunedoara, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Retezatul, Hațeg, a fost anulat. Trebuia să se țină pe 5 septembrie 2018 și pe ultima sută de metri președintele Asociației, Pavel Iovăneasă a fost anunțat de primărie că sunt instalate filtre și că nu mai are voie să miște niciun animal.
La Hațeg se ținea cel mai mare târg de berbeci, am vrut să-l organizăm și anul acesta cu animalele din județ. Să luăm măsurile care se impun, cu covoare de dezinfecție, cu dezinfectarea roților de la mașini, etc., a declarat dezamăgit Pavel Iovăneasă.
Dumitru Andreșoi s-a enervat nițel când AGROINFO a întrebat cum de a reușit să-i convingă pe cei de la Direcția Sanitară Veterinară să țină sărbătoarea, să ducă ovine pentru expoziție, deci să miște animalele.
De ce faceți insinuări?! Dumneavoastră faceți insinuări tot timpul. Târgul de berbeci nu are nicio legătură cu sărbătoarea noastră. Acolo se duc și alte animale, vaci, etc., și se vând, că e cu vânzare. Noi ținem o sărbătoare, nu vindem animale. Și nu știu ce sărbători au fost anulate, că s-a ținut și în Maramureș, cu ovine aduse și din alte părți, și la Alba, a spus supărat oierul care este proprietarul unei turme de peste 40.000 de oi.
Dumitru Andreșoi a declarat, pentru AGROINFO, că Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara îi permite organizarea sărbătorii cu condiția strictă să nu fie aduse ovine pentru expoziție din alte județe. Să fie expuse doar ovine din județul Hunedoara.
Vor fi crescători de ovine și oi doar din județul nostru, din zonă. Nu știu de ce nu ne dă voie și din alte județe pentru că oaia nu are nicio restricție, la ora actuală. Într-adevăr, se mișcă oi din zonele cu probleme, acolo trebuie să fie atent DSV-ul, dar nu să îngrădească fermierii să nu poate să circule animalele. Asta ne mai trebuie la ciobani să ne și îngrădească, nu e destul că prețul la miel e de bătaie de joc, ca niciodată. A ajuns prețul la 4 lei pe kilogram. Am auzit de la colegi că au vândut, săracii, și cu 4 lei. Am fost la Arad, la Agromalim, și vorbeau colegii că s-au vândut animale și cu 4 lei și că au dovezi și acte. Niciodată nu a fost prețul așa mic, declară Andreșoi.
Oierul a mai spus că anul trecut au fost 8.000 de vizitatori. Am avut ovine și de la noi din județ, dar și de la Alba și din alte zone din țară. Dar acum ni s-a transmis că nu avem voie cu alte animale. Eu le-am spus că respect toate măsurile pe care mi le impun, dacă trebuie să pun covoare cu dezinfectant sau să iau alte măsuri, așa o să fac.
Țurcana, Regina Munților este la cea de-a XIV a ediție și se ține pe data de 30 septembrie 2018. Anul trecut, a participat și ministrul agriculturii, Petre Daea. Crescătorii de ovine se pare că îl așteaptă și anul acesta ca să discute problemele spinoase din sector, dar și amenințarea care stă la granița cu Bulgaria, pesta micilor rumegătoare.