Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DUMITRU ANDREȘOI: SĂRBĂTOAREA ȚURCANEI, REGINA MUNȚILOR, SE ȚINE ȘI ANUL ACESTA! DSV NE-A IMPUS O CONDIȚIE!

Publicat: 24 septembrie 2018 - 20:18
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SĂRBĂTOARE VECHE DE 14 ANI! Anul acesta, din pricina epidemiei de pestă porcină africană, direcțiile sanitare veterinare din țară au anulat organizarea târgurilor și expozițiilor cu animale și au impus o serie de restricții și interdicții, astfel încât s-a renunțat la organizarea unor evenimente cu care fermierii erau obișnuiți. Sărbătoarea Țurcana, Regina Munților, organizată, în fiecare an, la Costești Hunedoara, a scăpat de interdicție, se va ține și anul acesta. Cu o singură condiție!

Sărbătoarea este organizată în fiecare an de Dumitru Andreșoi, considerat cel mai bogat cioban din România, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara. Crescătorul de ovine ne-a declarat că, în fiecare an, organizează această sărbătoare personal și chiar cu bani de la el din buzunar, pentru că este o tradiție la care ține și la care nu vrea să renunțe.

De 14 ani o fac personal, fără niciun câștig, și ce mă bucură tare este că a devenit o tradiție să vină oamenii să cumpere brânzeturi, pastramă, direct de la ciobani, a declaat Andreșoi.

Anul acesta cât pe ce să nu poată organiza sărbătoarea din pricina epidemiei de pestă porcină africană. Molima a cuprins aproape toată țara, iar autoritățile sanitar-veterinare au stabilit o serie de interdicții, mai ales în ce privește transportul animalelor, cu scopul de a limita răspândirea cu repeziciune a nenorocirii.  

De exemplu, vestitul târg de berbeci de la Hațeg, Hunedoara, organizat de Asociația Crescătorilor de Ovine Retezatul, Hațeg, a fost anulat. Trebuia să se țină pe 5 septembrie 2018 și pe ultima sută de metri președintele Asociației, Pavel Iovăneasă a fost anunțat de primărie că sunt instalate filtre și că nu mai are voie să miște niciun animal.

La Hațeg se ținea cel mai mare târg de berbeci, am vrut să-l organizăm și anul acesta cu animalele din județ.  Să luăm măsurile care se impun, cu covoare de dezinfecție, cu dezinfectarea roților de la mașini, etc., a declarat dezamăgit Pavel Iovăneasă.

Dumitru Andreșoi s-a enervat nițel când AGROINFO a întrebat cum de a reușit să-i convingă pe cei de la Direcția Sanitară Veterinară să țină sărbătoarea, să ducă ovine pentru expoziție, deci să miște animalele.

De ce faceți insinuări?!  Dumneavoastră faceți insinuări tot timpul. Târgul de berbeci nu are nicio legătură cu sărbătoarea noastră. Acolo se duc și alte animale, vaci, etc., și se vând, că e cu vânzare. Noi ținem o sărbătoare, nu vindem animale. Și nu știu ce sărbători au fost anulate, că s-a ținut și în Maramureș,  cu ovine aduse și din alte părți, și la Alba, a spus supărat oierul care este proprietarul unei turme de peste 40.000 de oi.

Dumitru Andreșoi a declarat, pentru AGROINFO, că Direcția Sanitară Veterinară Hunedoara îi permite organizarea sărbătorii cu condiția strictă să nu fie aduse ovine pentru expoziție din alte județe. Să fie expuse doar ovine din județul Hunedoara.

Vor fi crescători de ovine și oi doar din județul nostru, din zonă. Nu știu de ce nu ne dă voie  și din alte județe pentru că oaia nu are nicio restricție, la ora actuală. Într-adevăr, se mișcă oi din zonele cu probleme, acolo trebuie să fie atent DSV-ul, dar nu să îngrădească fermierii să nu poate să circule animalele. Asta ne mai trebuie la ciobani să ne și îngrădească, nu e destul că prețul la miel e de bătaie de joc, ca niciodată. A ajuns prețul la 4 lei pe kilogram. Am auzit de la colegi că au vândut, săracii, și cu 4 lei. Am fost la Arad, la Agromalim, și vorbeau colegii că s-au vândut animale și cu 4 lei și că au dovezi și acte. Niciodată nu a fost prețul așa mic, declară Andreșoi.  

Oierul a mai spus că anul trecut au fost 8.000 de vizitatori. Am avut ovine și de la noi din județ, dar și de la Alba și din alte zone din țară. Dar acum ni s-a transmis că nu avem voie cu alte animale. Eu le-am spus că respect toate măsurile pe care mi le impun, dacă trebuie să pun covoare cu dezinfectant sau să iau alte măsuri, așa o să fac.

Țurcana, Regina Munților este la cea de-a XIV a ediție și se ține pe data de 30 septembrie 2018. Anul trecut, a participat și ministrul agriculturii, Petre Daea. Crescătorii de ovine se pare că îl așteaptă și anul acesta ca să discute problemele spinoase din sector, dar și amenințarea care stă la granița cu Bulgaria, pesta micilor rumegătoare.

 

Vizualizat: 6394 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

ASTĂZI, DECIZIE GUVERN PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA ALE FERMIERILOR!

04 decembrie 2020 - 18:04

START PLATĂ SUBVENȚIE APIA! Guvernul a adoptat astăzi, 4 decembrie 2020, în ședință, o hotărâre prin care a alocat 176 de milioane de lei pentru plata restanțelor la subvenția APIA pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul 2 al anului 2020.

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI! PLATA AJUTORULUI DE CRIZĂ!

04 decembrie 2020 - 17:29

TERMEN APIA 14 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, în data de 03 decembrie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I, ORDONANȚA DE URGENȚĂ nr. 205/20220 privind aprobarea Schemei de ajutor de stat pentru susținerea activității producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia COVID-19.

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

MESAJ AFIR DE ASTĂZI: AJUTORUL DE 50.000 DE EURO PENTRU TINERII FERMIERI!

04 decembrie 2020 - 17:08

OFICIAL! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a finalizat evaluarea tuturor cererilor tinerilor fermieri pentru finanțarea exploatațiilor agricole, depuse în sesiunea derulată la nivel național și, pentru prima oară, în diaspora la nivelul întregii Uniuni Europene, în perioada 15 iulie – 15 octombrie 2020, anunță AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

04 decembrie 2020 - 10:30

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

VEȘTI DE LA BRUXELLES! CE-I AȘTEAPTĂ PE FERMIERII ROMÂNI!

04 decembrie 2020 - 08:29

CONCLUZII ALARMANTE. „Agricultura UE nu este pe direcția bună pentru a atinge țintele de mediu și climă” conform unui studiu comandat chiar de Comisia Europeană. Rezultatele studiului nu sunt deloc îmbucurătoare pentru fermierii europeni și, implicit, pentru fermierii din România.

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL! SUBVENȚIA APIA DE 500 DE EURO PE HECTAR!

04 decembrie 2020 - 08:02

ÎN VIGOARE! Schema de ajutor de stat în valoare de 500 de euro pe hectar acordată producătorilor din sectorul vitivinicol în contextul crizei economice generate de pandemia de COVID-19 a fost publicată joi, 3 decembrie 2020, în Monitorul Oficial. Este în vigoare, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) poate demara primirea cererilor. Important! Solicitanții vor avea doar 7 zile la dispoziție pentru depunerea actelor. Subvenția de 500 de euro/ha este plătită până la limita de 200 de hectare.

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

SUBVENȚII APIA CU TERMEN DE PLATĂ 31 DECEMBRIE 2020!

04 decembrie 2020 - 07:39

BANII CARE VOR AJUNGE ÎN CONTURILE FERMIERILOR PÂNĂ LA 31 DECEMBRIE 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are termen 31 decembrie 2020 pentru achitarea unor subvenții cuvenite fermierilor pentru anul 2020. AGROINFO vă spune ce bani trebuie să ajungă în conturile dumneavoastră până-n ultima zi din acest an.

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

VÂNZAREA PORCILOR DIN GOSPODĂRII FĂRĂ AVIZ DSVSA, ILEGALĂ!

04 decembrie 2020 - 06:49

REGULI STRICTE! Carnea de porc din gospodării nu poate fi destinată vânzării, iar vânzarea porcilor din gospodării se poate realiza numai cu avizul DSVSA, a precizat Mihai Terecoasă, directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova. Pentru a preveni extinderea pestei porcine africane, regulile sanitar-veterinare sunt la fel de stricte ca anul trecut, în această perioadă când mai sunt două săptămâni până la Ignat.

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

APIA: BANII TRANSFERAȚI ASTĂZI ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

03 decembrie 2020 - 16:02

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că, începând cu data de 02 decembrie 2020, a demarat autorizarea plăților finale, ca diferență între cuantumul calculat și cuantumul acordat în avans pentru anul de cerere 2020. APIA anunță, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO, că a transferat astăzi peste 94 de milioane de euro în conturile fermierilor.

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

OFICIAL MADR! VIN SUBVENȚIILE APIA RESTANTE!

03 decembrie 2020 - 15:32

DECIZIE. Ministerul Agriculturii anunță că a alocat peste 800 de milioane de lei pentru plata ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, aferent anului de cerere 2020. Proiectul de hotărâre de Guvern este în dezbatere publică pe site-ul oficial al MADR.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Fermy Show Ep. 1 -  Legea Mirosurilor

Fermy Show Ep. 1 - Legea Mirosurilor

Premieră Națională! Inovație Totală! Jurnalistul Catalin Roba și Fermy, specialistul animat (sau Agri 4.0) al revistei Ferma, despică firul în patru: Este momentul să afli cum e percepută Legea Mirosurilor în lumea lui Fermy!

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Anunţ

Anunţ
Blondă, sexi, drăguţă, 90-60-90, atrăgătoare: vând tractor. Detalii