Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DRAGĂ PRIMARULE DE COMUNĂ, NU EȘTI STĂPÂN ȘI NICI JUPÂN!

Publicat: 09 mai 2019 - 21:37
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SCRISOARE CĂTRE PRIMARUL DE ROMÂNIA! Dragă primarule de comună din România, oricât de important îți imaginezi tu că ești când te uiți neaoș în oglindă, trebuie să știi că te-au ales țăranii ăștia cu mâinile crăpate de atâta scormonit pământul în căutarea hranei. Datorită lor ocupi tu scaunul de primar și ar trebui să le mulțumești în fiecare zi.

Și dacă te-ai instalat bine în primărie și simți tu așa că te-a izbit în față norocul puterii, avem o veste proastă pentru tine. A fi primar e ceva vremelnic. Nu e o meserie! Și nici nu te-ai cununat pe viață cu funcția de primar.

Azi ești la primărie, mâine, nu se știe. Așa că, dragă primarule de comună, pășunile nu sunt moșia ta. Nu ești moșier, nici jupân și nici stăpân peste toată întinderea verde pe care o cuprinzi cu ochii când ieși plictisit din biroul tău de primar. A trecut vremea în care țăranii pălmași nu îndrăzneau să-și ridice ochii din pământ când zăreau umbra chiaburului.

Dragă primarule, ți s-a spus de la lege, lege dată de președintele țării care este peste tine, că trebuie să împarți pășunea comunei, nu a ta, a comunei, țăranilor care cresc animale. Sigur că legea asta cu împărțeala pășunii fără licitație ți-a cam stricat ție socotelile. Te credem pe cuvânt că ești înfuriat că le-a dat unora prin cap să mai ajute și țăranul cu câte un lot unde să-și pască animalele. Cum să le dai tu țăranilor, ciobanilor, nenorociților pășunea?!  Și așa te-a enervat de rău toată treaba asta, că ai început să cauți tertipuri ca să storci din pășune cât mai mulți bani. De parcă țăranul se apucă acum să sape în pășune după aur sau petrol ca să-și scoată pârleala.

Păi, măi primarule, cum să închiriezi tu pășunea comunei cu 4.000 de lei pe hectar la țăranul ăla care se rupe de la 4 dimineața în grajd la mulsul vacilor, oilor?! A, ți-ai zis că ia subvenții de la Europa și să plătească! Are de unde! Dragă primarule, subvenția de la Europa pe hectarul de pășune, dacă nu știai, ajunge pe la 100 și un pic de euro. Cam 10% din mia de euro pe care i-o ceri tu nenorocitului. Țăranul trebuie să-și vândă animale, grajd, casă, nevastă și sărac-lipit să doarmă sub cerul liber, dar mândru că-și așterne culcuș pe o pășune închiriată de la tine cu o mie de euro pe hectar.

Dragă primarule de comună, știm că te uiți cruciș la țăranii ăștia care ies de cum înțeapă lumina ba la câmp, ba în grajd, și că te întrebi de unde și-au luat ei o casă, un gip, și încă o sută de oi și 10 vaci. Și tu, primar, stăpân peste comună, nu poți și tu să mai pui de-o casă și o limuzină. Păi, nu știu cum să-ți spunem, domn primar, că și-au luat pe munca lor, nu pe munca ta. Nu te-a pus nimeni, dragă primarule, să le numeri unghiile de la oi, oalele și țoalele din casă, mașinile din curte. Că doar nu ești "preceptorul" care-l jupuia pe Moromete?! Ești primar. Și nici chiria  pe pășune nu o poți urca până la cer ca să-l jupuiești pe țăranul care a încercat și el să mai facă un pas cu ferma lui. Că de unde să-ți dea țăranul mia de euro sau juma de mie de euro?! Să fure?!

Dragă primarule, dacă tot am ajuns la "preceptor", mai avem ceva să-ți spunem. Nu mai strânge țăranul cu...adeverința APIA. Ai găsit tu momentul să aduni tu bani purcoi în pușculița primăriei. Păi, domn primar, nici măcar nu trebuie să deschizi legea, ori să cauți regulamentele europene. Nu, nu te supunem la atât efort, ca să nu te doară capul. Citește doar ce scrie pe formularul ăla de adeverință. Scrie chiar în josul paginii. Că nu poți tu, primar și primărie, să condiționezi eliberarea adeverinței, pe care țăranul o duce la APIA ca să-și ia subvenția de la Europa, de plata taxelor și impozitelor locale. Adică, să fim expliciți. Nu-i spui tu țăranului: bă, io îți dau adeverință după ce plătești toate dările la primărie. Și merge ăla, nenorocitul, acasă, și nu mai știe pe unde să-și scoată cămașa ca să nu-și piardă subvenția, dreptul lui, că ești tu cocoș în primărie și vrei tu așa cu legea pre lege călcând.

Dragă primarule de comună, noi știm că tu trăiești cu sentimentul plăcut că până ajunge la tine, în colțul ăla de țară, brațul legii, chiar dacă e lung, apuci tu să o iei la sănătoasă de nu te mai prinde nici acceleratul, dar lumea vorbește cam cum se petrece cu voturile pentru încă un mandat și încă un mandat, că, na, nu te-ai săturat. Noi nu credem, dar nici tu să nu mai faci. 

Cu fotografia ne-a ajutat memphisitsolutions.com. Orice asemănare cu realitatea e pur întâmplătoare.

 

Vizualizat: 6687 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Zgirdea
|
05. 10, 2019. Friday 06:36
Un articol extaordinar.aceasta este realitatea din teren si mai este si faza cind primarul are doi baieti si imparte pasunea comunei catre acesti baieti .iar un crescator de vaci .cu 31 de capete primeste 10 ha de pasune.dinncare poate folosi doar 4ha.acest brav primar este din Rapotu Mare .jud Hunedoara si face parte din falnicul partid psd
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ferma Pomicolă Curtici

Ferma Pomicolă Curtici

În vizită la Ferma Pomicolă Curtici, administrată de Marian Rotaru... O mândrie de livadă, pusă pe rod în urmă cu opt ani. O afacere în toată regula, de la producţie până la procesare!

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei
Fond muzical: Liviu Vasilică - Codrule mărite domn; Maria Lătăreţu - Cireşule, frunză rară

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După 25 de ani

După 25 de ani
Două colege de liceu se reîntâlnesc după 25 de ani: Detalii