Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DRAGĂ PRIMARULE DE COMUNĂ, NU EȘTI STĂPÂN ȘI NICI JUPÂN!

Publicat: 09 mai 2019 - 21:37
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

SCRISOARE CĂTRE PRIMARUL DE ROMÂNIA! Dragă primarule de comună din România, oricât de important îți imaginezi tu că ești când te uiți neaoș în oglindă, trebuie să știi că te-au ales țăranii ăștia cu mâinile crăpate de atâta scormonit pământul în căutarea hranei. Datorită lor ocupi tu scaunul de primar și ar trebui să le mulțumești în fiecare zi.

Și dacă te-ai instalat bine în primărie și simți tu așa că te-a izbit în față norocul puterii, avem o veste proastă pentru tine. A fi primar e ceva vremelnic. Nu e o meserie! Și nici nu te-ai cununat pe viață cu funcția de primar.

Azi ești la primărie, mâine, nu se știe. Așa că, dragă primarule de comună, pășunile nu sunt moșia ta. Nu ești moșier, nici jupân și nici stăpân peste toată întinderea verde pe care o cuprinzi cu ochii când ieși plictisit din biroul tău de primar. A trecut vremea în care țăranii pălmași nu îndrăzneau să-și ridice ochii din pământ când zăreau umbra chiaburului.

Dragă primarule, ți s-a spus de la lege, lege dată de președintele țării care este peste tine, că trebuie să împarți pășunea comunei, nu a ta, a comunei, țăranilor care cresc animale. Sigur că legea asta cu împărțeala pășunii fără licitație ți-a cam stricat ție socotelile. Te credem pe cuvânt că ești înfuriat că le-a dat unora prin cap să mai ajute și țăranul cu câte un lot unde să-și pască animalele. Cum să le dai tu țăranilor, ciobanilor, nenorociților pășunea?!  Și așa te-a enervat de rău toată treaba asta, că ai început să cauți tertipuri ca să storci din pășune cât mai mulți bani. De parcă țăranul se apucă acum să sape în pășune după aur sau petrol ca să-și scoată pârleala.

Păi, măi primarule, cum să închiriezi tu pășunea comunei cu 4.000 de lei pe hectar la țăranul ăla care se rupe de la 4 dimineața în grajd la mulsul vacilor, oilor?! A, ți-ai zis că ia subvenții de la Europa și să plătească! Are de unde! Dragă primarule, subvenția de la Europa pe hectarul de pășune, dacă nu știai, ajunge pe la 100 și un pic de euro. Cam 10% din mia de euro pe care i-o ceri tu nenorocitului. Țăranul trebuie să-și vândă animale, grajd, casă, nevastă și sărac-lipit să doarmă sub cerul liber, dar mândru că-și așterne culcuș pe o pășune închiriată de la tine cu o mie de euro pe hectar.

Dragă primarule de comună, știm că te uiți cruciș la țăranii ăștia care ies de cum înțeapă lumina ba la câmp, ba în grajd, și că te întrebi de unde și-au luat ei o casă, un gip, și încă o sută de oi și 10 vaci. Și tu, primar, stăpân peste comună, nu poți și tu să mai pui de-o casă și o limuzină. Păi, nu știu cum să-ți spunem, domn primar, că și-au luat pe munca lor, nu pe munca ta. Nu te-a pus nimeni, dragă primarule, să le numeri unghiile de la oi, oalele și țoalele din casă, mașinile din curte. Că doar nu ești "preceptorul" care-l jupuia pe Moromete?! Ești primar. Și nici chiria  pe pășune nu o poți urca până la cer ca să-l jupuiești pe țăranul care a încercat și el să mai facă un pas cu ferma lui. Că de unde să-ți dea țăranul mia de euro sau juma de mie de euro?! Să fure?!

Dragă primarule, dacă tot am ajuns la "preceptor", mai avem ceva să-ți spunem. Nu mai strânge țăranul cu...adeverința APIA. Ai găsit tu momentul să aduni tu bani purcoi în pușculița primăriei. Păi, domn primar, nici măcar nu trebuie să deschizi legea, ori să cauți regulamentele europene. Nu, nu te supunem la atât efort, ca să nu te doară capul. Citește doar ce scrie pe formularul ăla de adeverință. Scrie chiar în josul paginii. Că nu poți tu, primar și primărie, să condiționezi eliberarea adeverinței, pe care țăranul o duce la APIA ca să-și ia subvenția de la Europa, de plata taxelor și impozitelor locale. Adică, să fim expliciți. Nu-i spui tu țăranului: bă, io îți dau adeverință după ce plătești toate dările la primărie. Și merge ăla, nenorocitul, acasă, și nu mai știe pe unde să-și scoată cămașa ca să nu-și piardă subvenția, dreptul lui, că ești tu cocoș în primărie și vrei tu așa cu legea pre lege călcând.

Dragă primarule de comună, noi știm că tu trăiești cu sentimentul plăcut că până ajunge la tine, în colțul ăla de țară, brațul legii, chiar dacă e lung, apuci tu să o iei la sănătoasă de nu te mai prinde nici acceleratul, dar lumea vorbește cam cum se petrece cu voturile pentru încă un mandat și încă un mandat, că, na, nu te-ai săturat. Noi nu credem, dar nici tu să nu mai faci. 

Cu fotografia ne-a ajutat memphisitsolutions.com. Orice asemănare cu realitatea e pur întâmplătoare.

 

Vizualizat: 8487 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

OFICIAL! AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI: 25 DE LEI/FAMILIE DE ALBINE!

12 august 2020 - 11:54

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, un ajutor de minimis de 25 de lei/familie de albine acordat apicultorilor care au suferit pierderi de pe urma fenomenelor hidrometeorologice. Proiectul de hotărâre de Guvern a fost publicat astăzi pe site-ul oficial MADR.

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

AJUTOR DE CRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE OVINE/CAPRINE! 5 LEI/CAP DE OVINĂ/CAPRINĂ!

12 august 2020 - 11:27

OFICIAL! Ministerul Agriculturii anunță astăzi, 12 august 2020, într-un proiect de ordonanță de urgență, un ajutor de criză acordat crescătorilor de ovine și/sau caprine din România de 5 lei/cap de ovină/caprină. Vor beneficia de ajutor crescătorii care au minim 50 de ovine și minim 25 de caprine până la limita de 1.000 de capete de animale.

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

AJUTOR DE 300.000 DE EURO pentru FERMIERI! INFORMAȚIILE DE CARE AVEȚI NEVOIE!

12 august 2020 - 11:00

GHID PE ÎNȚELESUL TUTUROR. Ministerul Agriculturii vă explică într-un ghid sintetic, pe înțelesul tuturor, cum obțineți ajutorul de 300.000 de euro pentru construirea unui abator de capacitate mică în zona montană. Linia de finanțare este deschisă la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) până la data de 31 decembrie 2020.

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

VERIFICAREA PE TEREN PENTRU CERERILE DE PLATĂ, SUSPENDATĂ DE AGENȚIA DE PLĂȚI!

12 august 2020 - 09:51

ANUNȚ OFICIAL. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat marți, 11 august 2020, că vizitele în teren la fermele care au cerut bani europeni vor fi înlocuite cu documente justificative.

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

EURODEPUTAT BUDA: PLĂȚILE DE CARE BENEFICIAZĂ FERMIERII CARE FAC AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ!

12 august 2020 - 08:34

UE SPRIJINĂ AGRICULTURA ECOLOGICĂ. Fermierii în agricultura ecologică pot solicita și alte forme de sprijin pentru venit în cadrul politicii agricole comune (PAC). Acestea includ plățile directe și plățile pentru tinerii fermieri. În plus, ei sunt automat eligibili pentru plățile pentru înverzire, a anunțat europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook. Eurodeputatul le explică fermierilor ce înseamnă trecerea spre agricultură ecologică.  

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

FERMIERII MOLDOVENI AU IEȘIT ÎN STRADĂ CU TRACTOARELE!

11 august 2020 - 20:49

PROTEST! Fermierii din Moldova cer decretarea stării de urgență în agricultură! Agricultorii protestează în 10 raioane, au ieșit astăzi în stradă cu tractoarele și cer Guvernului despăgubiri pentru culturile distruse de secetă.

ANSVSA, ÎN CONTROL!

ANSVSA, ÎN CONTROL!

11 august 2020 - 19:37

COMUNICAT. Controalele inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor în acest sector se realizează în baza Programul de supraveghere şi control pentru anul 2020 și vizează operatorii din industria alimentară care își desfășoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi produselor de patiserie, a altor produse alimentare, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, precum şi unităţi de depozitare – alimentare, seminţe, legume fructe.

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

FRANȚA și ITALIA, AJUTOR DE CRIZĂ DE 100.000 DE EURO/FERMIER!

11 august 2020 - 10:26

AJUTOARE FERMIERI. Comisia Europeană a aprobat pentru Franța și Italia ajutoare de criză de maxim 100.000 de euro/fermier. AGROINFO v-a informat deja în exclusivitate că și Ungaria acordă un astfel de ajutor agricultorilor. În Olanda, cultivatorii de cartofi și de flori sunt sprijiniți financiar să depășească dificultățile cauzate de criza sanitară. Informațiile sunt furnizate pentru AGROINFO de Comisia Europeană.

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

SCRISOARE DESCHISĂ A FERMIERILOR ROMÂNI CĂTRE GUVERN!

11 august 2020 - 09:42

NU MAI PUTEM SĂ NE AMÂNĂM DATORIILE. Fermierii români solicită Guvernului adoptarea de urgență a unei hotărâri pentrn plata despăgubirilor pentru secetă și demararea acestor plăți în această lună. Fermierii susțin că nu mai pot să-și amâne datoriile și mulți dintre ei sunt amenințați cu falimentul. Inserăm scrisoarea deschisă a fermierilor, transmisă astăzi la redacția AGROINFO.

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

SUME PE HECTAR 2020! SUBVENȚII APIA PENTRU CARE ESTE STABILIT CUANTUMUL PE HECTAR pentru ACEST AN!

11 august 2020 - 08:12

GHID APIA. Cuantumul pe hectar pentru o parte din subvențiile APIA este deja stabilit pentru anul 2020. Fermierii beneficiază de aceste plăți compensatorii dacă au încheiate angajamente cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Angajamentele au o durată de 5 ani. Pentru un singur pachet din Măsura 10 Agro-mediu și climă, PNDR 2020, APIA le achită fermierilor subvenții suplimentare pe cap de animal. Vă punem la dispoziție lista furnizată de APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Zgirdea
|
05. 10, 2019. Friday 06:36
Un articol extaordinar.aceasta este realitatea din teren si mai este si faza cind primarul are doi baieti si imparte pasunea comunei catre acesti baieti .iar un crescator de vaci .cu 31 de capete primeste 10 ha de pasune.dinncare poate folosi doar 4ha.acest brav primar este din Rapotu Mare .jud Hunedoara si face parte din falnicul partid psd
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Oferta Guttler la Agromalim 2019

Recunoscută pentru tăvălugii specifici, compania Guttler are în portofoliu o gamă diversă de utilaje pentru prelucrarea solului, pregătirea patului germinativ şi întreţinerea păşunilor. Despre avantajele utilizării cultivatorul multifuncţional Guttler SuperMaxx ne-a vorbit fermierul Florin Iova din judeţul Hunedoara.

Interviu cu: Dana Culda - TESA SRL, Florin Iova - fermier, jud. Hunedoara şi Sorin Giru - reprezentant vânzări Guttler România.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii