ROMÂNIA LA BUCATĂ! Nimeni nu știe cât pământ românesc s-a vândut străinilor și cât mai este în posesia fermierilor români. Pământul nostru, roditor și ieftin, este vânat de străini încă din anii '90, de când se vindea la 30 de lei - 40 de lei hectarul. Toate statisticile făcute, înclusiv cele comandate de Comisia Europeană, sunt estimative, nimeni nu știe cu certitudine câte hectare stăpânesc la acest moment cetățenii străinii. Ministrul agriculturii, Petre Daea, declară că se lucrează la un document exploziv.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a dezvăluit că un colectiv din Ministerul Agriculturii inventariază în fiecare zonă din România cât teren arabil a fost vândut cetățenilor străini.
Eu nu știu să mint și nici nu am timp să mai învăț. De aceea am în lucru în Ministerul Agriculturii un colectiv care inventariază fiecare zonă în parte, căutând documente, căutând informații exacte, pentru a ști în fiecare zonă care este situația (terenului arabil vândut străinilor n.r.). Încă nu am finalizat și nu vă pot spune, eu nu mă joc, spuneam, cu vorbele, cu atât mai mult cu cifrele, a declarat Daea pentru Kanal D.
Ultimele zvonuri au inflamat lumea agriculturii. Potrivit acestor informații vehiculate de media economică, Insula Mare a Brăilei, unde SC Agricost SRL exploatează aproximativ 57.000 ha, mare parte concesionate de Agenția Domeniilor Statului (ADS), ar ajunge în exploatarea grupului Al Dahra din Emiratele Arabe Unite. Preţul tranzacţiei ar fi estimat la peste 200 milioane de euro. Al Dahra este o companie din Abu Dhabi, care face parte dintr-un holding fondat de şeicul Hamdan Bin Zayed Al Nahyan. Al Dahra are activităţi în agricultură - cultivarea, producţia şi comercializarea cerealelor, producţia de orez, făină, fructe şi legume. Arabii ar vrea să cultive aici lucernă, furaj pentru cămile.
Ministrul agriculturii a fost întrebat de postul Kanal D despre această tranzacție între șeicul arab și unul dintre cei mai bogați fermieri români, Constantin Duluțe, acționarul majoritar al firmei Agricost.
Pământul din România nu are cum să plece nicăieri. Lucerna de pe pământ poate să meargă oriunde, acolo unde fermierul își găsește un debușeu pentru valorificare și are un câștig. Deci, produsele circulă libere însă pământul e aici al României și rămâne aici, a spus ministrul agriculturii.