Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DIVULGAȚI NUMELE PRODUCĂTORILOR STRĂINI CARE NE TRATEAZĂ CU DISPREȚ!

Publicat: 27 iulie 2017 - 16:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ȘEDINȚĂ DE GUVERN! Chiar așa, suntem cetățeni de mâna a doua și mâncăm orice? Să spunem cetățenilor ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a două și să-i tratăm și noi ca atare, a spus prim-ministrul Mihai Tudose, în urmă cu puțin timp, în ședința de Guvern. Ministrul agriculturii, Petre Daea, se teme să divulge numele producătorilor care vând pe piața românească alimente de o calitate mai proastă decât cele pe care le comercializează în țările din Vestul Europei.

Șeful de la Agricultură se teme de consecințe juridice fiind vorba, probabil, de mari compani care ar putea târî în instanță Ministerul Agriculturii într-un proces costisitor. Dar noi, consumatorii români, nu avem dreptul să știm de ce alimente să ne ferim?! Ce marcă de parizer, șuncă, conservă de pește, etc. să nu mai cumpărăm?! Ce lanțuri de magazine comercializează cele 9 produse alimentare care au etichete mincinoase?! Dacă ar fi fost vorba de un producător român, numele lui ar fi fost imediat divulgat presei.

AGROINFO vă pune la dispoziție integral discuția, din timpul ședinței Executivului, dintre premierul României, ministrul Agriculturii și ministrul Justiției despre găsirea unei soluții pentru dezvăluirea numelor producătorilor care le vând românilor alimente de proastă calitate.

"Mihai Tudose: Domnule Daea, începem cu dvs. Chiar așa, suntem cetățeni de mâna a doua și mâncăm orice?

Petre Daea: Domnule prim-ministru, ieri am prezentat în conferință de presă, v-am informat, am transmis și o informație... și o notă de informare la dvs, cele trei instituții, respectiv Ministerul Agriculturii, Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și ANPC, în baza unei scrisori pe care am primit-o de la Comisia Europeană, noi am purces imediat la un studiu privind prelevarea de probe atât din țară, cât și din Olanda, Germania și Belgia, pentru a putea face comparații între produsele identice realizate de același producător cu aceeași rețetă. sedinta-tudose_b

Noi am prezentat ieri, în conferința de presă, pe baza analizelor de laborator, rezultatul pe care l-am obținut în urma acestor analize la cele 29 de produse, din care la 9 produse sunt diferențe de calitate. Aseară, așa cum v-am informat, am transmis imediat această situație Comisiei Europene pentru a lua cunoștință de situația care există în România, pentru că la această dată nu putem..., nu avem o normă juridică și o metodologie unitară pentru abordarea acestei tematici de dublu standard.

Noi am informat imediat populația, de asemenea am transmis datele pe care noi le-am obținut la toți europarlamentarii, pentru a avea posibilitatea ca în comisiile de specialitate să susțină, în așa fel încât să ne conjugăm forțele pentru schimbarea, pentru realizarea unei norme juridice la nivelul Comisiei Europene, cu care să operăm, în așa fel încât să protejăm consumatorii români și să informăm corect pentru a putea răspunde în fiecare moment la întrebările pe care le pun astăzi consumatorii.

Din nefericire, n-am reușit să prezentăm în detaliu aceste lucruri, pentru faptul că, neavând o normă juridică cu care să operăm, nu putem să dăm numele comerciantului și producătorului respectiv, pentru că am putea crea conflicte juridice care ar putea să coste. Motiv pentru care și astăzi presa îmi solicită insistent, iar în Ministerul Agriculturii, în curtea Ministerului Agriculturii, există un punct de transmitere din oră în oră cum că solicită ministrului Agriculturii să spună numele și al comerciantului, și al producătorului respectiv. Acest lucru nu îl pot face. Colegii de la ANPC și de la Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară vin cu explicații în fiecare moment, explicații tehnice, pentru a putea da detaliile cuvenite, în așa fel încât transparența să fie totală, dar în același timp protecția instituțiilor trebuie să fie asigurată din punct de vedere juridic.

Mihai Tudose: Domnule ministru al Justiției, poate găsim o modalitate, că până când facem noi nu știu ce normă europeană, poate facem o normă internă.

Tudorel Toader: Domnule prim-ministru, sigur, vom colabora cu Ministerul Agriculturii, cu toate ministerele care pot avea conexiuni cu această problemă, dar, de principiu, cred că în discuție se pune problema unui tratament egal de care trebuie să se bucure toți consumatorii, toți cetățenii UE, indiferent că sunt membri ai unui stat sau altuia. Aceasta este baza de discuție, aceasta este baza de la care vom porni spre identificarea soluției juridice pe de o parte, soluției practice, faptice pe de altă parte.

Mihai Tudose: Sau măcar un cadru legislativ care să ne permită să spunem cetățenilor ce firme ne consideră a fi o țară de mâna a două și să-i tratăm și noi ca atare."

Sursa: Guvernul României

Vizualizat: 3573 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Braud 9070L - combina care înlocuieşte munca a 100 de zilieri

Braud 9070L - combina care înlocuieşte munca a 100 de zilieri

Combina pentru recoltarea mecanizată a strugurilor Braud 9070L din portofoliul New Holland a dominat vizual standul AgroConcept de la Agraria, unde a fost expusă în premieră naţională. Combina are motorizare Tier4B cu sistem de reducere selectiv catalitică a noxelor şi dezvoltă 164 CP.

Agriplanta-Romagrotec 2018 Tehnologia vertical tillage, în interpretarea Great Plains Cea mai mare combină Deutz a ajuns în ferma lui George Muşat

Bancul zilei

Trece vremea...

Trece vremea...
Soţul vine neanunţat acasă, după o lungă deplasare. Detalii