Adama
Vinasa Rompak

DIRECTOR COMISIA EUROPEANĂ: AJUTOR URGENT pentru FERMIERI FĂRĂ OBLIGAȚIA JUSTIFICĂRII UTILIZĂRII BANILOR!

Publicat: 01 iunie 2020 - 10:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

OFICIAL. AJUTOR DE CRIZĂ. AGROINFO a intrat în posesia transcriptului cu discuțiile dintre oficialul Comisiei Europene, directorul general adjunct al Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, Mihail Dumitru, și europarlamentarii din Comisia AGRI, Parlamentul European, despre ajutoarele de criză pentru fermieri și procesatori. Mihail Dumitru a spus că fermierii trebuie să primească urgent ajutor financiar fără să fie obligați să justifice cu facturi cheltuirea banilor.

AVANSURI APIA MAI MARI PENTRU TERENURI ȘI ANIMALE!

Agricultorii și economia rurală au fost foarte grav afectate de criză. Comisia a prevăzut un pachet de intervenție pentru a face față acestei crize. Permiteți-mi, să reamintesc, pe scurt, câteva dintre cele mai importante elemente legate de agricultură și economie rurală și voi aminti aici flexibilitatea introdusă prin două modificări succesive ale regulamentului de intervenție care a introdus flexibilitate în programe modificate și pentru dezvoltarea rurală și pentru economia rurală. dumitru-ce_b

Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană

Este foarte importantă posibilitatea oferită în cadrul instrumentelor financiare, de a se oferi capital pentru cheltuieli de funcționare, nu pentru investiții. Există și posibilitatea de a oferi avansuri mai mari pentru măsuri, pentru terenuri și animale. De asemenea, multă flexibilitate în ceea ce privesc controalele pe câmp, controalele la fața locului și, de asemenea, o amânare în punerea în aplicare a proiectelor, acum când distanțarea socială este introdusă și mobilitatea este limitată în statele membre.

AJUTOARE DE STAT DE 100.000 DE EURO/FERMĂ!

Există un cadru temporar pentru ajutoarele de stat, în țările care oferă ajutoare de stat, de până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 pentru IMM-uri. Comisia încurajează statele membre și a trimis scrisori miniștrilor, în acest sens, să mobilizeze fonduri existente și angajate în cadrul programului de dezvoltare rurală și să reorienteze spre măsuri pentru criza sanitară.

Circumstanțele deosebite necesită acțiuni curajoase. Am ascultat sugestiile dumneavoastră, ale actorilor interesați si Comisia a propus pe 17 Aprilie, în cadrul ultimului pachet de măsuri din cadrul PAC-ului, să creeze o nouă măsură temporară de urgență sprijinită de statele membre și pentru regiuni. Pentru a face față problemelor de lichidități și pentru a permite în continuare activitățile fermierilor și a IMM-urilor producătoare de produse agricole. Aceste măsuri vor permite statelor membre să ofere o sumă beneficiarilor, deosebit de afectați de criza Covid-19. Deci, aceasta trebuie să fie o măsură simplă, Comisia a propus o sumă în cadrul dezvoltării rurale, care poate să devină disponibilă rapid. Suma respectivă va fi plătită beneficiarilor selectați înainte de sfârșitul anului. Termenul reflectă faptul că măsura e una în urgență.

AJUTOR DE CRIZĂ 5.000 DE EURO PENTRU FERMIERI ȘI 15.000 DE EURO PENTRU PROCESATORI!

E nevoie de sprijin acum pentru a depăși perioada de criză. Statele membre trebuie să mobilizeze fonduri rapid și să ofere, astfel, un ajutor rapid fermierilor. Se respectă, astfel, și termenul pentru ajutorul de stat temporar care este tot la sfârșitul anului. Propunerea prevede o sumă maximă de sprijin de 5000 euro pentru fiecare fermă și 15000 euro pentru fiecare IMM, care procesează sau vinde produse agricole. Aceste sume au fost stabilite având în vedere numărul mare al beneficiarilor potențiali și, nu uităm, că suntem în ultima perioadă a cadrului financiar multianual 2014-2020.

În plus, acest sprijin este o alternativă sau este suplimentară față de ajutorul de minimis pentru sectorul agricol care a fost deja adoptat de Comisie în cadrul temporar pentru ajutoarele de stat. Noile măsuri au fost prevăzute pentru a oferi flexibilitate mare statelor membre și regiunilor pentru a ținti punerea în aplicare. De exemplu, pot fi vizate doar anumite categorii de beneficiari sau anumite sectoare care sunt cele mai afectate de criză. Acestea vor fi definite în cadrul fiecărui program de dezvoltare rurală pe baza unor criterii nediscriminatorii și în funcțiile de nevoile statului respectiv sau regiunii respective. Statele membre și regiunile trebuie să consulte Comitetul de Monitorizare, fiind introdusă măsura în program și Comisia va verifica criteriile propuse pentru a compensa agricultorii în momentul în care adoptă modificările la programele de dezvoltare rurală. Se va face diferențiere în funcție și de sectoare având în vedere perioada de criză. Beneficiarii care primesc sprijin nu vor trebui să justifice utilizarea fondurilor, având în vedere că sumele nu se bazează pe facturi.

Deci, sumele pot fi folosite ca lichidități pentru a acoperi orice nevoi financiare pe care le-ar avea. Sumele sunt eligibile înainte de depunerea modificărilor la programele de dezvoltare rurală și, oricând, de când a început pandemia și data inițială sau de la care se acceptă solicitările este 1 Februarie 2020. Sprijinul total public pentru măsuri având în vedere cofinanțarea națională va fi, deci, mai ridicat. Plafonul a fost stabilit pentru a asigura o finanțare adecvată fără a pune în pericol alte măsuri și obiective ale programelor de dezvoltare rurală ca să se asigure că se va putea permite ieșirea din criză. Trebuie să păstrăm suficiente măsuri pentru a mobiliza investițiile în sectoare cum ar fi energiile regenerabile, turismul, economia verde. Majoritatea statelor membre încă au sume nefolosite pentru a folosi 1 % care este disponibil conform noii măsuri. Procentul mai mare nu ar garanta egalitatea între statele membre.

Pentru că unele state membre sau regiuni nu ar avea oricum mai mulți bani de cheltuit. Și ar apărea și probleme de competiție între statele membre și regiuni. Statele membre și regiunile vor trebui să includă măsura în programele de dezvoltare rurală prin notificarea acestor programe și serviciile Comisiei deja s-au angajat și au luat măsurile necesare pentru a adopta aceste modificări la program. Deci, în încheiere, noua măsură reprezintă o reacție concretă și eficientă a Comisiei la apelul pentru a se activa instrumente excepționale, puteți spune că nu este genul de sprijin pe care îl oferim, de obicei, în cadrul dezvoltării rurale, dar, având în vedere că această criză excepțională am prevăzut și soluții excepționale.

Considerăm că aceasta trebuie să fie o soluție de urgență și noul tip de sprijin trebuie să ajungă la beneficiari cât se poate de repede. Deci, s-a cerut UE să reacționeze imediat pentru a oferi lichidități beneficiarilor acum, de aceea, contăm pe sprijinul legiuitorilor pentru a discuta această propunere și a lua rapid decizie, dacă dorim ca obiectivul noii inițiative să fie atins. Vă asigur că Comisia va face tot ce îi va sta în putere pentru ca UE să îi sprijine pe fermieri în aceste momente dificile, le-a spus Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, europarlamentarilor prezenți la discuția din 20 mai 2020.

Potrivit declarației ministrului agriculturii, Adrian Oros, pentru ajutorul de criză destinat fermierilor și procesatorilor, România alocă 1% din fondul pentru dezvoltare rurală, circa 80 de milioane de euro, banii sunt transferați de la dezvoltare rurală, din sumele rămase disponibile din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR).

Europarlamentarii din Comisia AGRI au solicitat, pe 20 mai 2020, Comisiei Europene să crească această alocare de la 1% la 2%. Concret, 2% din banii pentru dezvoltare rurală să fie transferați către ajutoare urgente de criză pentru fermieri și procesatori. În aceste condiții, este de așteptat ca ajutorul de criză de 5.000 de euro pentru fermieri să crească, să fie o sumă mai mare, la fel și cuantumul ajutorului destinat procesatorilor.

 

Vizualizat: 5704 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii