OFICIAL. AJUTOR DE CRIZĂ. AGROINFO a intrat în posesia transcriptului cu discuțiile dintre oficialul Comisiei Europene, directorul general adjunct al Directoratului pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Comisia Europeană, Mihail Dumitru, și europarlamentarii din Comisia AGRI, Parlamentul European, despre ajutoarele de criză pentru fermieri și procesatori. Mihail Dumitru a spus că fermierii trebuie să primească urgent ajutor financiar fără să fie obligați să justifice cu facturi cheltuirea banilor.
AVANSURI APIA MAI MARI PENTRU TERENURI ȘI ANIMALE!
Agricultorii și economia rurală au fost foarte grav afectate de criză. Comisia a prevăzut un pachet de intervenție pentru a face față acestei crize. Permiteți-mi, să reamintesc, pe scurt, câteva dintre cele mai importante elemente legate de agricultură și economie rurală și voi aminti aici flexibilitatea introdusă prin două modificări succesive ale regulamentului de intervenție care a introdus flexibilitate în programe modificate și pentru dezvoltarea rurală și pentru economia rurală.
Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, Comisia Europeană
Este foarte importantă posibilitatea oferită în cadrul instrumentelor financiare, de a se oferi capital pentru cheltuieli de funcționare, nu pentru investiții. Există și posibilitatea de a oferi avansuri mai mari pentru măsuri, pentru terenuri și animale. De asemenea, multă flexibilitate în ceea ce privesc controalele pe câmp, controalele la fața locului și, de asemenea, o amânare în punerea în aplicare a proiectelor, acum când distanțarea socială este introdusă și mobilitatea este limitată în statele membre.
AJUTOARE DE STAT DE 100.000 DE EURO/FERMĂ!
Există un cadru temporar pentru ajutoarele de stat, în țările care oferă ajutoare de stat, de până la 100.000 euro pe fermă și până la 800.000 pentru IMM-uri. Comisia încurajează statele membre și a trimis scrisori miniștrilor, în acest sens, să mobilizeze fonduri existente și angajate în cadrul programului de dezvoltare rurală și să reorienteze spre măsuri pentru criza sanitară.
Circumstanțele deosebite necesită acțiuni curajoase. Am ascultat sugestiile dumneavoastră, ale actorilor interesați si Comisia a propus pe 17 Aprilie, în cadrul ultimului pachet de măsuri din cadrul PAC-ului, să creeze o nouă măsură temporară de urgență sprijinită de statele membre și pentru regiuni. Pentru a face față problemelor de lichidități și pentru a permite în continuare activitățile fermierilor și a IMM-urilor producătoare de produse agricole. Aceste măsuri vor permite statelor membre să ofere o sumă beneficiarilor, deosebit de afectați de criza Covid-19. Deci, aceasta trebuie să fie o măsură simplă, Comisia a propus o sumă în cadrul dezvoltării rurale, care poate să devină disponibilă rapid. Suma respectivă va fi plătită beneficiarilor selectați înainte de sfârșitul anului. Termenul reflectă faptul că măsura e una în urgență.
AJUTOR DE CRIZĂ 5.000 DE EURO PENTRU FERMIERI ȘI 15.000 DE EURO PENTRU PROCESATORI!
E nevoie de sprijin acum pentru a depăși perioada de criză. Statele membre trebuie să mobilizeze fonduri rapid și să ofere, astfel, un ajutor rapid fermierilor. Se respectă, astfel, și termenul pentru ajutorul de stat temporar care este tot la sfârșitul anului. Propunerea prevede o sumă maximă de sprijin de 5000 euro pentru fiecare fermă și 15000 euro pentru fiecare IMM, care procesează sau vinde produse agricole. Aceste sume au fost stabilite având în vedere numărul mare al beneficiarilor potențiali și, nu uităm, că suntem în ultima perioadă a cadrului financiar multianual 2014-2020.
În plus, acest sprijin este o alternativă sau este suplimentară față de ajutorul de minimis pentru sectorul agricol care a fost deja adoptat de Comisie în cadrul temporar pentru ajutoarele de stat. Noile măsuri au fost prevăzute pentru a oferi flexibilitate mare statelor membre și regiunilor pentru a ținti punerea în aplicare. De exemplu, pot fi vizate doar anumite categorii de beneficiari sau anumite sectoare care sunt cele mai afectate de criză. Acestea vor fi definite în cadrul fiecărui program de dezvoltare rurală pe baza unor criterii nediscriminatorii și în funcțiile de nevoile statului respectiv sau regiunii respective. Statele membre și regiunile trebuie să consulte Comitetul de Monitorizare, fiind introdusă măsura în program și Comisia va verifica criteriile propuse pentru a compensa agricultorii în momentul în care adoptă modificările la programele de dezvoltare rurală. Se va face diferențiere în funcție și de sectoare având în vedere perioada de criză. Beneficiarii care primesc sprijin nu vor trebui să justifice utilizarea fondurilor, având în vedere că sumele nu se bazează pe facturi.
Deci, sumele pot fi folosite ca lichidități pentru a acoperi orice nevoi financiare pe care le-ar avea. Sumele sunt eligibile înainte de depunerea modificărilor la programele de dezvoltare rurală și, oricând, de când a început pandemia și data inițială sau de la care se acceptă solicitările este 1 Februarie 2020. Sprijinul total public pentru măsuri având în vedere cofinanțarea națională va fi, deci, mai ridicat. Plafonul a fost stabilit pentru a asigura o finanțare adecvată fără a pune în pericol alte măsuri și obiective ale programelor de dezvoltare rurală ca să se asigure că se va putea permite ieșirea din criză. Trebuie să păstrăm suficiente măsuri pentru a mobiliza investițiile în sectoare cum ar fi energiile regenerabile, turismul, economia verde. Majoritatea statelor membre încă au sume nefolosite pentru a folosi 1 % care este disponibil conform noii măsuri. Procentul mai mare nu ar garanta egalitatea între statele membre.
Pentru că unele state membre sau regiuni nu ar avea oricum mai mulți bani de cheltuit. Și ar apărea și probleme de competiție între statele membre și regiuni. Statele membre și regiunile vor trebui să includă măsura în programele de dezvoltare rurală prin notificarea acestor programe și serviciile Comisiei deja s-au angajat și au luat măsurile necesare pentru a adopta aceste modificări la program. Deci, în încheiere, noua măsură reprezintă o reacție concretă și eficientă a Comisiei la apelul pentru a se activa instrumente excepționale, puteți spune că nu este genul de sprijin pe care îl oferim, de obicei, în cadrul dezvoltării rurale, dar, având în vedere că această criză excepțională am prevăzut și soluții excepționale.
Considerăm că aceasta trebuie să fie o soluție de urgență și noul tip de sprijin trebuie să ajungă la beneficiari cât se poate de repede. Deci, s-a cerut UE să reacționeze imediat pentru a oferi lichidități beneficiarilor acum, de aceea, contăm pe sprijinul legiuitorilor pentru a discuta această propunere și a lua rapid decizie, dacă dorim ca obiectivul noii inițiative să fie atins. Vă asigur că Comisia va face tot ce îi va sta în putere pentru ca UE să îi sprijine pe fermieri în aceste momente dificile, le-a spus Mihail Dumitru, director general adjunct DG Agri, europarlamentarilor prezenți la discuția din 20 mai 2020.
Potrivit declarației ministrului agriculturii, Adrian Oros, pentru ajutorul de criză destinat fermierilor și procesatorilor, România alocă 1% din fondul pentru dezvoltare rurală, circa 80 de milioane de euro, banii sunt transferați de la dezvoltare rurală, din sumele rămase disponibile din Fondul European pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (FEADR).
Europarlamentarii din Comisia AGRI au solicitat, pe 20 mai 2020, Comisiei Europene să crească această alocare de la 1% la 2%. Concret, 2% din banii pentru dezvoltare rurală să fie transferați către ajutoare urgente de criză pentru fermieri și procesatori. În aceste condiții, este de așteptat ca ajutorul de criză de 5.000 de euro pentru fermieri să crească, să fie o sumă mai mare, la fel și cuantumul ajutorului destinat procesatorilor.