FĂRĂ IMPOZIT PE SUBVENȚIA APIA ȘI PE TERENURILE AGRICOLE LUCRATE! Deputatul PNL Claudiu Răcuci anunţă că va demara elaborarea unei popuneri de modificare a legislaţiei fiscale, astfel încât atât subvenţiile primite de fermieri de la Uniunea Europeană, cât şi terenurile lucrate să nu mai fie impozitate, începând cu anul 2020.
"Am decis să promovez la nivel legislativ două măsuri care ar sprijini în mod substanţial activitatea fermierilor români. Vreau să susţin aceste două măsuri, pentru că Guvernul României nu a făcut nimic în ultimii 7 ani pentru fermierii români, iar acest lucru se vede în creşterile spectaculoase al preţurilor pentru legume, lactate şi carne din piaţa românească. Dacă în ultimii ani nu ar fi existat sprijinul financiar al Uniunii Europene care să-i sprijine pe fermierii români, nici nu ne putem imagina ceea ce ar mai fi rămas din agricultura românească.
Reprezentanţii PSD au promis de ani de zile că îi vor scăpa pe cei care trudesc în agricultură de aceste impozite împovărătoare, însă i-au minţit pe oameni, doar ca să le ia voturile. Recent, m-am adresat domnului ministru Petre Daea în legătură cu eliminarea celor două impozite, iar domnia sa mi-a spus că este de acord cu eliminarea lor şi că susţine chiar şi domnia sa aceste măsuri. Din păcate, domnul Daea a dat vina pe Ministerul Finanţelor Publice căruia i-ar aparţine competenţa materială pentru eliminarea supra-taxării fermierilor români. Consider normal că dacă şi PSD va susţine o asemenea măsură, atunci voi propune eu ca atât terenurile lucrate, cât şi subvenţiile primite de fermieri să nu mai fie impozitate, începând cu anul viitor.
Am ca probă scrisoarea domnului Daea în care mă asigură că va susţine aceste măsuri. Testul adevărului va veni, însă, la vot, în Parlament. Acolo se va vedea dacă PSD chiar ţine cu fermierii români sau continuă să-i mintă şi astăzi, în ceasul al XII-lea", a declarat deputatul liberal, miercuri, în Parlamentul României.
Subvențiile de care beneficiază fermierii, plătite de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, sunt impozitate, deși măsura nu este deloc legală. Despre această incorectitudine a vorbit și președintele țării, Klaus Iohannis, la întâlnire cu fermierii, în 2016, la târgul internațional INDAGRA.
Îmi permit să-mi exprim părerea chiar dacă este contrară cu a unor funcționari dintr-un anumit minister. Nu mi se pare corect ca subvenția să fie impozitată. Din moment ce se acordă o subvenție este un ajutor al statului, chiar dacă sunt bani europeni, ajutor al statului sau al comunității de state pentru o anumită afacere.
Care e logica să o impozitezi? Iei banii dintr-un buzunar și-i pui în altul și spui că ai făcut o treabă. Nu ai făcut nimic! Se creează o complicație birocratică pentru cel care primește finanțarea. Noi nu construim o țară pentru birocrație, noi construim o țară pentru oameni. Să ne gândim serios cum se poate renunța la această chestiune care este neuzuală și-n plan european. Nu știu dacă mai există o țară unde subvenția se impozitează, le-a spus președintele României fermierilor, în urmă cu trei ani.
Se pare că nimeni nu l-a auzit pe șeful Statului, subvențiile, inclusiv cele europene, deși interzic regulamentele europene, sunt impozitate în continuare, Fiscul le ia în continuare fermierilor din bani.