MORȚI, RĂNIȚI, PAGUBE URIAȘE! Vântul năprasnic care a suflat cu 108 km/oră, vijelia puternică și o furtună au semănat groază, duminică după-amiaza, și au lăsat în urmă dezastru în mai multe județe din țară. Potrivit celui mai recent bilanț al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU), opt oameni și-au pierdut viața și alți 145 au fost răniți.
Peste două sute de localităţi din 15 judeţe ale ţării au fost afectate de furtuni în ultimele 24 de ore, intervenindu-se cu peste o mie de pompieri şi 225 de mjloace tehnice pentru îndepărtarea efectelor. Opt persoane şi-au pierdut viaţa şi 145 au fost rănite, fiind, în continuare, opt persoane blocate în judeţul Cluj, pe Valea Dărganului.
Potrivit Inspectoratului General pentru situaţii de Urgenţă (IGSU), peste 1.000 de pompieri cu 225 mijloace tehnice au acţionat în sprijinul populaţiei şi administraţiilor publice locale din zonele în care s-au manifestat fenomene meteorologice periculoase.
În ultimele 24 de ore, Administraţia Naţională de Meteorologie, a emis 38 avertizări/atenţionări pentru fenomene meteo periculoase, de gen nowcasting, care anunţau frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce local vor depăşi la rafală viteza de 60 km/h şi izolat 90 km/h care trecător vor lua aspect de vijelie, cantităţi de apă de 25-35 l/mp. Toate informările privind producerea fenomenelor au fost transmise către autorităţile locale, în vederea dispunerii măsurilor preventive şi operative care se impun.
Din cauza diferitelor obiecte sau a arborilor doborâţi de vântul puternic, s-au înregistrat 145 victime, dintre care 8 persoane au decedat (AR-1, BN-2, TM-5) iar 137 de persoane au fost rănite (AB-6, AR-15, BH-35, BN-15, CJ-5, HD-1, MM-10, SJ-1, TM-49).
”Cele mai multe dintre persoanele rănite s-au deplasat la unităţile spitaliceşti cu mijloace proprii, după ce au fost lovite pe timpul furtunii”, anunţă IGSU.
La nivel naţional au fost afectate 137 acoperişuri ale imobilelor şi au fost doborâţi de vânt peste 290 de arbori (pe carosabil, autoturisme sau imobile). fiind avariate 35 autoturisme.
Pompierii militari, sprijiniţi de celelalte structuri ale MAI şi de comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au intervenit pentru salvarea a 204 persoane surprinse de condiţiile meteo nefavorabile
Circulaţia rutieră a fost afectată temporar din cauza copacilor căzuţi pe carosabil pe 18 drumuri, dintre care 12 drumuri naţionale şi 6 drumuri judeţene.
Circulaţia feroviară a fost afectată pe un număr de 42 de tronsoane, ca urmare a fenomenelor meteorologice deosebit de violente, pe raza Regionalelor de cale ferată Timişoara, Cluj, Braşov şi Iaşi.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică sunt afectate 568 de localităţi din 13 judeţe (BH, BN, CJ, MM, SM, SJ, AB, CV, HR, MS, SB, IS, SV), iar echipe tehnice acţionează în teren pentru remedierea situaţiei.
Ca măsură de siguranţă, în urma efectelor produse la nivelul clădirilor, s-a luat măsura suspendării cursurilor în data de 18 septembrie. în 42 unităţi şcolare din judeţele Arad (1), Bihor (18), Cluj (1) şi Timiş (22).
În acest moment sunt semnalate patru autoturisme cu opt persoane blocate pe DJ 764 B, zona Valea Drăganului, judeţul Cluj, din cauza copacilor căzuţi pe carosabil. Se acţionează pentru remedierea situaţiei cu echipaje de la Drumurile Judeţene, ISU Cluj, SVSU şi Salvamont. Nu sunt semnalate urgenţe medicale ce nu pot fi asigurate din cauza fenomenelor meteorologice.
Inspectorul general al IGSU împreună cu ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, au ajuns în această dimineaţă în judeţul Timiş, zonă în care vremea nefavorabilă a produs efecte considerabile. (comunicat IGSU, știripesurse.ro)
TIMIȘ - 5 OAMENI ȘI-AU PIERDUT VIAȚA
Cinci persoane au decedat, iar 42 de adulţi şi 7 copii au fost răniţi. Echipajele ISU au intervenit pentru deblocarea a 152 de persoane aflate în autovehicule sau în trenuri.
Au fost înregistrate 566 de apeluri la 112 şi au fost afectate 23 de localităţi. În 30 de localităţi a fost afectată alimentarea cu curent electric, din acelaşi motiv, în 25 a fost întreruptă alimentarea cu apă potabilă.
Echipaje ISU au intervenit la 93 de locuinţe, în principal cu acoperişul avariat, şi au fost îndepărtaţi 176 de copaci căzuţi. Au fost afectate de furtună 22 de unităţi de înfăţământ, cinci unităţi de cult şi patru clădiri ale IPTF. Ieşirea din Timişoara spre Lugoj şi drumul dintre Dumbrăviţa şi Giarmata au fost blocate. În 15 şcoli şi în 4 grădiniţe cursurile au fost suspendate total sau parţial.
Furtuna de duminică a ucis, în Buziaș, o întreagă familie: mamă, tată și fiică. Cei trei au fost surprinși de furtună, în timp ce se plimbau în parcul din orașul timișean. Mama și fiica au murit pe loc, iar tatal la Spitalul Judeșean Timișoara.
BISTRIȚA NĂSĂUD - 2 OAMENI ȘI-AU PIERDUT VIAȚA
Furtuna a provocat decesul a două persoane: un bărbat de 57 ani, care a fost surprins de un copac căzut în Parcul Municipal din Bistrița, și un altul de 47 ani, care a fost lovit de o creangă în localitatea Borleasa.
Două persoane, un bărbat de 28 de ani din localitatea Livezile și o femeie în vârsta de 75 de ani din localitatea Breaza, au fost preluate cu fracturi și alte leziuni și traumatisme de către echipajele SMURD, respectiv SAJ Bistrița-Năsăud și transportate la UPU SMURD Bistrița pentru îngrijiri medicale suplimentare. Alte 15 persoane au ajuns la spitalele din Beclean (10), respectiv Bistrița (5), majoritatea refuzând internarea după consultul medical.
Drumurile DN 17 (în Pasul Tihuța), DN 17C (Dealul Târgului) , respectiv DN 17 D (Năsăud — Salva) au fost blocate total sau parțial de copacii căzuți, însă echipajele de intervenție profesioniste și voluntare au acționat rapid pentru deblocarea acestora.
Aproximativ 59.000 gospodării (circa 166.000 persoane) au fost afectate total sau parțial din punctul de vedere al alimentării cu energie electrică. Echipele de intervenție ale furnizorului de energie electrică se află în teren pentru remedierea defecțiunilor.
Bilanțul preliminar al ISU arată că municipiul Bistrița, orașele Năsăud, Beclean și Sângeorz Băi și 14 comune cu 29 de localități au fost afectate de efectele furtunii, fiind semnalate acoperișuri îndepărtate total sau parțial, copaci rupți, stâlpi și fire electrice rupte, autoturisme avariate.
ARAD - UN OM OAMENI ȘI-A PIERDUT VIAȚA
Luni dimineața, activitatea Consiliului Județean începe cu o ședință operativă de inventariere a pagubelor. Din primele informații mai multe biserici din județ au crucile smulse, sunt zeci de case avariate și în comuna Moneasa o persoană și-a pierdut viața, strivită de un copac.
BIHOR
„Un număr de 35 de persoane s-au prezentat direct, fără a apela sistemul unic 112, la Camera de Primiri Urgenţe a Spitalului Municipal Beiuş. Dintre acestea, 17 nu necesită internare, 3 au fost internate, 4 sunt transportaţi la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea de către echipajul care încadrează autospeciala de victime multiple din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea şi 12 sunt investigaţi medical în momentul de faţă. Niciuna dintre persoane nu prezintă leziuni care să le pună viaţa în pericol”, arată ISU.
Totodată, în 38 de unităţi administrativ - teritoriale, sunt copaci şi stâlpi de electricitate căzuţi, acoperişuri avariate. Este vorba de: Oradea, Beiuş, Ştei, Nucet, Vaşcău, Aleşd, Bunteşti, Drăgăneşti, Tărcaia, Finiş, Sâmbăta, Holod, Dobreşti, Pocola, Uileacu de Beiuş, Remetea, Răbăgani, Căbeşti, Pomezeu, Curăţele, Budureasa, Lunca, Pietroasa, Roşia, Criştioru de Jos, Cărpinet, Câmpani, Bulz, Rieni, Auşeu, Vadu Crişului, Ceica, Husasău de Tinca, Toboliu, Bratca, Şuncuiuş, Popeşti, Lazuri de Beiuş).
În 7 unităţi administrativ-teritoriale (Ştei, Bunteşti, Rieni, Vaşcău, Pietroasa, Drăgăneşti şi Lunca) au fost afectate clădirile a 18 unităţi şcolare, cursurile fiind suspendate în cursul zilei de luni în şcolile respective.
În 5 localităţi (Rieni, Petrileni, Păntăşeşti, Curăţele, Drăgăneşti) s-au produs avarii la imobile, fiind afectate majoritatea gospodăriilor (acoperişuri luate de vânt). 203 localităţi (din 348 iniţial) cu avarii la reţelele electrice: 18 de linii de medie tensiune, 364 de posturi de transformare şi 12 stâlpi de medie tensiune.
ALBA
Cea mai violentă furtună din ultimii ani a lovit județul Alba, duminică după masă. Cel mai afectat a fost municipiul Alba Iulia, unde vântul a făcut ravagii. O parte dintre acoperișurile improvizate în anii trecuți n-au rezistat rafalelor, care au atins uneori și 90 de kilometri la oră, și s-au prăbușit peste mașini. Vijelia a rupt copaci și a măturat terasele din Cetatea Alba Carolina. Duminică după masă, tot orașul s-a aflat într-o stare de asediu: drumuri blocate, mașini avariate, polițiști, jandarmi și echipe ale ISU. În restul județului, furtuna a lovit Cugirul, unde un eveniment programat la acea oră în oraș a fost abandonat, dar și Sebeșul, care a fost înecat în praf.