Adama
Vinasa Rompak

Despre melasă, industriile care o folosesc şi care trebuie să o foloseasca în continuare

Publicat: 02 noiembrie 2017 - 15:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Melasa reprezintă un lichid vâscos, negru, care este produs în urma proceselor de rafinare a trestiei şi sfeclei de zahăr. În acest moment, melasa reprezintă o materie primă folosită foarte mult în industria alimentară şi cea a furajelor pentru hrana animalelor.
Conform noilor proiecte ale Uniunii Europene, care în curând vor deveni cadre legislative, biocombustibilii pe bază de melasă vor fi din ce în ce mai promovaţi şi utilizaţi la scară largă. Acest lucru înseamnă că peste puţin timp vom începe să ne ingrijoram pentru melasa folosită acum în industria alimentară, umană şi animală, pentru că scopul ei principal va fi îndreptat către producţia de biocombustibili.

În prezent, Uniunea Europeană este deja nevoită să importe peste un milion de tone de melasă anual, iar în cazul în care o mare parte din această cantitate va fi redirecţionată către producţia de biocombustibili, o multime de industrii, dar şi consumatorii finali vor avea de suferit.

melasa_b
Industria alimentară – drojdie
În fabricarea drojdiei, melasa joacă un rol foarte important. În momentul în care importurile ar creşte, odată cu ele ar creşte şi preţurile tuturor produselor care au la bază drojdie. De la pâine şi produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, până la bere şi vin, dar nu numai, toate s-ar scumpi.
Totodată, în UE lucrează aproximativ 3100 de persoane în procesul de prelucrare al melasei. Numărul acestora ar scădea, deci am ajunge la o destabilizare a forţei de munca în Europa.
Dacă rămânem la capitolul industriei alimentare, melasa, în forma pură, se foloseşte la prepararea unor delicii tradiţionale, cumpărate în toată lumea, spre exemplu biscuiţii belgieni şi cei danezi. Tot în această industrie, putem vorbi şi de acidul citric, un antioxidant natural folosit în conservarea gustului şi aspectului alimentelor pe care noi le consumăm.


Industria furajelor pentru animale
Melasa este un ingredient care se foloseşte în mare parte dintre furajele destinate hrănirii animalelor. Are o mare valoare energetică şi stimulează aroma şi textura acestora.
Asadar, o mulţime de industrii ar avea de suferit în cazul în care cantitatea de melasă existentă în piaţa Uniunii Europene ar fi destinată altui scop, decât cel actual. Lesaffre Romania susţine initiativa www.molassesforfood.eu şi propune eliminarea melasei din lista biocombustibililor alimetari.


Lesaffre România

Vizualizat: 4758 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Cum se modifică PRODUCŢIA şi CONSUMUL de BIOCOMBUSTIBILI?

Cum se modifică PRODUCŢIA şi CONSUMUL de BIOCOMBUSTIBILI?

Producţia de biocarburanţi la nivel mondial dar şi consumul acestora vor înregistra o creştere de 14 procente până în anul 2020, potrivit estimărilor anunţate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).

Europenii îşi pierd interesul în biocombustibili

Europenii îşi pierd interesul în biocombustibili

Incertitudinile politice şi tendinţele generale în scădere în ceea ce priveşte utilizarea în sectorul transporturilor sunt principalii factori identificaţi de Comisia Europeană ce vor limita extinderea producţiei de biocarburanţi în următorii ani.

UE impune limitarea producţiei de biocombustibili

UE impune limitarea producţiei de biocombustibili

Miniştrii energiei din Uniunea Europeană au fost de acord să limiteze producţia de carburanţi obţinuţi din culturi alimentare la 7 procente.

Biomasa ca materie primă pentru producerea biocombustibililor

Biomasa ca materie primă pentru producerea biocombustibililor

Diminuarea rezervelor mondiale recuperabile de hidrocarburi fosile şi majorările succesive ale preţului barilului de ţiţei, ca urmare a crizei petrolului, au creat premize pentru identificarea și exploatarea altor surse pentru obţinerea de combustibili. 

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii