Melasa reprezintă un lichid vâscos, negru, care este produs în urma proceselor de rafinare a trestiei şi sfeclei de zahăr. În acest moment, melasa reprezintă o materie primă folosită foarte mult în industria alimentară şi cea a furajelor pentru hrana animalelor.
Conform noilor proiecte ale Uniunii Europene, care în curând vor deveni cadre legislative, biocombustibilii pe bază de melasă vor fi din ce în ce mai promovaţi şi utilizaţi la scară largă. Acest lucru înseamnă că peste puţin timp vom începe să ne ingrijoram pentru melasa folosită acum în industria alimentară, umană şi animală, pentru că scopul ei principal va fi îndreptat către producţia de biocombustibili.
În prezent, Uniunea Europeană este deja nevoită să importe peste un milion de tone de melasă anual, iar în cazul în care o mare parte din această cantitate va fi redirecţionată către producţia de biocombustibili, o multime de industrii, dar şi consumatorii finali vor avea de suferit.
Industria alimentară – drojdie
În fabricarea drojdiei, melasa joacă un rol foarte important. În momentul în care importurile ar creşte, odată cu ele ar creşte şi preţurile tuturor produselor care au la bază drojdie. De la pâine şi produse de panificaţie, patiserie şi cofetărie, până la bere şi vin, dar nu numai, toate s-ar scumpi.
Totodată, în UE lucrează aproximativ 3100 de persoane în procesul de prelucrare al melasei. Numărul acestora ar scădea, deci am ajunge la o destabilizare a forţei de munca în Europa.
Dacă rămânem la capitolul industriei alimentare, melasa, în forma pură, se foloseşte la prepararea unor delicii tradiţionale, cumpărate în toată lumea, spre exemplu biscuiţii belgieni şi cei danezi. Tot în această industrie, putem vorbi şi de acidul citric, un antioxidant natural folosit în conservarea gustului şi aspectului alimentelor pe care noi le consumăm.
Industria furajelor pentru animale
Melasa este un ingredient care se foloseşte în mare parte dintre furajele destinate hrănirii animalelor. Are o mare valoare energetică şi stimulează aroma şi textura acestora.
Asadar, o mulţime de industrii ar avea de suferit în cazul în care cantitatea de melasă existentă în piaţa Uniunii Europene ar fi destinată altui scop, decât cel actual. Lesaffre Romania susţine initiativa www.molassesforfood.eu şi propune eliminarea melasei din lista biocombustibililor alimetari.
Lesaffre România